2024/04/27

 

SUOMIJA DĖL MIGRANTŲ ANTPLŪDŽIO UŽDARYS KETURIAS PASIENIO PERĖJAS IŠ RUSIJOS

Asociatyvi Unsplash nuotrauka

Suomija šeštadienį anksti ryte uždarys keturis iš aštuonių sienos su Rusija perėjimo punktų, pranešė vyriausybė, kaltindama Maskvą sąmoningai nekreipiant dėmesio į nelegalius migrantus.

Suomija, turinti 1 340 km ilgio sieną su Rusija, nuo rugpjūčio mėnesio pastebėjo, kad padaugėjo žmonių, kuriems leidžiama vykti į Suomiją, nors jie neturi tinkamų dokumentų, ir daugiausia tai buvo vizų neturintys Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių piliečiai, pranešė Suomijos sienos apsaugos tarnyba.

„Šiandien vyriausybė priėmė sprendimą uždaryti Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra ir Niirala sausumos sienos perėjimo punktus Suomijos ir Rusijos pasienyje“, – žurnalistams sakė vidaus reikalų ministrė Mari Rantanen, o ministras pirmininkas Petteris Orpo apkaltino Rusiją piktybiškais veiksmais, kuriais siekiama destabilizuoti Suomiją, reaguojant į jos įstojimą į NATO anksčiau šiais metais.

Jis teigė, kad yra įvairių ženklų, kad įvažiuoti į Suomiją padedama ir skatinama, organizuojama.

„Mes buvome pasirengę įvairiems Rusijos veiksmams, piktavališkumui, todėl ši situacija nestebina“, – sakė P. Orpo.

Balandžio mėnesį Maskva perspėjo, kad imsis „atsakomųjų priemonių… taktiniu ir strateginiu požiūriu“ po to, kai Suomijos sprendimą prisijungti prie NATO pavadino „pasikėsinimu į mūsų saugumą“.

Iš viso nuo rugsėjo mėnesio prie sienos atvyko 280 prieglobsčio prašytojų, ketvirtadienį pranešė sienos apsaugos tarnyba.

Tačiau M. Rantanen sakė, kad skaičiai nėra svarbus klausimas.

„Tai nėra įprastas klausimas apie prieglobsčio politiką. Tai atvejis, kai turime požymių ir informacijos, kad žmonių gabenimas į Suomiją yra machinacija“, – sakė M. Rantanen.

Bus uždaryti keturi labiausiai apgyvendintuose regionuose esantys pietiniai sienos perėjimo punktai, o toliau į šiaurę esantys keturi kaimo vietovėse liks atviri.

Perėjimo punktai bus uždaryti vidurnaktį iš penktadienio į šeštadienį ir liks tokie iki 2024 metų vasario 18 dienos, o prieglobsčio prašymai bus centralizuojami dviejuose iš keturių vis dar veikiančių perėjimo punktų.

5,5 mln. gyventojų turinti Suomija viename savo sienos su Rusija ruože stato 200 km ilgio tvorą, kuri turi būti baigta iki 2026 metų.

Šiuo metu Suomijos sienos daugiausia saugomos lengvomis medinėmis tvoromis, kurios daugiausia skirtos tam, kad gyvuliai nenuklystų į kitą pusę.

Živilė Aleškaitienė (AFP)

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video