2024/04/19

 

RAGINA UKRAINIEČIUS PRASITĘSTI LEIDIMUS GYVENTI LIETUVOJE

Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė. Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotrauka

Europos Sąjungos tarybos sprendimu Ukrainos karo pabėgėliams pritaikius laikinąją apsaugą metams, artėja diena, kai daliai ukrainiečių leidimai baigsis galioti, įspėja Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė. Pasak jos, leidimas suteiktas iki kovo 4 d. ir, jei prašymų ukrainiečiai nepateiks, dalis karo pabėgėlių bus pažymėti kaip neturintys leidimo Lietuvoje gyventi.

„Šį mėnesį keičiame ukrainiečiams leidimus gyventi, kadangi Europos Sąjungos tarybos sprendimu laikinoji apsauga buvo suteikta nuo kovo 4 d. metams. Tai reiškia, kad kovo 4 d. labai dideliam ukrainiečių skaičiui baigsis leidimai galioti ir reikia išduoti naujus. Tai sausį pradėjome ir vasario mėnesį mes tiesiog ariame, kad išduotume, priimtume sprendimus“, – Eltai teigė E. Gudzinskaitė.

Migracijos departamento direktorė atkreipia dėmesį, kad rugpjūčio mėnesį buvo pakeistas įstatymas, kuris leido leidimus gyventi išduoti jau dvejiems metams. Tačiau, pasak jos, asmenys, kurie gavo leidimą tik metams, privalo jį prasitęsti.

„Ir kas šiek tiek neramina, kad dabar esame pakeitę virš 25 tūkst. leidimų, tai reiškia, atmetus, tarkim, dalį išvykusių, tai dar 25 tūkst. esančių Lietuvoje nėra pateikę prašymo“, – įspėjo E. Gudzinskaitė.

„Tai mes ir su savivaldybėmis šnekame, kad ragintų aplink esančius ukrainiečius teikti prašymus, nes kovo 5 d., kai negalios jų turimas leidimas gyventi, jie visose sistemose bus pažymėti kaip neturintys leidimo gyventi ir negalės gauti visų išmokų, negalės gauti vaistinėse vaistų ir prasidės visos bėdos“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad pernai vasarį dėl prasidėjus Rusijos invazijos savo šalį priverstiems palikti Ukrainos gyventojams jau kovo 4 dieną Europos Sąjunga aktyvavo karo pabėgėliams taikomą laikinosios apsaugos mechanizmą. Jo pagrindu užsieniečiams imtos išdavinėti nustatyto pavyzdžio plastikinės kortelės – leidimai laikinai gyventi Lietuvoje.

Ukrainos karo pabėgėliai, kurie Lietuvoje atsidūrė iki 2022-ųjų rugsėjo vidurio, gavo vienerius metus galiojančius leidimus laikinai gyventi. Pabėgėliai, kurie į Lietuvą atvyko praėjusių metų rudens viduryje ir vėliau, turi iškart dvejus metus galiojančius leidimus. Tokiems užsieniečiams šiuo metu jokių dokumentų keisti nereikia.

Laiku leidimų laikinai gyventi Lietuvoje nepasikeitusiems Ukrainos karo pabėgėliams gali kilti nesklandumų gaunant kai kurias sveikatos paslaugas, prašant socialinės pašalpos, išmokų vaikams, teikiant prašymą dėl būsto šildymo išlaidų, karšto ar šalto vandens kompensacijos ir pan., informuoja Migracijos departamentas.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video