2024/09/23

Meras laukia sunkesnių metų

Praėjusieji metai Kupiškiui, kaip ir visai Lietuvai, nebuvo lengvi. Po dešimtmetį lydėjusios sėkmės į mūsų rajoną atėjo sunkių išbandymų laikas. Kokiomis nuotaikomis baigėme 2009 metus ir kokiems iššūkiams reikėtų ruoštis 2010-aisiais, teiravomės Kupiškio rajono mero Jono Jaručio.

Laukia sunkumai

Pasitikdamas 2010-uosius metus J. Jarutis nebuvo itin ramus. Jie, pasak mero, bus dar sunkesni – mat rajonui šiemet bus skirtas 10 mln. litų mažesnis biudžetas. Atlyginimai 5 procentais mažės kultūros, švietimo ir socialiniams darbuotojams. 10 procentų bus apkarpytos likusių biudžetininkų algos.

Tačiau panikuoti dėl tokių gyvenimo sąlygų, pasak pašnekovo, nereikėtų – panašų biudžetą turėjome ir 2006 metais.

Didžiausias savo viltis meras sieja su planuojamais ir jau vykdomais projektais: Kupiškio etnografijos muziejaus, Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijos, Subačiaus gimnazijos rekonstrukcija, P. Matulionio gatvės remontu ir kitais darbais. Jiems skiriamas nemažas finansavimas ir tikimasi, kad taip rajonas po truputį išbris iš sunkmečio duobės.

„Į viską stengiuosi žiūrėti optimistiškai. Manau, neverta iš anksto įsiteigti, kad viskas bus blogai. Su sunkumais reikia kovoti, o ne jų bijoti“, – pabrėžė J. Jarutis.

Verkšlenimų nebuvo

Ši taisyklė rajono merui pasitvirtino ir pernai, kai visi gąsdino krize.

„Metai nebuvo tokie baisūs, kaip visi gąsdino – didelių problemų neturėjome. Tačiau nuolatinis taupymas leido įsivyrauti šiokiai tokiai įtampai. Todėl visiems noriu padėkoti už supratingumą ir teisingą situacijos įvertinimą“, – apie rajono padėtį praėjusiais metais kalbėjo meras J. Jarutis.

Realybė, pasak pašnekovo, šiandien tokia – po dešimties Kupiškiui sėkmingų metų 2007-aisiais išrinkta valdžia pateko tiesiai į sunkmečio nasrus.

Nuo 60,2 mln. litų iki 55,2 mln. litų apkarpytas pernykštis rajono biudžetas privertė itin smarkiai susiveržti diržus. Tačiau pastangų nepakako ir metų pabaigoje paaiškėjo, kad valdžia savo planų neįvykdė už 3 mln. litų. Tačiau ši situacija, pasak mero, laikui bėgant turėtų pagerėti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video