2024/04/28

 

ANYKŠČIŲ RAJONO MERAS KĘSTUTIS TUBIS IŠTEISINTAS DĖL PREKYBOS POVEIKIU

Kęstutis Tubis. ELTA / Marius Morkevičius

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį paskelbė atmetantis prokuratūros skundą Anykščių rajono Kęstučio Tubio byloje.

Politikas išteisintas dėl prekybos poveikiu, LAT panaikino anksčiau teismo priimtą sprendimą 4 metams atimti iš K. Tubio teisę dirbti valstybės tarnyboje.  

Panevėžio apygardos teismui vasarį nutarus, kad K. Tubis yra kaltas dėl prekybos poveikiu, politikas šį sprendimą apskundė LAT. Kasaciniu skundu Anykščių rajono meras prašė palikti galioti pirmos instancijos Utenos apylinkės teismo nutartį, kuriuo jis buvo visiškai išteisintas.

Panevėžio apygardos teismo sprendimą LAT apskundusi prokuratūra teismo prašė grąžinti bylą apeliaciniam teismui nagrinėti iš naujo, uždrausti K. Tubiui ketverius metus eiti mero pareigas, būti išrinktam meru ar savivaldybės tarybos nariu.

Kaip trečiadienį paskelbė LAT, išplėstinė kasacinio teismo teisėjų kolegija nutarė atmesti prokuratūros skundą ir palikti galioti pirmos instancijos Utenos apylinkės teismo sprendimą, kuriuo K. Tubis buvo išteisintas prekybos poveikiu.

LAT savo sprendimu taip pat panaikino šiemet Panevėžio apygardos teismo priimtą sprendimą pripažinti K. Tubį kaltu dėl prekybos poveikiu, skirti jam piniginę baudą ir uždrausti ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.  

ELTA primena, kad Utenos apylinkės teismo Molėtų rūmai 2022 m. vasarį K. Tubį, kaltintą dėl trijų prekybos poveikiu epizodų, buvo išteisinę. Prokuratūra šį sprendimą apskundė Panevėžio apygardos teismui.

Panevėžio apygardos teismas vasarį nusprendė, kad K. Tubis yra kaltas dėl prekybos poveikiu viename epizode, o dar dėl dviejų politiką išteisino. Panevėžio apygardos teismas K. Tubį pripažino kaltu reikalavus finansinės paramos minėtam visuomeniniam rinkimų komitetui, besiruošiančiam 2019-ųjų metų savivaldybių merų ir tarybų rinkimams. Teismas K. Tubiui skyrė 10 tūkst. eurų baudą ir uždraudė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Šių metų kovo 7 d. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), remdamasi Panevėžio apygardos teismo sprendimu, pašalino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos politiką K. Tubį iš Anykščių rajono mero rinkimų, kuriuose jis jau buvo patekęs į antrą turą. Šis sprendimas buvo apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Teismas panaikino VRK sprendimą šalinti K. Tubį iš rinkimų, komisija politiką sugrąžino į kovą dėl Anykščių rajono mero pozicijos. Galiausiai K. Tubis laimėjo Anykščių rajono mero rinkimus.

Birželį Panevėžio apygardos teismas nutarimu patikslino, kad K. Tubiui nuosprendžiu korupcijos byloje paskirta baudžiamojo poveikio priemonė – teisės dirbti valstybės tarnyboje atėmimas ketveriems metams – apima ir mero pareigas.

Šį sprendimą K. Tubis apskundė Apeliaciniam teismui, tačiau šis politiko skundą paliko nenagrinėtą, pažymėdamas, jog klausimas dėl apribojimo politikui eiti mero pareigas gali būti sprendžiamas LAT.

ELTA

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Gaila kai nusikaltelius išteisina vagim ir aferystam vieta kalėjime o ne mero kėdėje

  • Per visą Lietuvą jeigu paskaičiuotume, tai oi, oi kiek miestų ir rajonų merų buvo teisiami ir tampomi po teismus. Politika yra kaip džiunglės, priešininkai iš kitų partijų taip ir galanda dantis, kad “suėsti”, kad tik rasti prie ko prisikabinti. Bardauskas irgi priešų turėjo.

  • Nereikėjo mūsų merui taip lengvai pasiduoti, opakovoti nepasiduoti karbauskio šutvei

    • Nereikėjo ex merui elgtis kaip carui ir būtų dar buvęs meru. Kai jautėsi neliečiamas ir teisus, tai buvo nuteistas.

  • Tai štai koks teisingumas,neleido net kandidatuoti o dabar išteisino,gal už tai kad buvo aukštas mentas,omūsų merą sudirbo ,kokia neteisybė….

    • Pripažinkim pagaliau, kad meras ne už gerus darbus nuteistas. Jūs ką, nepasitikit Lietuvos teisėsauga? Meras ir jo bendrininkė nusikalto. Taškas..

  • Nu va neleido kandidatuot,odabar išteisino,tai toks teisingumas,matyt geras veikėjas….

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video