2024/03/29

 

„ELEKTRUM LIETUVA“ IR „ENEFIT“ NUTRAUKIA PASITARIMUS SU VALDŽIA

Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Nepriklausomi elektros tiekėjai „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ atsisako bendradarbiauti su Energetikos ministerija ir Valstybine energetikos reguliavimo taryba (VERT), praneša portalas delfi.lt.

Įmonės bendrame laiške argumentuoja, kad po sprendimo neapibrėžtam laikui stabdyti III elektros rinkos liberalizavimo etapą, o bankrutuojančio „Perlas Energija“ I ir II etapų klientams leisti likti visuomeniniame tiekime iki naujų metų, šių rinkos dalyvių ir valstybės institucijų susitikimai „tiesiog neturi prasmės“.

„Pastaruoju metu matome, kad mūsų verslui ir visai visuomenei svarbūs sprendimai priimami nesitariant, nediskutuojant ir nesuteikiant teisės mums pateikti komentarų/pasiūlymų dėl planuojamų teisės aktų pakeitimų. Dar daugiau – dar net neparengus tokių projektų, jau žinoma ir viešai skelbiama, kad jie bus būtent tokie, nors nebuvo derinti su suinteresuotomis šalimis (tai yra, kad I ir II liberalizavimo etapų „Perlas Energija“ klientai bus automatiškai perkelti į visuomeninį tiekimą)“, – delfi.lt publikacijoje cituojamas „Elektrum Lietuva“ komentaras.

Teigiama, kad įmonės ir anksčiau kreipėsi į Vyriausybę, VERT ir Konkurencijos tarybą, prašydamos įvertinti, ar planuojamas „Perlas Energija“ perkėlimas į visuomeninį tiekimą nepažeidžia įstatymais reglamentuotos konkurencijos.

„Elektrum“ ir „Enefit“ ketina toliau bendradarbiauti tik su elektros tinklų skirstymo operatoriumi ESO.

Publikacijoje pranešama, kad į tokius darbinius susitikimus ministerija, VERT ir ESO reguliariai rinkdavosi kas mėnesį.

ELTA primena, kad anksčiau D. Kreivys taip pat tvirtino, kad tobulinant elektros rinkos liberalizavimo procesą planuojama eilė įstatymų pakeitimų, tačiau terminas, kuomet tiekėją turės pasirinkti mažiausiai elektros suvartojantys gyventojai – bus atidėtas. Kad jo pabaiga nukeliama trejiems ar ketveriems metams antradienį patvirtino ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Diskusijos ar reikėtų nukelti III etapą kilo po to, kai rugpjūčio 5 d. antras didžiausias nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ pranešė, jog sparčiai augant elektros kainoms, nebegali vykdyti savo įsipareigojimų fiksuotą elektros tiekimo kainą pasirinkusiems klientams ir jiems pritaikys tiekimo planus kintama kaina, susieta su elektros kainomis biržoje.

Praėjusią savaitę tiekėjas paskelbė nutrauksiantis veiklą, o Energetikos ministerija reaguodama pranešė, jog šį tiekėją pasirinkę I ir II elektros rinkos liberalizavimo etapų klientai, nuo rugsėjo mėnesiui būtų perkelti į garantinį tiekimą, o iki naujųjų – visuomeninį, jei per rugpjūtį nepasirinks kito tiekėjo. 25 proc. brangesnio garantinio ir visuomeninio tiekimo kainų skirtumus Vyriausybė ketina kompensuoti.

Trečiajame elektros rinkos liberalizavimo etape dalyvauja iki 1 tūkst. kWh kasmet suvartojantys vartotojai. Tai mažiausiai elektros suvartojančių gyventojų grupė. Jie nepriklausomą elektros tiekėją, pagal dabar galiojančią tvarką, turi pasirinkti iki gruodžio 18 d.

ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video