2024/06/18

 

RENKANT IŠ ANKSTO EUROPARLAMENTARUS AKTYVUMAS MAŽAS

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Preliminariais Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, per dvi išankstinio balsavimo dienas rinkdami Europos Parlamento narius balsavo daugiau kaip 52 tūkstančiai rinkėjų.

Rinkėjų aktyvumas pasiekė 2,2 proc. nuo bendro visų Lietuvoje balsuojančių rinkėjų skaičiaus. Tai kur kas mažiau nei per prezidento rinkimus.

Kaipgi balsuoja kupiškėnai?

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Europos Parlamento rinkimai išties vyksta gerokai pasyviau. Tai patvirtino ir Kupiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Rolandas Aukštikalnis.

Kalbintas ketvirtadienio ryte, trečią išankstinio balsavimo dieną, jis sakė, kad iki šios dienos 8.40 val. balsavo tik 407 kupiškėnai. Pavyzdžiui, per antrą prezidento rinkimų turą iš anksto maždaug analogišku laikotarpiu savo valią buvo pareiškę 828 rinkėjai.

Taigi rinkėjų aktyvumas yra daugiau nei dvigubai mažesnis.

„Krinta į akis, kad Europos Parlamento rinkimuose kol kas aktyvesni vyresni rinkėjai. Iš anksto balsuoti ateina tik vienas kitas jaunimo atstovas. Rinkimai vyksta sklandžiai. Šiandien savo valią galės pareikšti ligoninėse besigydantys žmonės, senelių globos namų gyventojai“, – teigė R. Aukštikalnis.

Balsavimas iš anksto tęsiasi, jis truks iki birželio 6 d. 20 val. vakaro. Balsuoti išankstinėmis dienomis rinkėjai gali nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro.

Rinkėjai gali balsuoti bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje, nepriklausomai nuo to, kur jie yra deklaravę gyvenamąją vietą.

VRK duomenimis, per dvi išankstinio balsavimo dienas buvo aktyviausi Neringos savivaldybėje gyvenamąją vietą deklaravę asmenys. Jų balsavimo aktyvumas perkopė 7 proc.

Aktyviai balsuoja ir Birštono, Lazdijų, Ignalinos rajonų, Palangos gyventojai.

Pasyviausiai prie balsadėžių eina Kretingos, Šiaulių ir Kauno rajonų rinkėjai. Rinkėjų aktyvumas čia yra apie 1 proc.

Trečiadienį taip pat pradėtas organizuoti balsavimas sveikatos priežiūros, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose ir bausmių atlikimo vietose, kur balsuoti dėl pagrįstų priežasčių negalintiems atvykti rinkėjams sudaromos sąlygos rinkti Europos Parlamento narius jų buvimo vietose. Šiose įstaigose iš viso jau balsavo daugiau kaip 5400 rinkėjų.

Pagrindinė rinkimų į Europos Parlamentą diena yra sekmadienis, birželio 9-oji.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video