2024/04/19

 

V. ZELENSKIS „ŠOKIRUOTAS“ DĖL TARPTAUTINIŲ ORGANIZACIJŲ NEVEIKSNUMO

Ukraina: potvynis pratrūkus Kachovkos užtvankai apima daugiau nei 600 kvadratinių kilometrų. EPA-ELTA nuotrauka

Trečiadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė nusivylimą Jungtinių Tautų ir Raudonojo kryžiaus pagalbos stoka po Rusijos okupuotos Kachovkos užtvankos sunaikinimo.

„Jų ten nėra“, – interviu Vokietijos dienraščiui „Bild“ sakė V. Zelenskis ir pridūrė „esąs šokiruotas“, nes manęs, jog tai yra organizacijos, turinčios padėti gelbėti žmonių gyvybes“.

Sunaikinus ties fronto linija esančią užtvanką, vanduo užliejo dešimtis kaimų ir gretimą miestą, baiminamasi humanitarinės nelaimės. Pasak pareigūnų, tūkstančiai žmonių turės palikti savo namus, daugelis išvyksta savo jėgomis.

Vėliau kalbėdamas V. Zelenskis sakė, kad per nelaimę „žūva žmonės ir gyvūnai“, nuo užtvindytų namų stogų žmonės mato pro šalį praplaukiančius skenduolius.

V. Zelenskio teigimu, sunku išvežti žmones iš Chersono srities. „Kai mūsų pajėgos mėgina juos išvežti, okupantai į juos šaudo iš toli“ “, – sakė jis.

V. Zelenskis taip pat priminė, kad dar prieš metus žvalgybos duomenys rodė, jog yra pavojus, kad užtvanka taps taikiniu, šiais duomenimis buvo pasidalyta su Ukrainos tarptautinėmis partnerėmis ir jos sutiko, kad rizika, jog užtvanka bus susprogdinta, buvo labai didelė.

Trečiadienį vaizdo ryšiu kreipdamasis į tautą V. Zelenskis sakė, kad pasaulis turi aiškiai ir greitai reaguoti į tai, kas vyksta Chersono srityje, nes kiekvieno ten žuvusio žmogaus mirtis yra nuosprendis esamoms tarptautinėms organizacijoms.

„Dabar mums reikia aiškaus ir greito pasaulio atsako. Net neįmanoma tiksliai nustatyti, kiek žmonių laikinai okupuotoje Chersono srities dalyje gali žūti nesulaukę išgelbėjimo, be geriamojo vandens, maisto, sveikatos priežiūros. Mūsų kariuomenė ir specialiosios tarnybos, kiek įmanoma, gelbėja žmones, nepaisydamos apšaudymo“, – sakė Ukrainos vadovas.

Prezidento teigimu, reikalingos didelės pastangos. „Mums reikia, kad tarptautinės organizacijos, tokios kaip Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas, nedelsiant prisijungtų prie gelbėjimo operacijos ir padėtų žmonėms okupuotoje Chersono srities dalyje“, – sakė V. Zelenskis. „Kiekvienas ten mirštantis žmogus yra verdiktas esamai tarptautinei struktūrai ir tarptautinėms organizacijoms, pamiršusioms, kad reikia gelbėti gyvybes. Jeigu dabar per šią nelaimę ten nėra tarptautinių organizacijų, vadinasi, jų apskritai nėra, jos nepajėgios veikti“– sakė V. Zelenskis.

Prezidentas pabrėžė, kad daugelis pasaulio lyderių, valstybių vadovų, vyriausybių, tarpvalstybinių asociacijų pareiškė paramą Ukrainai ir aiškiai pasmerkė Rusijos įvykdytą ekocido nusikaltimą. „Kartu privalome patraukti okupantus atsakomybėn (…) Dabar turime sutelkti pasaulio dėmesį į dar vienos Rusijos sukeltos katastrofos padarinių likvidavimą ir užkirsti kelią tolesnei destruktyviai okupantų veiklai“, – sakė V. Zelenskis.

Kachovkos hidroelektrinės užtvanka buvo sunaikinta birželio 6 d. anksti rytą. Dešiniajame Dnipro krante, Ukrainos kontroliuojamoje Chersono srities dalyje, nelaimės zonoje yra apie 16 tūkst. žmonių. Vyksta evakuacija iš pavojingų vietų.

AFP-ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video