2024/04/23

 

MERAS IR JO PAVALDINĖ TEISME – IR APIE POLITINIŲ AMBICIJŲ ĮTAKĄ

Šį kartą be atidėliojimų, kaip ir buvo numatyta, gegužės 23 dieną Panevėžio apygardos teisme vyko devintas rajono mero Dainiaus Bardausko ir Kupiškio kultūros centro direktorės Jolitos Janušonienės baudžiamosios bylos, kurioje jie kaltinami kyšininkavimu, prekyba poveikiu, dokumentų klastojimu, nagrinėjimo posėdis. Buvo išklausyti abiejų kaltinamųjų paaiškinimai.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Pradėjo nuo ištakų

Pirmas paaiškinimus dėl to, kuo yra kaltinamas, davė D. Bardauskas. Jis pareiškė, kad nesutinka su jam inkriminuojamais kaltinimais ir nesijaučia kaltas. Apie „Stichijų“ festivalį jis sakė, kad norėjęs, jog renginys vyktų ir kad kuo mažiau kainuotų Savivaldybei.

„Iki tol rajone vykdavo folklorinės pakraipos festivalis „Lingaudala“. Paskutinį kartą jis vyko 2015 metais. Jo sąmata siekdavo apie 100 tūkst. litų. Tai buvo brangus ir jau išsikvepiantis renginys, kuriame dalyvių būdavo vos ne daugiau nei žiūrovų.

2015 metais laimėjau mero rinkimus. Pasikalbėjus su kultūros darbuotojais, padiskutavus buvo prieita prie nuomonės, kad reikia naujo renginio saloje, gražioje aplinkoje, kad tas renginys gali būti susietas ir su Liepos 6-ąją, Valstybės, Mindaugo karūnavimo diena, ir skirtas visai šeimai, įvairaus amžiaus žmonėms.

Režisierė Neringa Danienė pasiūlė stichijų (oro, ugnies, vandens ir žemės) koncepciją. Visos edukacijos turėjo vykti keturiose scenose, įtraukiant kuo daugiau į procesą žiūrovų, o vakare visus turėjo suburti himno giedojimas ir vakarinis koncertas. Režisierės buvo moto „Kuo mažiau popso“. Tad buvo orientuojamasi ne į populiarius atlikėjus, bet į rimtesnius. Jie turi tam tikrą kainą, reikalavimus scenai ir kitoms techninėms detalėms.

Savivaldybė „Stichijų“ festivaliui skyrė 20 tūkst. eurų iš rajono biudžeto. Kitos lėšos surinktos iš Savivaldybės įstaigų ir įvairių renginio rėmėjų. Paramos paieškai skirtas didelis dėmesys. Renginio kaštai buvo dideli. Dalį išlaidų numatyta dengti ir iš bilietų pardavimo. Kultūros darbuotojai rašė ir projektus Kultūros tarybai, kad gautų savo sumanymams finansavimą, bet ne visada pasisekdavo.
Vasarą tuo metu Lietuvoje vykdavo daug festivalių ir panašių renginių. Reikėjo žiūrovus sudominti, kad jie iš kitur atvyktų būtent į Kupiškį. Tai buvo regionui, visai Lietuvai skirtas renginys. Su atlikėjais derėtasi, kiek įmanoma.

„Ieškota pigiausių galimybių, kad kuo mažiau reikėtų lėšų iš biudžeto ir kad renginys domintų, skatintų pažinti Kupiškį, Kupiškio marias pamatyti. Tos nuostatos buvo ir mano mero rinkimų programoje – kad didėtų Kupiškio žinomumas, turistų skaičius. Šie dalykai lėmė, kad aktyviai ieškojau rėmėjų įgyvendinti sumanymui.

Esu Savivaldybės vadovas. Tenka susitikti darbo reikalais su įvairaus lygio verslo atstovais. Tad pats užsiėmiau paramos tam renginiui paieška. Išsiunčiau per 50 elektroninių laiškų įvairioms įmonėms prašydamas paremti. 2018 metais „Stichijoms“ iš verslo įmonių buvo surinkta paramos per 20 tūkst. eurų“, – kalbėjo meras.

Plačiau skaitykite gegužės 28 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Lingaudala ,tai jai jokiai stichija tikrai neprilygo ir niekada neprilygs, tai rajono žmonėms buvo galimybė susipažinti galima sakyti su pasaulio įvairiomis kultūromis . galėjome pamatyti ir graikų folklorą ir italų, portugalų ir turkų nekalbant jau apie artimiausius kaimynus Lenkus , latvius baltarusius, ukrainiečius ir tolimuosius jakutus.. visą savaitę visuose rajono kampeliuose virė kultūrinis gyvenimas , , juos lankė įvairūs kolektyvai ir mūsų rajono vedantieji nė kiek neprasčiau o netgi geriau vedė renginius. o ką mes matėme mero liaupsinamose stichijose- reginius vedė visiems iš televizijos nusibodę ale vaigauskai kurie plepėjo nesamones , valinskas visiems nusibodęs – bet už tai gavęs gana solidų užmopkestį. taigi verta susimastyti kupiškėnams kokį renginį iš savo kraštiečių atėmė ir iš keitė į pigų šau.

    • Jūs visiškai teisi.

  • Lingaudala nelyginama su stichijom.Lingaudala buvo unikalus ir artimas kupiškenams.

  • LINGAUDALA bUVO LABAI GRAŽUS RENGINYS VISIEMS KUPIŠKĖNAMS ir svečiams. Lingavo kelias dienas Kupiškis. Seniems ir jauniems buvo ką pamatyti. Ir populistui, ir intelektualui. O koncertai kokie buvo. Iš viso pasaulio pamatydavom svečių.. Susitikdavo giminės, pažįstami kaip kokiuos atlaiduos. Nori su savo sumuštiniais eini, nori- kavinėn užsuki. Tai ne dabar kai nei sausainių pokelio vaikui negalėjai įsinešti į uošvės liežuvio teritoriją. Brangu, todėl daugelis jau ir nebesilankydavom tenais.

    • Stichijos buvo labai blogai režisuotos. Renginiai iki pietų, po to ilgiausia pertrauka iki koncerto. Ką veikti, kur nueit. Todėl ir nepamilo žmonės stichijų. Ir šiaip organizavimas labai vidutinis. O pingėlių daug. O kaip su motorlaiviais? Ar ne tas pats?

      • Dar ir brangios bei sunkiai pasiekimos. O jei prasideda lietus, tai visai tragedija purvais.

Rekomenduojami video