2024/04/19

 

PENKIŲ SAVIVALDYBIŲ TARYBŲ NARIAI DAVĖ PRIESAIKĄ PAGAL KLAIDINGĄ TEKSTĄ: CEREMONIJĄ TEKS PAKARTOTI

VRK nuotrauka

Penkių savivaldybių tarybų nariai dėl klaidingo priesaikos teksto turės pakartoti ceremoniją. Kartoti šią procedūrą prireiks, nes klaidingą priesaikos tekstą perskaitę politikai iš esmės laikomi neprisiekę.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) patvirtino turinti duomenų, kad Kazlų Rūdos, Palangos, Mažeikių, Plungės ir Trakų rajonų savivaldybių politikai davė priesaiką naudodami Vietos savivaldos įstatymo aktualios redakcijos neatitinkantį tekstą.

Kaip numato įstatymas, naujai išrinktų savivaldybių tarybų nariai ir merai prisiekti turi perskaitydami tekstą:

„Aš, (vardas, pavardė), prisiekiu gerbti ir vykdyti Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai ir garbingai atlikti savo pareigas ir susilaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių savivaldybės gyventojų teises ir viešuosius interesus. Tepadeda man Dievas!“. Galima pasirinkti tik dėl paskutiniojo sakinio – jis nėra privalomas.

Tačiau minėtose savivaldybėse mandatus gavę politikai priesaikas davė ne pagal šį tekstą. Kuriozinę situaciją ėmė aiškintis Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas. Jis kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją, prašydamas paaiškinti, kaip galėjo taip atsitikti.

„Prisiekus ne pagal nustatytą tekstą, negalima laikyti, kad asmuo yra prisiekęs ir įgijęs įgaliojimus“, – rašyta penktadienį išplatintame komiteto pranešime.

„Sulaukę nerimą keliančių signalų, kad kai kuriose savivaldybėse tarybų nariai ir merai prisiekė ne pagal įstatyme nustatytą priesaikos tekstą ir todėl negali būti laikomi tinkamai prisiekusiais, nedelsdami kreipėmės į Vyriausiąją rinkimų komisiją, kad ji artimiausiu metu komitetui pateiktų duomenis, kiek yra tokių savivaldybių, taip pat paaiškintų, kaip taip galėjo atsitikti, kas bus daroma, kad situacijos būtų nedelsiant išspręstos ir nesikartotų ateityje.

Aiškinamės, kas yra atsakingas už tokią keblią padėtį, nes kai kurios naujosios tarybos galėjo spėti jau ir teisės aktų priimti, todėl klausimas, kas prisiims atsakomybę už įgaliojimų neturinčių subjektų priimtais sprendimais sukeltas pasekmes. Toks aplaidumas yra absoliučiai netoleruotinas,“ – susiklosčiusią padėtį įvertino komiteto pirmininkas Ričardas Juška.

 VRK: ne pagal įstatymą prisiekę politikai turės pakartoti ceremoniją 

Šią situaciją pakomentavo laikinai VRK pirmininko pareigas einantis Andrius Puksas.

Pasak jo, VRK žiniomis, priesaiką pagal tinkamos redakcijos neatitinkantį tekstą davė naujai išrinkti Kazlų Rūdos, Palangos, Mažeikių, Plungės ir Trakų rajonų savivaldybių tarybų nariai. Ir jiems, teigė VRK narys, priesaikos ceremoniją teks pakartoti.

„Norėtume akcentuoti, kad Vyriausioji rinkimų komisija dar šių metų kovo 13 dieną buvo išsiuntusi visiems savivaldybių rinkimų komisijų pirmininkams, o šie savo ruožtu – visoms Lietuvos savivaldybių administracijoms raštiškas rekomendacijas dėl pirmojo savivaldybės tarybos posėdžio“, – raštu perduotame komentare teigė A. Puksas.

Be to, aiškino jis, išsiųstose rekomendacijose buvo nurodyta ir tai, kaip turi vykti naujai išrinktų savivaldybių tarybų narių ir merų priesaikų ceremonija bei pateiktas Vietos savivaldos įstatyme nustatytas išrinkto savivaldybės tarybos nario ir mero priesaikos tekstas.

„Vietos savivaldos įstatymas nurodo, kad nustatytas priesaikos tekstas netaisomas ir nekeičiamas. Šios nuostatos nesilaikymas, taip pat atsisakymas pasirašyti vardinį priesaikos lapą arba pasirašymas su išlyga reiškia, kad savivaldybės tarybos narys ar meras neprisiekė“, – aiškino A. Puksas.

Jo teigimu, Vyriausioji rinkimų komisija, sužinojusi apie netinkamos priesaikos davimo faktą, nedelsiant informavo savivaldybių administracijas apie tai, kad ne pagal įstatymą prisiekusių savivaldybės tarybos narių ir merų priesaikos ceremonija turi būti organizuojama iš naujo artimiausiu įmanomu laiku.

„Taip buvo akcentuota, kad tol, kol priesaikos nebus duodamos laikantis Vietos savivaldos įstatyme numatytos tvarkos, nei savivaldybės taryba, nei meras savo pareigų pradėti eiti negali“, – sakė laikinai VRK pirmininko pareigas einantis A. Puksas.

Taip pat, tęsė jis, siekiant išvengti panašių incidentų, buvo informuotos ir tos savivaldybės, kuriose priesaikų ceremonijos dar nėra įvykusios.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video