2024/04/27

 

LENKAI NEPRALEIDŽIA BENZINVEŽIŲ IR HUMANITARINĖS PAGALBOS Į UKRAINĄ

Ukraina lapkričio 16 d. pareiškė, kad jai vėl nepavyko susitarti su Lenkijos krovinių pervežimo bendrovėmis, kurios blokuoja krovininių transporto priemonių eismą trijuose pagrindiniuose pasienio perėjimo punktuose ir tokiu būdu protestuoja prieš, jų teigimu, nesąžiningą karo draskomos šalies įmonių konkurenciją. EPA-ELTA nuotrauka

Lenkijos pasieniečiai nepraleidžia į Ukrainą sunkvežimių su Raudonojo Kryžiaus humanitarine pagalba, o autocisternos su naftos produktais, dujomis ir kitomis pavojingomis medžiagomis stovi sausakimšose automobilių stovėjimo aikštelėse ir pakelėse.

Tai pirmadienį pranešė „Ukrinform“ korespondentas.

„Dabar prie mūsų sienos stovi 24 vilkikai ir aštuonios autocisternos su degalais. Tai didžioji dalis visų mūsų įmonės sunkvežimių.

Degalus vežame tranzitu iš Lietuvos. Vakar kalbėjomės su lenkų policija Korčovoje, jie supranta pavojų, nes tenykštė automobilių stovėjimo aikštelė perpildyta įvairios specialiosios technikos su benzinu, dujomis, įvairiomis pavojingomis medžiagomis.

Gali susiklostyti nepaprastoji situacija, jei įvyks sprogimas. Lenkijos pareigūnai supranta grėsmę, bet skėsčioja rankomis ir sako, kad neturi tam jokios įtakos“, – pasakojo žurnalistams vienos Lvivo transporto bendrovės atstovas Tarasas Svitlykas.

Anot jo, stambūs naftos prekybininkai Ukrainoje turi atsargų, tad degalų stygiaus ukrainiečiai kol kas nepajus.

Kalbėdami su Ukrainos bendruomenių, teritorijų ir infrastruktūros plėtros viceministru Serhijumi Derkačiumi, Lenkijos pasieniečiai iš Korčovos–Krakoveco ir Hrebenės–Rava Ruskos pasienio perėjų patikino, kad pirmiausia praleidžia autocisternas, vilkikus su greitai gendančiais produktais ir humanitarinę pagalbą Ukrainai, tačiau Ukrainos vairuotojai tvirtina, kad taip nėra.

Pavyzdžiui, du sunkvežimius iš Ivano Frankivsko, gabenančius humanitarinę pagalbą iš Nyderlandų, Lenkijos pasieniečiai pastatė į „gyvą“ eilę. Jie jau ketvirtą dieną laukia, kada galės vežti medicinos įrangą į Kropyvnickį ir Lubną.

„Mes gabename į ligoninę lovas, neįgaliųjų vežimėlius, medicinos įrangą, čiužinius, antklodes, dezinfekavimo priemones. Policija liepė važiuoti be eilės, o pačiame kontrolės punkte mums buvo liepta apsigręžti, užsiregistruoti ir ieškoti stovėjimo aikštelės.  O vietų niekur nėra. Radome aikštelę tik netoli Jaroslavo, net už 40 kilometrų nuo sienos, ir laukiame“, – skundėsi sunkvežimio vairuotojas Vasylis Boiko.

Anot viceministro S. Derkačiaus, lapkričio 20 d. duomenimis, kontrolės punktuose tarp Lenkijos ir Ukrainos galimybės kirsti sieną laukia daugiau nei trys tūkstančiai sunkvežimių.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, lapkričio 6 d. Lenkijos vežėjai pradėjo blokuoti sunkvežimių judėjimą prie trijų didžiausių kontrolės punktų pasienyje su Ukraina.

Tarp reikalavimų, kuriuos jie kelia Lenkijos vyriausybei, – grąžinti leidimų Ukrainos vežėjams praktiką, sugriežtinti pervežimo taisykles užsieniečiams pagal Europos transporto ministrų konferencijos nutarimus, neleisti registruoti įmonės Lenkijoje, jei jos finansinė veikla vykdoma ne ES teritorijoje, sudaryti atskirą eilę automobiliams su ES šalių numeriais, sudaryti atskirą eilę prie visų sienų tuštiems vilkikams ir suteikti prieigą prie Ukrainos sistemos „Kelias“.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video