2024/04/29

 

VSD ĮSPĖJA: BALTARUSIJOS ŽVALGYBA VIS AGRESYVIAU VEIKIA PASIENYJE

VSD nuotrauka

Valstybės saugumo departamentas (VSD) įspėja, kad jau kurį laiką Baltarusijos žvalgybos tarnybos yra suaktyvinusios veiklą pasienyje. Į Baltarusiją vykstantys Lietuvos piliečiai yra apklausinėjami pasienio punktuose, pasitelkiant šantažą ir psichologinį spaudimą verčiami bendradarbiauti su Baltarusijos žvalgybos tarnybomis.

Baltarusijos žvalgybos tarnybos aktyviai vykdo į Baltarusiją vykstančių Lietuvos piliečių apklausas pasienio punktuose, tikrina kompiuterius ir mobiliuosius telefonus bei juose randamus kontaktus, socialinių tinklų paskyras, fotografijas, žemėlapių maršrutus.

Apklausų metu Baltarusijos pareigūnai renka informaciją apie Lietuvos piliečių politines pažiūras, darbovietes, bando išsiaiškinti ryšius su pasienio, teisėsaugos, žvalgybos pareigūnais.

VSD žinomi atvejai, kai Lietuvos piliečiams buvo uždrausta įvažiuoti į Baltarusiją, išsiaiškinus, kad jie remia Ukrainą ir smerkia Rusijos agresiją. Lietuvos piliečiai apklausų metu susidūrė su šantažu ir psichologiniu spaudimu, teigiant, kad draudimas atvykti į Baltarusiją bus panaikintas, jeigu asmenys sutiks bendradarbiauti su Baltarusijos žvalgybos tarnybomis.

Primename, kad verbuojant Lietuvos piliečius naudojami įvairūs svertai: palankumas Baltarusijos režimui, vertimasis kontrabanda ar kita nelegalia veikla, suinteresuotumas  lankytis Baltarusijoje dėl verslo interesų ar  giminystės ryšių. Nesutikus bendradarbiauti asmuo gali būti šantažuojamas, grasinama apkaltinti šnipinėjimu ar kriminaliniais nusikaltimais.      

Atkreipiame dėmesį, kad Baltarusijos žvalgybos tarnybos iš asmeninių kompiuterių ir mobiliųjų įrenginių paimtą informaciją gali panaudoti ne tik prieš patį asmenį, bet ir jo šeimos narius, artimuosius ar kolegas, siekdamos juos kompromituoti ir verbuoti, ypač jei jie lankysis Baltarusijoje ar Rusijoje.   

Raginame visus gyventojus, kurie buvo apklausti Lietuvos–Baltarusijos pasienyje arba jų mobilieji telefonai (kompiuteriai) buvo tikrinti Baltarusijos pareigūnų, informuoti apie tai VSD el. paštu praneš[email protected] arba telefonu 8 700 70 007.

VSD rekomenduoja vengti kelionių tiek į Baltarusiją, tiek į Rusiją. Paskutiniais metais didesnė dalis nustatytų verbavimo ir šnipinėjimo atvejų buvo žvalgybos iš teritorijos pavyzdžiai, tai yra su priešiškomis žvalgybomis sutikę bendradarbiauti asmenys buvo užverbuoti tuo metu, kai lankėsi Baltarusijos arba Rusijos teritorijoje.

Priešiškų žvalgybos tarnybų taikiniais gali tapti ne tik su įslaptinta informacija dirbantys Lietuvos piliečiai. Artimai bendradarbiaujančios Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos tarnybos pastaruoju metu siekia verbuoti visus, galinčius suteikti bet kokios vertingos informacijos jas dominančiais klausimais.

VSD stebi ir vertina potencialius saugumo situacijos regione pokyčius, susijusius su pastarųjų dienų įvykiais, ir nuolat teikia aktualią informaciją sprendimų priėmėjams.

VSD inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video