2024/04/27

 

JAV IŠVENGĖ VYRIAUSYBĖS UŽDARYMO – LAIKINĄJĮ BIUDŽETĄ PATVIRTINO IR SENATAS

EPA-ELTA nuotrauka

Jungtinėse Valstijose išvengta vyriausybės uždarymo – tačiau finansinė parama Ukrainai ir Izraeliui ir toliau lieka nežinioje. Trečiadienio vakarą ir Senatas pritarė laikinajam biudžetui. Antradienį jis buvo patvirtintas Atstovų Rūmuose.

Už biudžeto projektą balsavo 87 senatoriai, 11 buvo prieš. Jei jis būtų buvęs atmestas, be kita ko, dalies viešojo administravimo įstaigų darbuotojai nuo šeštadienio nebegautų atlyginimų.

Į biudžetą nėra įtraukta milijardinė parama Izraeliui ir Ukrainai, kurios prašė prezidentas Joe Bidenas, taip pat naujos lėšos JAV sienos su Meksika apsaugai. Dėl šių punktų, kaip ir dėl reguliaraus ilgesnės trukmės biudžeto, vėliau bus sprendžiama atskirai. Dabar projektą dar turi pasirašyti J. Bidenas.

Prieš balsavimą Nacionalinės Saugumo Tarybos komunikacijos direktorius Johnas Kirby‘is pabrėžė, kad turi būti priimtas greitas sprendimas dėl tolesnės pagalbos Ukrainai.

„Kito sprendimo nėra – turime turėti papildomų pinigų Ukrainai, kad ji galėtų tęsti kovą su Rusijos agresija“, – teigė jis.

Daugumos lyderis Senate Chuckas Schumeris iš J. Bideno demokratų partijos pareiškė, kad dėl lėšų bus deramasi ateinančiomis savaitėmis.

Dabar priimtas projektas numato, kad kai kurių biudžeto sričių finansavimas pratęsiamas iki sausio 19 dienos, įskaitant kariuomenės, veteranų reikalų, transporto, miestų statybos ir Energetikos departamento poreikius. Likusios biudžeto išlaidos bus finansuojamos iki vasario 2 dienos.

Spalio pradžioje JAV Kongreso priimto dabartinio laikinojo biudžeto galiojimas baigiasi šeštadienį. Iki tada reikėjo rasti sprendimą, kad būtų išvengta viešojo administravimo nemokumo. Jau ir šiame laikinajame biudžete nebuvo numatyta naujų lėšų Ukrainai. Pirmiausiai respublikonai vis skeptiškiau vertina paramą Rusijos užpultai šaliai arba ją atmeta.

Politiniai nesutarimai dėl biudžeto JAV kartojasi kiekvienais metais – paprastai Kongresui pavyksta patvirtinti laikinąjį biudžetą, o po kelių mėnesių vėl ginčijamasi dėl vyriausybės veiklos finansavimo.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video