2024/04/28

 

PRIE STREIKO PRISIJUNGĖ IR KUPIŠKIO RAJONO MOKYTOJAI

Penktadienį streikavo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos profesinės organizacijos nariai.

Lapkričio 22 d., po šešių savaičių pertraukos, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) atnaujino streiką. Skelbiama, kad už savo teises kovoja daugiau nei 3000 mokytojų, per 200 švietimo įstaigų.

Iki šiol nestreikavę Kupiškio rajono pedagogai taip pat prisijungė.

Penktadienį pamokos nevyko kai kuriose Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos klasėse.

Jurga BANIONIENĖ

Pasiryžo streikuoti

LŠDPS Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos profesinės organizacijos pirmininkė Asta Jusienė teigė, kad organizacija maža, vienija tik aštuonis narius. Anksčiau streikuoti gal kiek pritrūko drąsos. Apsispręsti jungtis prie streiko padėjo ir LŠDPS pirmininko Andriaus Navicko vizitas Kupiškyje.

„Tiesiog pribrendome, padarėme tai, kas buvo širdyje.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos profesinės organizacijos pirmininkė Asta Jusienė.
Autorės nuotraukos

Pačioje pradžioje nestreikavome ir dėl to, kad neturime problemų savoje mokykloje, esame globojamos, mus supranta mokyklos vadovybė. Gal dėl to ir susilaikėme nuo streiko, lyg atrodė, kad streikuodami paskelbsime žinią, kad blogai gyvename. Mes ne prieš savo tiesioginius vadovus, bet už bendrų švietimo problemų sprendimą.

Išėjo taip, kad truputį pavėlavome prisijungti, todėl streikuojame tik vieną dieną, bet džiaugiamės, kad tai darome, nes iki tol buvo neramu, kad sėdime šiltai ir nieko nesiimame“, – sakė A. Jusienė.

Anot pašnekovės, streikuoja visi Povilo Matulionio progimnazijos profesinės organizacijos nariai ir kai kurie jai nepriklausantys mokytojai. Per 30 žmonių palaiko streiką.

Streiko metu, penktadienį, ugdymo procesas buvo nutrauktas, vaikai neatėjo į mokyklą.

Tačiau tiems tėvams, kurie neturėjo kur palikti savo atžalų, sudarytos sąlygos, kad vaikai būtų prižiūrimi vienoje klasėje ir turėtų įvairios veiklos.

Trečiadienį, lapkričio 22 dieną, streikuojantys mokytojai rinkosi į mitingą prie Seimo. Anot A. Jusienės, planuota, kad palaikyti kolegų į sostinę važiuos ir Kupiškio mokytojai, bet koją pakišo ligos.

„Ir autobusą buvome užsisakiusios, susitarusios, kiek mokytojų važiuos, bet kadangi liko tik nedidelė saujelė žmonių, nutarėme nebevykti“, – kalbėjo pašnekovė.

Didžiausi skauduliai

Paklausta, kokių pokyčių labiausiai norėtų pasiekti šiuo streiku, LŠDPS Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos profesinės organizacijos pirmininkė sakė, jog nerimą kelia daugelis dalykų.

Plačiau skaitykite lapkričio 25 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Šalies mokytojai pradėjo antrą streiko bangą. Šį kartą prisijungė ir Kupiškio rajono pedagogai.
Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Palaikau streikuojančius mokytojus, mokytojų streikas juk yra susijęs ne tik su mokytojų atlyginimų didinimu, mokytojai streikuoja ir dėl vaikų mokymosi sąlygų gerinimo. Reiktų tik pasidžiaugti, kad yra bandoma iškovoti visoms pusėms naudingų pokyčių.

  • Mokytojas turi mokyti vaikus,kad nereiketu papildomu mokamu konsultaciju.Mokytojai turi ilgas atostogas,atlyginimai neblogi. Streikuokite mokiniu atostogu metu ,jei taip norite,,bet mokiniai turi buti mokomi ir buti mokykloje darbo dienomis.Visose istaigose atlyginimai neperdidziausi.

    • Koks tikslas atostogų metu?kodel Jūs atostogų metu nestreikuojate?

  • Kiekvienas demokratinėje valstybėje turi teisę išsakyti savo nuomonę ir streikuoti.

  • Nepavydėkite mokytojams ir nesakykite, kad jų atlyginimai yra didesni už kitų biudžetininkų, kad jie atostogauja vasarą. Lyginti biudžetininko (klerko, dažnai įtaisyto per partijas ,ar pažintis į biudžetinės įstaigos šiltą vietą). Lyginti mokytojo darbą, darbo rezultatus su eilinio biudžetininko veikla, gali tik neadekvatus žmogus. Jei mokytojas, ugdydamas vaikus , sukuria didžiulę, sunkiai pamatuojamą pridėtinę vertę, tai kokią pridėtinę vertę sukuria klerkas, sėdėdamas internete, pilstydamas kavutę, ar nešiodamas popieriukus iš vieno kabineto į kitą ?

  • Lyginant su kitais biudžetininkais , mokytojų algos tikrai nėra žemiausios, plius trumpesnė darbo diena ir ilgos atostogos. Kodėl tų savo streikų nedaro vasarą, per žiemos ar pavasario atostogas, kad nenukentėtų vaikai? Yra net ir mokytojų, kurie tiesiog piktinasi streikininkais ir patys niekada nėra streikavę ir net neplanuoja.

    • Kokioje mokykloje dirbate?

  • Viskas ateina savu laiku.Šaunuoliai mokytojai…gal vieninteliai Kupiškio rajone.

  • Palaikau streikuojančius mokytojus.

    • Prieš tai,kad kažko reikalauti,reikia parodyti rezultatą. O ką parodyti,kai vaikai neišlaiko egzaminų. Tai kas kaltas?Ar mokytojas čia niekuomet dėtas? O ir mokytojų atlyginimai tikrai nėraprasti. Jei būtų menki,nevažinėja į užsienį atostogauti.

  • Bergždžias beprasmis išsisokimas

  • Nepalaikau mokytoju,kaip turi sažines streikuoti? kogi dangsto veidus,kelkit galvas aukštai, reikia švietimui tuo susirupinti ir i vietas tuos mokytojus pastatyt, vaiku neišmoko,tik žiuri papildomo mokymo,kur tevai grynais duoda, geda, pirmiausia reikia kokybes o paskui euru, tie pasipinigautojai tik nereikalngi labai labai gabiems mokiniams, o tokiu nedauguma, o mažuma, sekmes švietimo vadovybei

    • Tavo vaikas durnas, negabus, neturi įgūdžių mokytis mokykloje su kitais. Todėl moki pinigus papildomai ir įsivaizduoji, kad tai kažką pakeis, bet tiesa ta, kad tavo vaikas tiesiog durnas idiotas. Linksmų švenčių

      • O tau linksmo laiko policijos mašinoje

      • O tau linksmo laiko policijos komisariato cypei
        🙂

    • Kai žmogus nori dominuoti ir diktuoti kitiems – švietimui, vadovybei ką kur pastatyti, bet išsilavinimas netraukia, Freudas sako “ žmogus užstrigo falinėje stadijoje“ .
      O mokytojai pagaliau peržengė provinciališkas baimes, šaunuoliai.

  • Aš ne mokytoja , bet mokytojus palaikau ir sveikinu , kad pagaliau nustojo bijoti ir pakovoti už save . Šaunuoliai ! Sėkmės !

  • O kaip tėveliai pateisins vaikučių praleistas pamokas? Dabar gi, dėl pamokų lankymo, ypač griežtai žiūrima.

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video