2024/04/28

 

ZAPOROŽĖS ATOMINĖS ELEKTRINĖS TERITORIJOJE RADIACINIS FONAS NĖRA PAKITĘS

Unsplash nuotrauka

Radiacinės saugos centras (RSC) sureagavo į šiuo metu informacinėje erdvėje pasirodančią ir, pasak RSC, tikrovę iškraipančią informaciją, kuri gali sukelti žmonėms nepagrįstą nerimą.

RSC teigimu, dėl karinių veiksmų Zaporožės atominės elektrinės (AE) teritorijoje radiacinis fonas nėra pakitęs ir Lietuvos gyventojams nėra jokio pagrindo nerimauti.

Kaip teigiama RSC pranešime žiniasklaidai, specialistai nuolat stebi Lietuvos Ankstyvojo radiacinio pavojaus perspėjimo (RADIS) sistemos teikiamus matavimų duomenis ir apie jonizuojančiosios spinduliuotės padidėjimą Lietuvoje nedelsdami informuotų atsakingąsias institucijas ir gyventojus bei pateiktų rekomendacijas, kada ir kokius apsaugomuosius veiksmus reikėtų taikyti gresiant ar įvykus branduolinei avarijai kaimyninių valstybių atominėse elektrinėse.

RSC primena, kad Zaporožės AE nuo Lietuvos yra nutolusi daugiau nei 900 km atstumu, todėl, vadovaujantis tarptautinių organizacijų rekomendacijomis ir buvusių branduolinių avarijų patirtimi, jeigu dėl karinių veiksmų Zaporožės AE įvyktų avarijų, Lietuvai nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio ir nereikėtų taikyti apsaugomųjų veiksmų, tokių kaip slėpimasis, evakavimasis, kalio jodido tablečių vartojimas.

Taip pat, kaip praneša RSC, radioaktyvusis jodas aplinkoje gali pasklisti tik kilus branduolinėms avarijoms veikiančiuose reaktoriuose, o šiuo metu visi Zaporožės AE reaktoriai yra sustabdyti.

RSC skatina gyventojus pasitikėti valstybinių institucijų skelbiama informacija ir teikiamomis rekomendacijomis.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video