2024/04/28

 

VALDEMARO VALKIŪNO PROJEKTAS DĖL TĖVŲ IŠLAIKYMO GRĄŽINTAS TOBULINTI

Valdemaras Valkiūnas. Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Seimas nepritarė parlamentaro Valdemaro Valkiūno iniciatyvai  įpareigoti pilnamečius vaikus mokėti išlaikymą savo tėvams, tačiau, nepaisant kritiško kolegų nusistatymo, projektas nebuvo atmestas, jis grąžintas iniciatoriui tobulinti.

Socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisas pateikimo stadijoje ketvirtadienį palaikė 35 parlamentarai, prieš buvo 22, susilaikė 46.  Už tai, kad projektas būtų patobulintas, pasisakė 67 parlamentarai, prieš buvo 38.

V. Valkiūno parengtame įstatymo projekte nurodyta  konkreti tėvų išlaikymui skirta suma: 5 procentai nuo metinių apmokestinamųjų pajamų, atskaičius mokesčius.

„Teikiu istorinį Lietuvos raidos projektą“, – pristatydamas  savo idėją iš Seimo tribūnos sakė V. Valkiūnas.

Jis paminėjo daug tokio reguliavimo pliusų, pvz. gimstamumo skatinimas, demografinės situacijos pagerinimas, šeimos tarpusavio santykių puoselėjimas, bedarbystės mažinimas, nes tėvai skatins dirbti vaikus ir netgi nusikalstamumo prevencija.

„Esu nustebęs, kad ir tie, kuriems nelabai patinku, neturėjo rimtų argumentų prieš mano inicijuotą pataisą (…) Norėčiau padiskutuoti  su tais, kurie nori rimtai diskutuoti, o ne pokštauti“, – siūlė politikas.

Tačiau rimties Seimo salėje nepavyko išlaikyti, nes parlamentarai linksmai ir su šypsenomis sutiko įstatymo pataisas dėl tėvų išlaikymo.

Į V. Valkiūno paaiškinimą, kad projektu siekiama psichologinių, etinių tikslų, sureagavo ir premjerė Ingrida Šimonytė. „Kodėl jūs norite stiprinti šeimos saitus per valdiškus namus?“, – klausė ji.

Įstatymo pataisos dėl tėvų išlaikymo pasirodė labai įdomios ir patrauklios Seimo nariui Antanui Matului. 3 vaikus turintis politikas suskaičiavo, kad galėtų gerą išlaikymą gauti.

„Aš pasiskaičiavau, kad man visai neblogai išeitų: kokie 500 eurų į mėnesį.  Jeigu  dar pavyktų „įkalti“ į įstatymą, kad dar marčia ir anūkai po kokius 3  proc. mokėtų, tai visai neblogai išeitų. Gal reikėtų pabandyti pabalsuoti, gal vaikai mane į namus įsileistų“, – juokavo A. Matulas.

Tuo tarpu Seimo narys Robertas Šarknickas padėkojo V. Valkiūnui už drąsą.

„Dėkoju jums už drąsą. Salėje matome daug šypsenų,  drąsos tikrai reikia  turėti šitam dalykui“, – pastebėjo jis.

V. Valkiūnas norėtų, kad Seimas rudens sesijoje priimtų jo pasiūlytą įstatymą ir Lietuva taptų pavyzdžiu visai  Europai.

ELTA

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Tai pats bukiausias seimo narys ,gėda kas dar už tokius balsuoja….

    • Kaip tai kas balsuoja… bukas rinkėjas ir balsuoja.

    • Kaip tai kas balsuoja? Taigi kupiškėnai.

  • Sites poistanas,visai nupuso.

  • Tie 2n2kai gali visko prisigalvoti….

  • Seimunai—–stabdykit infliacija,kelkit ekonomika,daugiau remkit Lietuvos zmones.Seimose tevai ir vaikai—-ras bendra kalba. Seima—-tai Tevas ,Motina ir ju vaikai.

  • Sekantis projektas bus nebemokėti pensijų tiems, kas augino vaikus.

Rekomenduojami video