2024/04/28

 

PRISIEKĖ NAUJOJI VRK PIRMININKĖ LINA PETRONIENĖ

Lina Petronienė. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotrauka

Antradienį Seime prisiekė naujoji Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Lina Petronienė.

Parlamentas praėjusią savaitę slaptu balsavimu pritarė Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen teikiamai L. Petronienės kandidatūrai.

Po priesaikos L. Petronienė žurnalistams teigė, kad pagrindinis jos kaip VRK pirmininkės tikslas – užtikrinti sklandų darbų tęstinumą. Ypač, pažymėjo ji, 2024 m. – kai Lietuvoje vyks treji rinkimai ir referendumas.

„Kiti metai – labai nelengvi. Treji visuotiniai rinkimai ir referendumas. Tiesiog koncentruosimės į šių rinkimų organizavimą ir sklandų vykdymą“, – antradienį Seime žurnalistams sakė L. Petronienė.

Klausiama, ar VRK užteks žmogiškųjų resursų įveikti įtemptą rinkiminį maratoną, naujoji pirmininkė pripažino, kad tai priklauso nuo komisijai skiriamo finansavimo.

„Resursų visada norėtųsi daugiau, nes yra kaip yra. Turime etatų, neturime jiems skiriamo finansavimo. Todėl tikrai per rinkimus yra gana sudėtinga. Jeigu gausime daugiau (lėšų – ELTA) – turėsime daugiau žmonių. Bet dirbsime su tiek, kiek yra – stengsimės padaryti, ką galime“, – tvirtino ji.

L. Petronienė iki šiol vadovavo VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriui ir rengė mokomuosius seminarus politinės kampanijos dalyviams ir iždininkams, rinkimų komisijų nariams.

Specialistė prisidėjo prie šiuo metu naudojamos VRK informacinės sistemos Politinių kampanijų ir politinių organizacijų finansavimo duomenų teikimui ir kontrolei skirtos posistemės kūrimo ir tobulinimo.

Specialistė dirba komisijoje nuo 2007 m. Anksčiau L. Petronienė dirbo Seimo kanceliarijoje, Lietuvos medicinos bibliotekoje. Kandidatė yra įgijusi Teisės magistro laipsnį Mykolo Romerio universitete bei Informatikos magistro laipsnį Vilniaus universitete.

ELTA primena, kad kovo pabaigoje tuometinė VRK vadovė J. Petkevičienė pranešė atsistatydinanti iš komisijos vadovės pareigų. Tokį savo sprendimą ji grindė asmeninėmis priežastimis ir sunkumais šeimoje.

Praėjus savivaldos rinkimams, Seimo nariai suabejojo VRK ir jos pirmininkės kompetencijomis. Klausimai dėl J. Petkevičienės ir VRK darbo kilo po to, kai savivaldos rinkimų metu kilo sumaištis Visagino ir Anykščių rajono savivaldybėse.

Kaip numato įstatymas, VRK pirmininką slaptu balsavimu skiria Seimas parlamento pirmininko teikimu.

Augustė Lyberytė (ELTA)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video