2024/04/28

 

SPALĮ ŠILDYMAS KUPIŠKĖNAMS KAINUOS MAŽIAU NEI PERNAI

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Šių metų spalio mėnesio mokėjimai Kupiškio gyventojams už centralizuotai tiekiamą šilumą 50 kv. m. ploto buto šildymui renovuotame name vidutiniškai sieks 13 eurų, senos statybos ir energetiškai neefektyviame name – 27 eurus.

Anot bendrovės „Panevėžio energija“, kiek namo gyventojai mokės už spalio mėnesio šildymą priklausys ne tik nuo šilumos kainos, bet ir nuo namo energetinio efektyvumo, nuo kada buvo įjungtas šildymas namuose ir kiek šilumos buvo suvartota.

„Šiais metais daugiabučiai gyvenamieji namai Kupiškyje buvo pradėti šildyti nuo spalio 16 d., kai pernai šildymo sezono pradžia buvo paskelbta anksčiau, t. y. nuo spalio 4 d.

Praėjusių metų spalio vidutinė lauko oro temperatūra sudarė 9,9 °C šilumos, tačiau šių metų spalio antroji pusė buvo šaltesnė – vidutinė lauko oro temperatūra buvo 5,1 °C šilumos.

Įvertinus trumpesnį šildymo laikotarpį, 13 proc. mažesnį šilumos suvartojimą ir 37 proc. pigesnę AB „Panevėžio energija“ šilumos kainą, šių metų spalio mėnesio mokėjimai už buto šildymą visiems Kupiškio gyventojams vidutiniškai 45 proc. mažesni nei 2022 m. spalį“, – teigiama įmonės pranešime.

Nerenovuotuose daugiabučiuose namuose, kurie ir šiuo metu nėra renovuoti, šilumos punktai yra senos konstrukcijos su elevatoriniais mazgais, be automatinių temperatūros reguliavimo prietaisų, 50 kv. metrų buto šildymui vidutiniškai suvartojo 385 kWh (7,70 kWh/vienam kv. metrui) šilumos. Išlaidos už šildymą tokio dydžio būstui vidutiniškai sudaro 26,50 Eur (0,53 Eur už vieną kv. metrą). Prieš metus už šilumą buvo mokėta apie 49 Eur (0,98 Eur už vieną kv. metrą).

Naujuose ar renovuotuose daugiabučiuose namuose, 50 kv. metrų buto šildymui vidutiniškai reikėjo 180 kWh (3,60 kWh/vienam kv. m) šilumos. Už tokio dydžio būsto šildymą gyventojai vidutiniškai mokės 12,50 Eur (0,25 Eur už vieno kv. metrą). Už buto šildymą praėjusių metų spalį vidutiniškai mokėta apie 22 Eur (0,43 Eur už vieną kv. metrą).

Parengta pagal AB „Panevėžio energija“ inf.

Sandarumo testas

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video