2024/03/28

 

LIETUVOS VADOVAI IR MINISTRAI DALYVAUJA MIUNCHENO SAUGUMO KONFERENCIJOJE

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotrauka/ Robertas Dačkus

Lietuvos vadovai ir ministrai dalyvauja Miuncheno saugumo konferencijoje. Šeštadienį į kasmetinę saugumo konferenciją Vokietijoje išvyko premjerė Ingrida Šimonytė. Tuo tarpu prezidentas Gitanas Nausėda, Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis bei krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas šiame renginyje nuo penktadienio.

Miuncheno saugumo konferencija – didžiausia kasmetinė saugumo konferencija, kurioje dalyvauja pasaulio valstybių vadovai, akademinio ir verslo pasaulio atstovai. Šių metų konferencija rengiama 59-ąjį kartą.

Vasario 17–19 dienomis truksiančiame kasmetiniame susitikime dalyvaus JAV viceprezidentė Kamala Harris, Kinijos aukšto rango diplomatas Wang Yi, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir NATO vadovas Jensas Stoltenbergas.

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį dalyvavo Miuncheno saugumo konferencijoje vykusioje diskusijoje ir joje pabrėžė, kad svarbiausias bendras demokratinio pasaulio tikslas šiandien yra Ukrainos pergalė prieš agresorę Rusiją, o svarbiausi šios pergalės elementai – stiprus transatlantinis ryšys, ryžtas ginti demokratijos vertybes, rašoma Prezidentūros pranešime žiniasklaidai.

Kreipdamasis į Vokietijoje susirinkusius valstybių vadovus ir saugumo ekspertus, Prezidentas akcentavo, kad, net ir Ukrainai pasiekus pergalę mūšio lauke, Rusijos grėsmė žemynui niekur nedings, todėl Europos valstybės privalo imtis didesnių gynybos išlaidų įsipareigojimų, būtinų užtikrinant atgrasymo ir gynybos patikimumą bei efektyvumą.

Viešoje diskusijoje Lietuvos Prezidentas dalyvavo kartu su Europos Komisijos Pirmininke Ursula von der Leyen ir JAV Senato mažumos lyderiu Mitchu McConelliu, pažymima pranešime.

„Brutali Rusijos agresija prieš Ukrainą nebuvo netikėta. Metų metus V. Putinas garsiai ir aiškiai deklaravo savo tikslus ir siekį atkurti Sovietų imperiją. Mes girdėjome jį kalbant apie tai čia, Miunchene, 2007 metais. Ar pamenate? Ukraina visada buvo jo imperinės vizijos taikiniu. Ir neturėkime iliuzijų – jei Putinui pasiseks Ukrainoje, agresija tęsis“, – sakė Prezidentas.

Lietuvos valstybės vadovas pažymėjo, kad viso pažangaus ir demokratinio pasaulio pareiga yra padėti Ukrainai laimėti karą, o vienas svarbiausių šios pergalės elementų – stiprus ir niekuo nepakeičiamas transatlantinis ryšys bei Jungtinių Amerikos Valstijų lyderystė užtikrinant Europos saugumą.

„Gyvename sudėtingu metu. Turime tik tiek laiko, kiek jo mums iškovoja Ukraina mūšio lauke, ir neturime teisės švaistyti šio laiko veltui“, – tarptautinei bendruomenei Miuncheno saugumo konferencijoje sakė Lietuvos Prezidentas.

Kreipdamasis į pasaulio lyderius, Lietuvos vadovas pabrėžė NATO viršūnių susitikimo Vilniuje, kuris vyks šių metų liepą, reikšmę ir svarbiausius tikslus: priešakinės gynybos principo Baltijos regione ir Aljanso rytiniame flange įgyvendinimą, naujų gynybos planų patvirtinimą ir gynybos biudžetų didinimą.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video