2024/07/27

 

FAKTAI APIE PINIGŲ SKOLINIMĄ, KURIŲ TURBŪT NEŽINOJOTE

Daugelis žmonių susiduria su pinigų skolinimu pažįstamiems, draugams arba giminaičiams. Visgi, nemaža jų dalis nė nenumano, kokių klaidų gali pridaryti. Pavyzdžiui, daugelis asmenų neužfiksuoja jokio skolinimo įrodymo. Negana to, pinigus šie taip pat perduoda grynaisiais. Be to, dalis skolintojų nė nenumano, jog įmanoma kontroliuoti kur skolininkas praleis gautą sumą. Panašių faktų egzistuoja ir gerokai daugiau. Taigi, jeigu Jums aktualus pinigų skolinimas, skaitykite straipsnį toliau. Pateiksime net 5 patarimus, apie kuriuos greičiausiai nebuvote girdėję. 

Skolos įforminimas

Skolą iki 600 eurų galima perduoti žodiniu susitarimu. Visgi, rekomenduojama turėti bent jau skolos raštelį, jog apsaugotumėte save nuo pinigų neatgavimo. Kita vertus, skolinant nuo 600 iki 3000 eurų, sandorį būtina sudaryti rašytine forma. Tai gali būti skolos raštelis, sutartis arba vekselis. Tačiau, jeigu paskolos suma viršija 3000 eurų, o pinigus perduodate grynaisiais, sutartis privalo būti notarinės formos. Daugiau informacijos apie tai Jums suteiks šis šaltinis. Jeigu paskolos davėjas yra ne fizinis, bet juridinis asmuo – skolos sutartis turi būti rašytinė VISAIS atvejais, neatsižvelgiant į anksčiau aptartas sumas. 

Tinkamai nurodyta informacija

Norint tinkamai įforminti paskolos suteikimą, svarbu nurodyti visus reikalingus duomenis. Tai turi būti data, skolintojo ir skolininko vardai bei pavardės, parašai, tiksli skolinama suma ir grąžinimo terminas. Be to, svarbu, kad sutartyje gavėjas patvirtintų, jog pinigus tikrai gavo bei įsipareigoja juos atiduoti davėjui. Kitu atveju, kilus ginčui išsireikalauti Jums priklausančią skolą gali būti sudėtinga. 

Bankinis pavedimas

Žodinis susitarimas nėra įrodymas, todėl pinigus geriausia skolinti tai įforminant rašteliu, sutartimi arba vekseliu. Visgi, jeigu to daryti nenorite, skolą perveskite bankiniu pavedimu. Šis sprendimas gali padėti susigrąžinti Jums priklausančius pinigus, jei asmuo nenorės jų atiduoti ir neigs skolinimo faktą. Tačiau pavedimo paskirtyje būtinai įrašykite, kad tai yra skola bei iki kada ši turi būti grąžinta. 

Tikslinė paskola

Jeigu norima, paskolos sutartyje galima nurodyti sąlygą, jog paskolos gavėjas paskolintus pinigus naudos tik konkrečiam tikslui. Tai vadinama tiksline paskola. Ji išsiskiria būtent tuo, kad paskolos gavėjas turi užtikrinti davėjo galimybę kontroliuoti paskolos sumos panaudojimą. Jeigu pinigai naudojami ne pagal nustatytą paskirtį, paskolos davėjas turi teisę reikalauti, jog suma būtų grąžinta prieš terminą, o gavėjas sumokėtų palūkanas (nebent sutartis nustato kitas sąlygas).

Vekselio privalumai

Pasirašius vekselį ir neatgavus skolos nereikia kreiptis į teismą. Suėjus mokėjimo terminui, kreditorius per kelias dienas turi išsiųsti vekselio davėjui pranešimą, jog šis privalo sumokėti skolą. Tačiau, jeigu po to jis vis tiek neatsiskaito, galima iškart kreiptis į notarą dėl vykdomojo rašto išdavimo. Tuomet belieka šį pateikti antstoliui, kuris pradės priverstinį skolos išieškojimą. 

Marketison inf. ir nuotrauka

Užs. Nr.574

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video