2024/04/27

 

V. PUTINAS PAŽADĖJO NUBAUSTI MAIŠTĄ SURENGUSIUS „VAGNER“ IŠDAVIKUS

Rusijos lyderio Vladimiro Putino kalba parodė, kad situacija yra labai rimta. EPA-ELTA nuotrauka

Apie Jevgenijaus Prigožino „Vagner“ samdinių „ginkluotą maištą“ prabilęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė sukilėliams, kad jų laukia neišvengiama bausmė.

Jis sakė neleisiąs, kad Rusijoje kiltų pilietinis karas, ir ragino tautą būti vieningą.

Pripažinęs, kad padėtis pietiniame Rusijos Rostovo prie Dono mieste sunki, V. Putinas sakė, jog „Vagner“ vadovas išdavė Rusiją vadovaudamasis asmeninėmis ambicijomis.

Rusijos prezidentas vadino „Vagner“ maištą dūriu į nugarą ir mirtinu pavojumi Rusijai.

Šeštadienį per televiziją kreipdamasis į rusų tautą V. Putinas paragino „neutralizuoti“ „ginkluoto maišto“sumanytojus.

„Bet kokia vidinė sumaištis yra mirtina grėsmė mūsų valstybingumui ir mums, kaip tautai. Tai smūgis Rusijai ir mūsų žmonėms“, – sakė V. Putinas ir pridūrė, kad „šis mūšis, per kurį sprendžiamas mūsų žmonių likimas, reikalauja suvienyti visas jėgas ir būti vieningiems“.

Prezidentas patvirtino, kad Rusijos pietiniame Rostovo prie Dono mieste „Vagner“ samdinių pajėgos blokuoja svarbius objektus. „Civilinių ir karinių valdymo organų darbas iš tikrųjų užblokuotas“, ten padėtis „sunki“ ir bus imtasi „ryžtingų veiksmų padėčiai Rostove prie Dono stabilizuoti“, sakė jis.

Anksčiau „Vagner“ vadovas J. Prigožinas pareiškė, kad jo pajėgos užėmė svarbiausius karinius objektus Rostove prie Dono, įskaitant aerodromą. Rusijos gynybos ministerija paragino samdinius pasiduoti, o Federalinė saugumo tarnyba (FST) perspėjo „Vagner“ kovotojus nevykdyti J. Prigožino įsakymų ir paragino imtis veiksmų jį sulaikyti, pranešė Rusijos naujienų agentūra TASS.

Savo kalboje per valstybinę televiziją V. Putinas sakė, kad ginkluotas „Vagner“ maištas yra „dūris į nugarą“ Rusijai, o grupuotės vadas J. Prigožinas yra „išdavikas“. „Tai dūris į nugarą mūsų šaliai, mūsų tautai“, – sakė V. Putinas ir pridūrė, jog J. Prigožiną į išdavystę atvedė „ekstravagantiškos ambicijos ir asmeniniai interesai“.

„Visi tie, kurie sąmoningai pasirinko išdavystės kelią, rengė ginkluotą maištą, pasuko šantažo ir teroristinių metodų keliu, neišvengiamai sulauks bausmės ir stos prieš įstatymą bei mūsų žmones“, – sakė V. Putinas.

ELTA primena, kad šeštadienį Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas pareiškė ketinąs nuversti Rusijos karinę vadovybę.

J. Prigožinas, jau kelis mėnesius kritikavęs Rusijos gynybos ministeriją, penktadienį apkaltino Kremlių paleidus raketas į jo pajėgas ir pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų. „Wagner“ lyderis paragino rusus prisidėti prie jo pajėgų ir nubausti Maskvos karinę vadovybę. Skelbiama, kad J. Prigožino pajėgos jau kontroliuoja Rostovo prie Dono karinius objektus.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video