2024/04/28

 

RUSIJOS RAKETA PATAIKĖ Į ŽYMIOSIOS ODESOS ATSIMAINYMO KATEDROS ALTORIŲ

Rusijos raketa sunaikino Odesos Atsimainymo katedros centrinį altorių, dėl to šventovė buvo iš dalies sugriauta, teigia Ukrainos stačiatikių bažnyčios (Maskvos patriarchato) Odesos vyskupija. EPA-ELTA nuotrauka

Rusijos raketa sunaikino Odesos Atsimainymo katedros centrinį altorių, dėl to šventovė buvo iš dalies sugriauta, teigia Ukrainos stačiatikių bažnyčios (Maskvos patriarchato) Odesos vyskupija.

„2023 metų liepos 23-sios naktį per Rusijos teroristų ataką Odesos mieste priešo raketa pataikė į Atsimainymo katedrą.

Raketa pataikė tiesiai į centrinį altorių, dėl to katedros pastatas ir trys apatiniai aukštai buvo iš dalies sugriauti, o interjeras ir ikonos smarkiai apgadintos“, – rašoma pranešime.

Pažymima, kad apatinėje katedros dalyje esančios tarnybinės patalpos buvo nuniokotos, be to, katedroje buvo sužeistas apsauginis.

„Ukrainos Stačiatikių Bažnyčios Odesos vyskupija dar kartą smerkia Rusijos agresiją prieš Ukrainą, šį teroro aktą prieš pagrindinę Odesos miesto šventovę ir dvasinę širdį – Šventojo Atsimainymo katedrą, aplink kurią gyvena taikūs civiliai gyventojai, o pati katedra niekaip nesusijusi su kariniais objektais“, – pridūrė vyskupija.

„RBC-Ukraina“ rašo, kad Atsimainymo katedra yra didžiausia Odesos stačiatikių cerkvė. Ji taip pat vadinama pagrindine pietų Ukrainos katedra. Šventovė buvo pastatyta 1794 metais, tačiau buvo sugriauta valdant diktatoriui Stalinui. Ukraina katedrą atstatė 2005 metais.

Smūgiai Odesai – Rusijos siekis visiškai atimti iš Ukrainos prieigą prie jūros

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pažadėjo atsaką Rusijos pajėgoms po to, kai Maskva raketomis atakavo istorinį Odesos uostą, nužudė vieną žmogų ir apgadino stačiatikių katedrą.

„Raketos nukreiptos prieš taikius miestus, gyvenamuosius pastatus, katedrą, – sakė V. Zelenskis. – Neabejotinai bus atsakomųjų veiksmų prieš Rusijos teroristus už Odesą. Jie pajus šį atsakomąjį smūgį“.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba paragino visas valstybes ir tarptautines organizacijas pasmerkti žiaurų Rusijos išpuolį prieš Juodosios jūros uostamiestį Odesą šalies pietuose.

Ukrainos diplomatijos vadovas savo raginimą išplatino tviteryje.

„Rusijos raketų atakos žudo žmones ir niokoja įžymias vietas UNESCO saugomoje Odesoje. Didžiausia istorijoje ataka prieš uostą, gyvybiškai svarbų pasaulio aprūpinimui maistu, yra išpuolis prieš visą pasaulio bendruomenę. Raginu visas valstybes ir organizacijas pasmerkti šį barbarišką karo nusikaltimą“, – sakė D. Kuleba.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, remdamasi Pietų operatyvine vadovybe, per naujausią raketų ataką liepos 23-osios naktį rusai smogė Odesai mažiausiai penkių tipų raketomis: „Kalibrais“, „Oniksais“, Kh-22, „Iskander-K“ ir „Iskander-M“. Per ataką vienas žmogus žuvo ir 22 žmonės buvo sužeisti, tarp jų – keturi vaikai.

EPA-ELTA nuotraukos

Atimti priėjimą prie jūros

Pagrindinis Rusijos raketų atakų prieš Odesos regioną tikslas – visiškai atimti iš Ukrainos priėjimą prie Juodosios jūros ir, pasitelkus bauginimus, atgrasyti ir neutralizuoti tarptautines pastangas atkurti Juodosios jūros grūdų iniciatyvą.

Taip Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) sekretorius Oleksijus Danilovas feisbuke pakomentavo naujausią Rusijos ataką, nukreiptą prieš Odesą naktį į sekmadienį, praneša „Ukrinform“.

„Pagal Kremliaus planą, dirbtinė bado grėsmė pirmiausia turėtų būti sukurta Afrikos šalims, o migracijos grėsmės išaugimas – Europai. Rusai tikisi, kad šantažu jie privers Vakarus derėtis ir priimti Vladimiro Putino „grūdų ultimatumą“ – rusiško amoniako eksporto atnaujinimą, kai kurių sankcijų ir kitų apribojimų atšaukimą“, – sakė O. Danilovas.

Savo ruožtu Ukrainos infrastruktūros, užtikrinančios „grūdų koridoriaus“ funkcionavimą, sunaikinimas, pagal V. Putino planą, turėtų padaryti pasaulį priklausomą nuo rusiškų grūdų, jų logistikos ir pajėgumų, pridūrė O. Danilovas.

„Planuojama parklupdyti pasaulį ir paversti Rusiją išskirtine grūdų tiekėja. Po nesėkmingos „energetinės supervalstybės“ idėjos V. Putinas nori tapti „grūdų superimperija, – sakė jis. – Ukraina supranta ir žino apie šiuos ketinimus, mes tinkamai reaguosime ir visų pirma visapusiškai atsakysime į žudynes ir naikinimą“.

NSGT sekretorius paragino pasaulį ir Vakarus parodyti tvirtumą ir nepalaužiamumą bei „duoti atsaką, vertą Kremliaus žiurkės“, kuris reikštų visišką Ukrainos „grūdų koridoriaus“ atkūrimą su tarptautinėmis saugumo garantijomis.

Živilė Aleškaitienė (UKRINFORM)

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • O kvallsputlnas

Rekomenduojami video