2024/04/28

 

MALTIEČIAI: LAIKAS, ŠYPSENA IR EMOCINĖ PAGALBA KITAM

Lauknešėliai globojamiems senoliams. Nuotrauka iš Kupiškio r. maltiečių grupės archyvo

Maltos ordino pagalbos tarnyba (maltiečiai) yra dalis seniausios labdaros organizacijos pasaulyje – Maltos ordino, teikiančio pagalbą vargstantiems net 120 šalių.

Šiandien Lietuvoje organizacija 42 miestuose ir miesteliuose vienija apie 2 tūkst. savanorių, kurie teikia pagalbą vienišiems seneliams, vaikams ir jaunimui iš sunkumus patiriančių šeimų, neįgaliesiems, pabėgėliams.

Nuo 2017 m. maltiečių grupė veikia ir Kupiškio rajone.

Plačiau apie jos veiklą, siekius ir ateities planus kalbėjomės su vadove Skaistute Paulauskiene.

Kupiškio r. maltiečių grupės vadovė Skaistutė Paulauskienė tikra – padėdamas kitam pats būsi laimingas.
Autorės nuotrauka
Maltiečiai renginyje „Mamyčių turgelis“ dalijo drabužius renginio dalyviams.

Jurga BANIONIENĖ

Veiklos pradžia

Kupiškio r. maltiečių grupės vadovė S. Paulauskienė pirmiausia supažindino su šios organizacijos istorija. Maltos ordino pagalbos tarnyba Lietuvoje įkurta 1991 m. spalio 10 d. vyskupo Juozo Tunaičio ir kt., siekiant Lietuvoje turėti katalikišką labdaros organizaciją, kuri savo veikloje vadovautųsi Maltos ordino moto ir teiktų pagalbą visų rasių, tikėjimų ir tautų žmonėms.

Viso pasaulio maltiečius vienija šūkis „Tikėjimo saugojimas ir pagalba vargstantiems.“

Kupiškyje savo veiklą maltiečiai pradėjo 2017 m. Pasak S. Paulauskienės, ši mintis įkurti Kupiškyje Maltos ordino pagalbos tarnybos grupę kilo kalbantis su buvusiu rajono vadovu Dainiumi Bardausku.

Jis susitiko su tuomete Maltos ordino pagalbos tarnybos generaline direktore Dalia Kedavičiene, kitais atstovais. Jie mielai priėmė šią idėją.

„Po kiek laiko į Kupiškį atvažiavo Maltos ordino pagalbos tarnybos atstovai, dvasinis maltietiškos veiklos globėjas kunigas Vytautas Rapalis.

Susitikome Savivaldybėje ir nutarėme, kad galime kurti grupę. Pirmus metus mes buvome stebimi ir vadinomės Maltos ordino pagalbos tarnybos Kupiškio r. iniciatyvinė grupė.

Po metų įvyko prezidiumo posėdis ir tapome tikra Maltos ordino pagalbos tarnybos Kupiškio rajono grupe.

Mūsų pagrindinis tikslas – suteikti pagalbą žmonėms. Tai gali būti ir senoliai, ir jaunos šeimos, ir neįgalieji.

Nuo pat veiklos pradžios daugiau orientavomės į projektą „Maistas ant ratų“ – lauknešėlių pristatymą, maisto produktų dalijimą. Taip pat dalijame ir drabužius, bet jų, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, reikia mažiau. Tik susikūrusi grupė 2017 m. gruodį Kupiškyje organizavo akciją „Maltiečių sriuba“.

Aišku, prasidėjus pandemijai, daug kas sustojo, bet senelius lankėme aktyviai. Maistą atveždavo į vieną prekybos centrą, su kuriuo buvo sudaryta sutartis, mes jį pasiimdavome ir vežiodavome seneliams.

Aplankydavome iki 30 asmenų. Lauknešėlius palikdavome prie durų, prieš tai paskambinę, kad atvykstame. Per langą gražiai susimojuodavome“, – pasakojo S. Paulauskienė.

Pašnekovė pandeminiu laikotarpiu sulaukdavo daug savo globojamų žmonių skambučių, jų netrūksta ir dabar. Ji parodė daugybę padėkų savo telefone, atsiustų per mesendžerio programėlę. S. Paulauskienė sakė, kad mes dažnai įsivaizduojame, jog senoliams mažai kas įdomu, anaiptol, jie išsilavinę, kai kurie geba naudotis informacinėmis technologijomis, labai nori bendrauti.

Savanoriai ir kiti talkininkai

Kupiškio r. maltiečių grupei šiuo metu priklauso 24 savanoriai, 11 – aktyvių. Jei reikia, mielai prisideda ir gyventojai. Savanoriai ne tik lanko savo globotinius ir teikia pagalbą maistu, bet ir atlieka tarpininkų vaidmenį.

„Bendravimas vyksta ir įvairiausiais socialiniais klausimais. Pavyzdžiui, jei reikia pagalbos, klausia, į ką kreiptis, su kuo pabendrauti. Man pas globojamus asmenis tenka vykti kartu su grupės savanoriais, medikais, socialiniais darbuotojais, visuomet pasikalbame apie sveikatą, patariame. Bendraujame su Kupiškio socialinių paslaugų centru, socialiniais darbuotojais, Socialinės paramos ir sveikatos skyriumi, seniūnijomis.

Visuomet jaučiame Savivaldybės administracijos paramą ir bendradarbiavimą. Esame tarsi tarpininkai. Visi labai maloniai priima, bendravimas tikslingas ir geranoriškas“, – pabrėžė pašnekovė.

Prie gausaus savanorių būrio prisideda ir Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos bendruomenė, kuri neatlygintinai verda sriubą akcijai „Maltiečių sriuba“, krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinės Kupiškio 504-osios pėstininkų kuopos kariai savanoriai padeda ją dalyti. Į akciją maloniai įsijungia dekanas Mindaugas Kučinskas, kunigas Feliksas Čiškauskas.

Akcija „Maltiečių sriuba“ Kupiškyje.

Parama Ukrainai įvertinta padėkomis

Šeštus veiklos metus skaičiuojančios maltiečių grupės Kupiškyje vadovė pasakojo, kad veiklos tikslus pakoregavo ne tik pandemija, bet ir ukrainiečių tautos nelaimė.

„Ruošdamasi karo pabėgėlių iš Ukrainos priėmimui, Maltos ordino pagalbos tarnyba kartu su „Caritu“, Raudonuoju Kryžiumi, „Maisto banku“, „Gelbėkit vaikus“ koordinavo savo veiksmus dėl pagalbos Ukrainai. Pasidalijus atsakomybes, Kupiškio r. maltiečiai kartu su dar devynių miestų maltiečiais buvo pasirinkti bendradarbiauti su savo Savivaldybe“, – prisiminė S. Paulauskienė.

Kupiškio maltiečiai ukrainiečiams dalijo humanitarinius paketus – asmens higienos reikmenis vaikams ir suaugusiems, drabužius, maistą. Karo pabėgėlius, prisiglaudusius Kupiškyje, pasiekė ir 100 maltiečių dovanų kuponų po 50 eurų, telefono SIM kortelės, kanceliarinės priemonės, nauji drabužiai, nereceptiniai vaistai. Dalyta ir gausi gyventojų sunešta parama.

Kupiškio jaunimo centro lankytojai talkina maltiečiams.
Nuotraukos iš Kupiškio r. maltiečių grupės archyvo

Iki šiol į maltiečių būstinę Vytauto g. kiekvieną pirmadienį ir trečiadienį užsuka ukrainietės moterys. Čia tiesiog pasišneka, aptaria rūpimus klausimus, pasakoja įvykius Ukrainoje, pasirenka drabužių, laisvalaikio priemonių, žaislų.

Praėjusiais metais Kupiškio maltiečių grupės veikla įvertinta Maltos ordino pagalbos tarnybos prezidento Broniaus Einars padėka už drąsą, atjautą ir pagalbą Ukrainos karo pabėgėliams. S. Paulauskienei įteikta vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės padėka už geranoriškas pastangas ir pagalbą valdant Ukrainos karo pabėgėlių krizę.

Atjautos žmogui – vis daugiau

Maltiečių globojamiems senoliams padeda ir jaunimo atstovai.

Iki šiol su maisto lauknešėliais, kartais – drabužiais, vitaminais, maltiečių savanoriai lanko apie 30 šeimų. Nemažai globotinių per veiklos metus pasikeitė, vieni persikėlė į senelių globos namus, kiti išėjo į Amžinybę. Atsiranda nauji, nes reikalingų pagalbos asmenų rajone tikrai netrūksta.

„Ką aplankyti, mums rekomenduoja seniūnijos, Socialinių paslaugų centras, gražiai bendradarbiaujame. Tikslingos ir žmonių rekomendacijos. Maltiečių ir kitų labdaros organizacijų labai gražus tikslas – puoselėti, skatinti žmonių jautrumą, atsakingumą už kitą. Pagalba kaimynui, pažįstamam jau dažnesnis atvejis.

Vyksta paramos akcijos, koncertai, kreipiamasi į žmones prašant aukoti ir jie kasmet tai daro vis aktyviau. Manau, kad sugebame pastebėti žmogų, kuriam šiandien sunku. Malonu, kad savanoriai, ir ne tik jie, gali ir nori skirti savo laiką, šypseną, emocinę pagalbą kitam žmogui“, – pabrėžė S. Paulauskienė.

Vykstama ne tik pas globotinius į namus, bet ir jie patys užsuka į būstinę, pasirenka drabužių. Dažnas paprašo ir kitokios pagalbos – padėti atvykti į Kupiškį apsipirkti ar pristatyti, ko reikia į namus, nuvežti į bažnyčią, pas gydytojus. Kiekvienas savanoris turi savo globotinius, vieni su jais susitinka dažnai, kiti – rečiau.

Prieš Kalėdas yra tradicija nuvykti į Subačiaus senelių globos namus. Nepamirštami ir Savarankiško gyvenimo namų gyventojai, pas juos maltiečiai skuba per Pyragų dieną.

Svajonių – net kelios

Prakalbus apie ateities planus, S. Paulauskienė pabrėžė, kad maltiečiai puoselėja vieną svajonę. „Kupiškyje yra daug organizacijų, kurios rūpinasi tais pačiais žmonėmis, kaip ir mes. Tai Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjunga, Neįgaliųjų draugija, Trečiojo amžiaus universitetas. Mums truputį sudėtingiau, kadangi vėliau įsijungėme, bet vis tiek yra žmonių, kuriems reikia pagalbos. Kelios maltiečių grupės kai kuriuose rajonuose turi įkūrusios senjorų dienos centrą.

Gal nuo rudens, o galbūt ir vasarą, tokį norėtume turėti ir mes. Jis nebus oficialiai įformintas, tiesiog kviesime į būstinę žmones prie kavos pasikalbėti, pabendrauti ir pan.

Nebūtinai tuos, kuriuos mes globojame ir pas kuriuos vykstame, ateiti galės ir kiti asmenys.

Norime turėti ir jaunųjų maltiečių grupę.

Kviesti jaunimą aktyviai dalyvauti socialinėje veikloje. Reikėtų, kad atsirastų entuziastas vadovas, kelis jau kalbinau, tiesa, šis darbas – ne tik įdomus, bet ir atimantis nemažai laiko, sudėtingas. Jaunieji maltiečiai aktyviai įsijungia į įvairias akcijas, patys jas organizuoja, vyksta jų stovyklos, pirmosios pagalbos pratybos“, – ateities planus atskleidė pašnekovė.

Pyragų dieną lankant globojamus senolius.

Įsipareigojimas, atsakomybė ir džiaugsmas

Paklausta, kas jai pačiai yra savanoriška veikla maltiečių organizacijoje, S. Paulauskienė sakė, kad savanorystė – lemtis, atėjusi visiškai atsitiktinai.

„Užsimezgęs pokalbis, bendrystė, net dvasinis ryšys praturtina abu. Nuoširdumas suteikia tikėjimo žmogumi.

Niekada nebuvo savotiško gerumo jausmo giliai širdyje, kaip tada, kai pradėjo į Lietuvą važiuoti ukrainiečiai karo pabėgėliai ir kai mes galėjome jiems padėti ne tik materialiai, bet ir patardami, konsultuodami, kur ką įsigyti, į ką kreiptis bet kokiu klausimu ir pan., kur būstą susirasti.
Manęs buvusi maltiečių generalinė direktorė klausė, kaip aš čia atsidūriau.

Tiesiog nežinau, vieną kartą šovė į galvą mintis ir tiek. Iki tol nieko nežinojau apie maltiečius, tiesiog – kažkoks nušvitimas.
Jeigu gali kažkuo padėti, paremti, tai pats žmogus jautiesi kitaip – ir sveikesnis, ir reikalingesnis.

Yra net toks atvejis, kad viena mūsų lankoma senjorė bendrauja su kitais maltiečių lankomais senoliais, jie vienas kitą pastiprina.

Džiugu, kad vyresnio amžiaus žmonės Kupiškyje bendrauja, tai vyksta ir Trečiojo amžiaus universiteto, žmonių su negalia organizacijų, kitų nevyriausybinių organizacijų dėka.
Išties Kupiškyje nevyriausybinės organizacijos, kurių tikslas – pagalba žmogui, yra labai stiprios“, – džiaugėsi pašnekovė.

Pasak Kupiškio r. maltiečių grupės vadovės, kol žmonės kreipiasi, kol priima maltiečių pagalbą, skambina ir siunčia linkėjimus, tol ir maltiečiai jaučiasi rajone reikalingi.

Jos manymu, to reikia ir patiems savanoriams – jei žmonės nori ir gali padėti, tai padaryti duris atveria įsijungimas į maltiečių bendruomenę.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Labai gerbiu įvairius nesavanaudiškus savanorius. Bet kai kartu reklamuodavosi dabar nušalintas meras, ypač prieš rinkimus, kažkaip jausmai pasikeičia.

Rekomenduojami video