2024/05/05

 

AŠTUONIASDEŠIMT TREČIA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Kiekvienas skambutis V. Putinui išplėšia Rusiją iš izoliacijos

Rusija supranta tik jėgos kalbą, ir kiekvienas pasaulio lyderių skambutis Vladimirui Putinui išplėšia Maskvą iš tarptautinės izoliacijos. Geriausias dialogas su Kremliumi – naujas sankcijų paketas ir ginklai Ukrainai.

Tai antradienį pareiškė Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Michailas Podoliakas, kurį cituoja portalas „rbc.ua“.

„Kam džiuginti agresorių įkalbinėjimais?“ – parašė tviteryje M. Podoliakas.

Jis pridūrė, kad Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas „kelia teisingus klausimus“.

Pirmadienį Estijos premjerė K. Kallas paragino Vakarų šalių vadovus nebeskambinti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kadangi šie pokalbiai neduoda rezultatų, o Rusijos lyderis jaučiasi esąs dėmesio centre.

„Kiekvienas pasaulio lyderių skambutis išplėšia Rusiją iš civilizacinės izoliacijos. Maskva supranta tik jėgos kalbą. Jiems dialogas – silpnumas. Geriausias derybininkas – naujas ginkluotės ir sankcijų paketas“, – pabrėžė Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas M. Podoliakas.

Prancūzija padidins ginklų tiekimą Ukrainai

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį per pokalbį telefonu sakė Ukrainos kolegai Volodymyrui Zelenskiui, kad Paryžius „suintensyvins“ ginklų tiekimą, sakoma Prancūzijos prezidentūros pareiškime.

„Jis patvirtino, kad ginklų tiekimas iš Prancūzijos tęsis ir artimiausiomis dienomis bei savaitėmis suintensyvės, kaip ir humanitarinės įrangos tiekimai“, – sakoma pareiškime.

Į Rusiją deportuota daugiau kaip 1,3 mln. ukrainiečių

Į Rusiją deportuota daugiau kaip 1,3 mln. ukrainiečių, tarp jų – 223 tūkst. vaikų. Tai po nuotolinio pokalbio su JT vyriausiuoju pabėgėlių reikalų komisaru Filippu Grandi pranešė Ukrainos Aukščiausiosios Rados žmogaus teisių įgaliotinė Liudmila Denisenko, kurią cituoja „Ukrinform“.

„Pagrindinė pokalbio tema buvo daugiau kaip 1 mln. 300 tūkst. ukrainiečių, tarp jų – 223 tūkst. vaikų, priverstinė deportacija į Rusiją. Aš informavau, kad Rusijos Federacija dar gerokai prieš prasidedant plataus masto įsiveržimui ruošėsi vežti Ukrainos piliečius į savo teritoriją“, – sakė pareigūnė.

Anot jos, Rusijos federalinėms apygardoms buvo išsiuntinėtos direktyvos dėl ukrainiečių laikino įkurdinimo punktų steigimo.

„Aš turiu tai patvirtinančių dokumentų su atsakingų asmenų adresais, pavardėmis, vietų skaičiumi tuose punktuose. Dabar 33 proc. vietų dar neužpildyta, todėl jie tikrai neketina sustoti“, – pabrėžė įgaliotinė.

Maskva ir Kyjivas nutraukė taikos derybas

Ukraina ir Rusija kol kas sustabdė derybas dėl karo užbaigimo. Kyjivo derybininkas Mychailo Podoliakas per Ukrainos televiziją sakė, kad derybose negalima pasiekti pažangos, jei Rusija nepripažins padėties vietoje.

Rusija vasario 24 d. įsiveržė į Ukrainą sakydama, kad nori „denacifikuoti“ šalį, tai suglumino tarptautinę bendruomenę. Vykdydama savo karinę operaciją Maskva patyrė daugelį rimtų nesėkmių.

„Iki šiol jie gyvena pasaulyje, kuriame tariamai egzistuoja ukrainiečių nacizmas“, – sakė M. Podoliakas ir pridūrė, kad yra tik „rusų nacizmas“. Pasak jo, apie ugnies nutraukimą būtų galima kalbėti tik visiškai išvedus Rusijos kariuomenę, priimtinas tik visiškas visų okupuotų teritorijų išlaisvinimas.

Rusija anksčiau patvirtino, kad derybos baigtos. „Ne, derybos nebus tęsiamos. Ukraina iš esmės pasitraukė iš derybų proceso“, – žurnalistams sakė Rusijos užsienio reikalų viceministras Andrejus Rudenka.

Didžioji dalis Ukrainos teritorinės gynybos brigadų jau dalyvauja karo veiksmuose

Didžioji dalis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų teritorinės gynybos brigadų jau dalyvauja karo veiksmuose. Tai antradienį pranešė teritorinės gynybos štabo viršininkas Serhijus Sobko, kurį cituoja naujienų agentūra „Interfax Ukraina“.

„Iš 32 teritorinės gynybos brigadų 25 jau dalyvauja karo veiksmuose“, – sakė jis per spaudos konferenciją Kyjive.

Anot S. Sobko, teritorinės gynybos kariai beveik nuo pirmųjų Rusijos agresijos dienų aktyviai įsijungė į kovą su okupantais.

„Mūsų daliniai atliko svarbų vaidmenį ginant ir vaduojant Kyjivo, Černihivo, Sumų sritis. Jau apie 80 dienų tęsiasi Mariupolio gynyba, ir gamykloje „Azovstal“ yra Donecko teritorinės gynybos brigados kovotojų“, – pažymėjo S. Sobko.

Jis pridūrė, kad Charkivo teritorinės gynybos brigados nariai sekmadienį pasiekė Ukrainos sieną su Rusija.

Ukrainos viceministrė: Rusija nebeturi pranašumo ore

Rusija kare prieš Ukrainą nebeturi pranašumo ore, bet raketų smūgių pavojus išlieka. Tai antradienį pareiškė Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Ana Maliar, praneša portalas „rbc.ua“.

„Iki vasario 24 d. manyta, kad Ukrainoje beveik nėra oro gynybos, bet dabar galime konstatuoti – priešas nebeturi pranašumo ore. Būtent dėl sėkmingo Ukrainos oro gynybos darbo. O tai – šimtai tūkstančių išgelbėtų gyvybių“, – sakė viceministrė.

Anot jos, Rusijos raketos dar pataiko į kai kuriuos objektus, bet numuštų priešo raketų skaičius padidėjo kelis kartus.

„rbc.ua“ primena, kad pirmadienį Ukrainos kariškiai sunaikino 11 okupantų oro taikinių – buvo numušti du sraigtasparniai, septyni dronai ir dvi sparnuotosios raketos.

Ukrainos pareigūnai identifikavo 1 140 Rusijos kareivių, vykdžiusių nusikaltimus Kyjivo srityje

Ukrainos saugumo tarnyba (UST) identifikavo jau 1 140 Rusijos kareivių, vykdžiusių nusikaltimus taikiems gyventojams Kyjivo srityje. Tai antradienį pranešė „Ukrinform“.

Be kita ko, nustatyta vieno iš tų Rusijos kariškių, kurie žagino ukrainietes, tapatybė. Tai Bulatas Fasachovas, gimęs 2001 metais Tatarstane. Jis tarnauja Rusijos centrinės karinės apygardos 2-osios gvardijos armijos 30-ojoje atskirojoje motorizuotųjų šaulių brigadoje.

Okupantams laikinai užėmus vieną iš Kyjivo srities gyvenviečių, šis žmogus padarė karo nusikaltimų. Liudytojai jį atpažino ir patvirtino nusikaltimų įvykdymo faktus.

Pavyzdžiui, įsiveržęs į vienos ukrainiečių šeimos namus, jis uždarė rūsyje visus jos narius, išskyrus jauną merginą, kurią iš pradžių išžagino vienas, o paskui pakartojo nusikaltimą su trimis bendrininkais.

UST jam už akių pateikė įtarimą pažeidus karo įstatymus ir papročius.

„Ukraina padarys visa, kad visi karo nusikaltėliai būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – patikino UST atstovai.

Anksčiau šalies generalinė prokurorė Iryna Venediktova pranešė, kad jau iškelta daugiau kaip 9 tūkst. baudžiamųjų bylų dėl Rusijos karo nusikaltimų Ukrainoje.

Organizuojami tolesni karių evakuacijos iš „Azovstal“ etapai

Ukrainos vicepremjerė Iryna Vereščuk antradienį pranešė, kad šalis organizuoja tolesnius karių evakuacijos iš Mariupolio „Azovstal“ gamyklos etapus.

Kaip praneša agentūra „Reuters“, I. Vereščuk tai parašė socialiniame tinkle „Telegram“. Ji nedetalizavo, tačiau pareiškė viltį, kad, „duok, Dieve, viskas bus gerai“.

Pirmadienį iš „Azovstal“ į ligoninę Rusijos karinių pajėgų kontroliuojamame Novaozovsko mieste buvo evakuota daugiau kaip 50 sužeistų karių. Dar per 210 šio objekto gynėjų buvo išgabenti į prorusiškų separatistų kontroliuojamoje teritorijoje esančią Olenivką.

Ukrainos kariai evakuoti, jie savo užduotį atliko, teigia gynybos viceministrė

Ukrainos kariuomenė pirmadienį vėlai vakare pranešė, kad apie 260 Ukrainos karių paliko apgultą Mariupolio plieno gamyklą „Azovstal“, kurioje buvo įstrigę kelias savaites.

53 sunkiai sužeisti kovotojai buvo nugabenti į medicinos įstaigą separatistų kontroliuojamame Novoazovske, socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Ukrainos generalinis štabas.

Dar 211 buvo nugabenti į Olenivkos kaimą, kurį yra užėmusios Rusijos pajėgos, ir vėliau bus grąžinti Ukrainai per apsikeitimą belaisviais. Pastangos evakuoti gamykloje likusius kovotojus tęsiamos.

Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hana Maliar pareiškė, kad visos užduotys ginti Mariupolį įvykdytos ir plieno gamyklos išlaisvinti neįmanoma. Mariupolio gynėjai suteikė Ukrainai kritiškai svarbaus laiko sukaupti rezervus, pergrupuoti pajėgas ir gauti partnerių pagalbą, o dabar svarbiausia – išsaugoti Mariupolio gynėjų gyvybes, pirmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ rašė ji.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo kasdieniame vaizdo kreipimesi pabrėžė, kad Ukrainai Mariupolio „didvyriai“ reikalingi gyvi.

Jungtinės Tautos ir Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas buvo vieni iš partnerių, padėjusių Ukrainos valdžios institucijoms organizuoti evakuaciją, sakė V. Zelenskis.

Mariupolis buvo apsuptas netrukus po Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario mėnesį, o ukrainiečių gynėjai pasislėpė plieno gamykloje „Azovstal“, nes Rusijos kariai palaipsniui periminėjo miesto kontrolę.

Rusija nerizikavo atvirai pulti gamyklą, tačiau užblokavo visas prieigas, o teritorija buvo nuolat bombarduojama.

Pastarosiomis dienomis iš gamyklos teritorijos buvo evakuota šimtai civilių gyventojų. Kelias dienas vyko derybos dėl karių, kurių dalis buvo sunkiai sužeisti ir beveik nebeturėjo vandens ir maisto atsargų, išvedimo.

Rusijos gynybos ministerija Maskvoje anksčiau paskelbė, kad buvo pasiektas susitarimas dėl karių evakuacijos, sudarytos paliaubos ir nustatytas saugus koridorius, kuriuo sužeisti kovotojai galės palikti plieno gamyklą.

Nepaisant pakartotinių Ukrainos reikalavimų juos perkelti į Kyjivo kontroliuojamą teritoriją arba trečiąją šalį, ministerija teigė, kad evakuotiems kariams medicininė priežiūra bus suteikta prorusiškų separatistų kontroliuojamame Novoazovsko mieste Rytų Ukrainoje.

Anksčiau pirmadienį prorusiški separatistai pranešė, kad pirmieji ukrainiečių kovotojai pasidavė ir paliko plieno gamyklą mojuodami baltomis vėliavomis. Vėliau Ukrainos pusė tai paneigė.

Tuo tarpu Ukrainos kariuomenė pranešė, kad pirmadienį jai iš esmės pavyko atremti Rusijos puolimą rytiniame Donbaso regione ir sunaikinti kelis Rusijos amunicijos sandėlius.

„Apšaudydamos priešo sandėlius, dislokuotus Iziumo mieste, gynybos pajėgos sunaikino dideles amunicijos atsargas“, – ataskaitoje apie padėtį paskelbė Ukrainos generalinis štabas.

Be to, sustabdytas Rusijos pajėgų judėjimas link Severodonecko, Lymano, Bachmuto, Kurachovės ir Avdijivkos miestų, sakoma ataskaitoje.

Nepaisant optimistinių Generalinio štabo vertinimų, Luhansko ir Donecko sričių administracijų vadovų teigimu, per Rusijos apšaudymą žuvo mažiausiai 19 civilių gyventojų.

Parengta pagal ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video