2024/04/27

 

SUBATĖNŲ TIKSLAS – TURĖTI SAVO HERBĄ

Subačiaus seniūnijos seniūnė Laisva Čiuliepienė sakė, kad laukia Subačiaus miesto 150 metų jubiliejus, tad būtų prasminga turėti savo heraldikos ženklus. Nuotraukos iš redakcijos archyvo

Net mažiausi miesteliai nori turėti savo skiriamąjį ženklą – herbą, bylojantį apie jų istoriją, išskirtinumą. Subačius – ne išimtis. Subatėnai ėmėsi iniciatyvos sukurti savo herbą, vėliavą ir antspaudą.

Vasario 2 dieną vyksiančiame Kupiškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje bus svarstomas klausimas dėl kreipimosi į Lietuvos heraldikos komisiją dėl Subačiaus miesto herbo etalono ir heraldinio projekto kūrimo inicijavimo.

Jurga BANIONIENĖ

Bendruomenės iniciatyva

Per Tarybos posėdį bus siūloma pritarti Subačiaus seniūnijos prašymui sukurti Subačiaus miesto herbo etalono, herbinės vėliavos ir antspaudo projektus.
Subatėnai jau turi savo miesto įkūrimo simbolį – Subačiaus miesto geležinkelio stoties vandens tiekimo bokštą. Vasarą įvyko jo pristatymo visuomenei renginys, tada šios idėjos vienas iš sumanytojų, Subačiaus bendruomenės valdybos narys Valdas Šateika, ir užsiminė, kad subatėnams reikia savo herbo ir vėliavos.

Plačiau apie tai pakalbinta Subačiaus seniūnijos seniūnė Laisva Čiuliepienė sakė, kad laukia Subačiaus miesto 150 metų jubiliejus, tad būtų prasminga turėti savo heraldikos ženklus.

„Kad reikia šių dalykų, kalbėta jau anksčiau, tai buvo vienas iš Subačiaus bendruomenės valdybos numatytų planų, bet visa procedūra, kaip tai daroma, iki šiol rimtai nesidomėjome. Pati susisiekiau su Lietuvos heraldikos komisijos atsakingais specialistais, išsiaiškinau, kas reikalinga.

Kadangi Subačius yra seniūnijos centras, tai pirmiausia reikia seniūnijos prašymo inicijuoti herbo etalono ir heraldinio projekto sukūrimą. Reikalingas Savivaldybės tarybos pritarimas pateikti tokį prašymą Lietuvos heraldikos komisijai. Jei jis bus gautas ir herbo kūrimo procesas prasidės, tada lauks komisijos posėdžiai, kuriuose dalyvauja istorikai, dailininkai, prezidentūros atstovai.

Tik išgryninus herbo variantą, prezidento dekretu jis turės būti patvirtintas ir perduotas miestui“, – pasakojo Subačiaus seniūnijos seniūnė.

L. Čiuliepienė tvirtino, kad daug aplinkinių rajonų miestelių turi savo heraldikos ženklus.

„Karsakiškis, Troškūnai, Vabalninkas, Viešintos. Kodėl jų negalėtų turėti ir Subačius? Juk turime miesto statusą. Greičiausiai, simbolika bus susijusi su geležinkelio įkūrimu, nes ir miestas susikūrė dėl jo. Bokštą – miesto įkūrimo simbolį turime, dabar reikia šios iniciatyvos tęstinumo – sukurti herbą“, – planus dėstė L. Čiuliepienė.

Plačiau skaitykite sausio 28 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video