2024/05/01

 

KODĖL NAUDINGA MOKYTIS GROTI MUZIKOS INSTRUMENTAIS?

Unsplash nuotrauka

Muzika, įvairiomis formomis, daugelį iš mūsų, lydi kasdieniame gyvenime. Ji padeda atsipalaiduoti, pakelti nuotaiką, linksmintis, sportuoti ar tiesiog dirbti kasdienius darbus. Naudinga žinoti ir tai, kad daugelis žmonių imasi muzikuoti patys. Įvairūs muzikos instrumentai suteikia galimybę patiems kurti muziką, mokytis atlikti mėgstamus kūrinius. Pianinas, gitara, būgnai, smuikas ir daugybė kitų, įvairių muzikos instrumentų – toks platus pasirinkimas garantuoja, kad kiekvienas gali rasti ir pasirinkti sau labiausiai patinkantį muzikos instrumentą. Vis dėlto, verta žinoti ir tai, kad mokėjimas groti muzikos instrumentu, o tiksliau, pats mokymasis yra labai naudingas. Mokydamiesi ne tik pagiliname savo muzikines žinias, bet gauname ir dar daugiau naudos. Šiame straipsnyje pateiksime informaciją apie tai, kodėl naudinga mokytis groti vienokiu ar kitokiu muzikos instrumentu. 

Mažina stresą, skatina produktyvumą

Tyrimai rodo, kad muzikos klausymas ir muzikavimas mažina stresą. Žinoma, mokymasis groti vienu ar kitu muzikos instrumentu yra tikrai nelengvas procesas. Tačiau, jo nauda akivaizdi. Grojant galima atsitraukti nuo kasdienio streso, slogių minčių, problemų, kurios susitelkus į mokymąsi groti, instrumento valdymą, pranyksta. Negana to, mokymasis groti muzikos instrumentais laviną kantrybę, skatina produktyvumą. Mokantis groti dirba ne tik mūsų smegenys, bet ir kūnas. Teks išmokti grojimo technikos, mankštinti pirštus, jei tai klavišinis ar styginis instrumentas. Negana to, mokantis groti reikia įsiminti ir daug naujos informacijos. Tad, lėtai, bet efektyviai mokysitės išlikti kantrūs, kadangi, rezultatai tikrai nebus greiti. Didžiausias to pliusas yra tas, kad pradėję matyti rezultatus atrasite ir daugiau motyvacijos mokytis toliau. Tai reiškia, kad taip bus skatinamas produktyvumas, kuris yra neatsiejamas nuo disciplinos. Išlaikę produktyvumą, tikrai išmoksite groti, o disciplinos turėjimas pravers daugelyje kitų gyvenimo sričių, pavyzdžiui, darbe, kitose moksluose. Įgydami discipliną išmoksite valdyti savo laiką, jį tinkamai ir efektyviai susiplanuoti. 

Kūrybiškumo skatinimas ir muzikinis suvokimas 

Daugelis specialistų teigia, kad mokėjimas groti vienu ar kitu muzikos instrumentu, lavina ir muzikinį suvokimą. Tai reiškia, kad mokantys groti vienu ar kitu instrumentu geriau atskiria skirtingus muzikos stilius, garsus ar net kompozitorius. Taip pat, lengviau sekasi įvertinti muzikos kokybę. Žinoma, svarbu pabrėžti, kad muzika yra menas. Tai kalba, kurią įvaldžius muzikos instrumentais, lengviau susikalbėsite. Mokydamiesi groti muzikos instrumentais lavinsite savo kūrybiškumą, išmoksite išreikšti savo jausmus per garsus. Nesvarbu, ar grosite jau esamą kūrinį ar kursite savo – pridėjus dalelę savęs, jis skambės unikaliai. 

Nauda smegenų veiklai ir atminčiai

Tyrimų duomenimis, mokymasis groti muzikos instrumentais lavina ne tik kūrybinius gebėjimus, bet ir skatina smegenų veiklą. Anot specialistų, šis mokymosi procesas įdarbina smegenis, lavina ir gerina atmintį, o taip pat, abstraktaus mąstymo įgūdžius. Šie įgūdžiai itin svarbus ir mokantis tiksliuosius mokslus, pavyzdžiui, matematiką. Tai reiškia, kad mokėjimas groti instrumentu turės įtakos ir kitose mokslo srityse. Na, o tai yra naudinga ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Žinoma, svarbi ir gera atmintis. Ji vaidina itin didelį vaidmenį mokantis groti, kadangi, tenka įsiminti natas, melodijas, akordus bei galybę kitos, labai svarbios, naujos informacijos. 

Socialinių įgūdžių bei pasitikėjimo savimi lavinimas 

Niekas neleis sumeluoti, kad mokantis groti vienokiu ar kitokiu muzikos instrumentu lavina asmenines, būdo savybes. Pirmiausia, pradėdami mokytis groti praplėsite ir savo socialinį ratą. Teks suktis būryje žmonių, kurie taip pat muzikuoja, o tokiu būdu, lavinsite savo socialinius įgūdžius. Kartu, žinoma, susirinksite ir daugiau žinių apie muziką, kadangi, tokio tipo socialiniame rate diskusijos, dažniausiai, sukasi aplink muziką. Tačiau, tai ne vienintelė būdų savybę, kurią pavyks lavinti. Sakoma, kad mokantis groti muzikos instrumentais auga ir pasitikėjimas savimi. Dėl šios priežasties, vaikams itin naudinga mokytis groti instrumentais. Kadangi, gali tekti groti prieš kitus žmones, auditoriją, ilgainiui, tokie pasirodymai skatina labiau pasitikėti savimi, savo jėgomis ir sugebėjimais. Na, o savimi pasitikintis žmogus gyvenime pasieks daug, ne tik muzikos srityje, bet ir moksluose, asmeniniame gyvenime. 

Dėka plataus ir įvairaus muzikos instrumentų bei įvairių patefonų, vinilinių plokštelių pasirinkimo, kurį galima rasti varle.lt svetainėje, kiekvienas galės rasti sau tinkamiausią ir mėgstamiausią instrumentą ar plokštelę. Čia visada žemos kainos!

„Market Rats“ inf. 

Užs. Nr.670

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video