2024/04/25

 

SUBATĖNAMS IŠSIGRYNINTI PINIGUS – JAU NE PROBLEMA

Subačiuje, prie „Aibės“ parduotuvės, jau veikia bankomatas. Jurgos Banionienės nuotrauka

Nuo šių metų sausio 1 dienos, pagal Lietuvos Respublikos Seimo priimtas Darbo kodekso pataisas, panaikinta galimybė darbo užmokestį ir kitas su darbo santykiais susijusias išmokas mokėti grynaisiais pinigais – darbdaviai atlyginimą darbuotojams privalo atlikti pavedimu į nurodytą banko sąskaitą. Ši nauja atlyginimų mokėjimo tvarka skatina skaidrumą, bet kartu sukelia nepatogumų gyventojams, nes miesteliuose ir kaimuose nėra bankomatų.

Jurga BANIONIENĖ

Siekiant, kad grynųjų pinigų prieinamumas būtų didesnis, finansų sektorius įgyvendina memorandumą dėl grynųjų pinigų prieinamumo didinimo ir šalies miesteliuose įrengia BANKOMATAS.LT tinklo bankomatus.

Planuota, kad šią vasarą bus įrengta 100 naujų bankomatų vietovėse, kuriose jų iki šiol nebuvo. Bankomatus įrengia bendrovė „Worldline Lietuva“. Tose šalies vietovėse, kuriose jie atsiras netrukus, užtikrinamas papildomas grynųjų pinigų tiekimas į „Perlo“ terminalus.

Vadovaujantis memorandumu, iki liepos 1 d. 50 vietovių turėjo atsirasti bankomatai, o kitose galėjo būti pasitelktos jiems lygiavertės alternatyvos.
Tačiau projektą įgyvendinančios kredito įstaigos ir Lietuvos bankų asociacija priėmė sprendimą visose vietovėse įrengti būtent bankomatus, kaip gyventojams patogiausią grynųjų pinigų išdavimo būdą.

Pagal pirminį planą, Kinijoje pagaminti bankomatai Europą turėjo pasiekti geležinkeliu, kertant Rusijos Federacijos teritoriją. Tačiau Rusijai užpuolus Ukrainą, spręsta dėl kito įrenginių gabenimo būdo – jūrų keliu. Dėl to pailgėjo pristatymo ir įrengimo darbų, o drauge – viso projekto įgyvendinimo terminas. Be to, kai kuriose šalies vietovėse prireikė papildomų sprendimų užtikrinti pakankamą interneto ryšį, būtiną bankomatams veikti.

Grynųjų pinigų prieigos taškų plėtra pagal finansų sektoriaus ir Lietuvos banko memorandumą sutelkta į vietoves, kuriose gyvena iki 4 tūkst. gyventojų. Tarp jų pateko ir Subačius. Bankomatas čia jau veikia. Subačiaus seniūnijos seniūnė Laisva Čiuliepienė sakė, kad bankomatas subatėnams labai reikalingas.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 30 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video