2024/05/07

 

SEPTYNIASDEŠIMT KETVIRTA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Kanados premjeras apsilankė karo nusiaubtame Kyjivo priemiestyje

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau sekmadienį apsilankė netoli sostinės Kyjivo esančioje Irpinėje, kurioje Rusijos pajėgos kaltinamos įvykdžius žiaurius nusikaltimus prieš civilius gyventojus.

Apie tai pranešė Irpinės meras.

Meras Aleksandras Markušinas socialinėje žiniasklaidoje paskelbė nuotraukas su J. Trudeau, pridurdamas, kad Kanados premjeras „į Irpinę atvyko savo akimis pamatyti to siaubo, kurį rusų okupantai padarė mieste“.

Ukrainoje su neskelbtu vizitu lankosi J. Bideno žmona

JAV pirmoji ponia Jill Biden sekmadienį su neskelbtu vizitu apsilankė Ukrainoje, pranešė prezidento Joe Bideno sutuoktinės atstovas spaudai.

J. Biden sieną kirto iš Slovakijos pusės ir Ukrainoje susitiko su šalies pirmąja ponia Olena Zelenska. Moterys apsilankė mokykloje, kurioje šiuo metu įkurta prieglauda šalies viduje perkeltiems civiliams, įskaitant ir vaikus.

„Norėjau atvykti per Motinos dieną (Motinos diena JAV ir Ukrainoje minima šį sekmadienį – ELTA). Svarbu parodyti Ukrainos žmonėms, kad šis žiaurus karas turi baigtis ir kad Jungtinių Amerikos Valstijų žmonės palaiko Ukrainos žmones“, – J. Biden sakė žurnalistams.

Sekmadienį taip pat buvo pirmasis viešas O. Zelenskos pasirodymas nuo vasario 24 d., kai Rusija įsiveržė į Ukrainą.

„Azovo“ pulkas: pasiduoti nesvarstome

Rusijos kontroliuojamame Mariupolyje esančioje „Azovstal“ plieno gamykloje įsitvirtinusios ukrainiečių pajėgos sekmadienį pareiškė, kad nepasiduos ir kovos tiek, kiek reikės.

„Mes, visi Mariupolio įgulos kariškiai, tapome Rusijos ir rusų kariuomenės vykdomų karo nusikaltimų liudininkais. Mes esame liudininkai. Pasiduoti nesvarstome, nes Rusijai mūsų gyvybės nerūpi“, – sakė Ilja Samoilenko, „Azovo“ pulko žvalgas.

Gamykla „Azovstal“ – paskutinis ukrainiečių pasipriešinimo centras sugriautame uostamiestyje, kurio likimas jau įgavo simbolinę reikšmę.

„Mūsų atsargos ribotos. Vis dar turime vandens. Vis dar turime amunicijos. Turėsime savo asmeninių ginklų. Kovosime iki tol, kol situacija bus išspręsta geriausiu įmanomu būdu“, – sakė I. Samoilenko.

Ukraina vakar paskelbė, kad moterims, vaikams ir pagyvenusiems civiliams gyventojams buvo leista pasitraukti iš gamyklos teritorijos. Humanitarinę evakuacijos misiją koordinavo Jungtinės Tautos ir Raudonasis Kryžius.

D. Kuleba ragina pasaulio valstybes paremti Tribunolo dėl agresijos prieš Ukrainą įsteigimą

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ragina pasaulio valstybes paremti specialaus Tribunolo dėl nusikalstamos agresijos prieš Ukrainą įsteigimą.

„Reikalingas specialus Tribunolas dėl nusikalstamos agresijos prieš Ukrainą, kad Rusijos vadovai būtų patraukti atsakomybėn. Vakar Vilniuje šiuo klausimu pasisakiau pirmojoje tarptautinėje konferencijoje. Esu dėkingas organizatoriams ir dar kartą raginu paremti Tribunolo sukūrimą“, – tviteryje paskelbė D. Kuleba.

Šių metų kovo 4 d. paskelbta „Deklaracija dėl specialiojo tribunolo nubausti dėl nusikalstamos agresijos prieš Ukrainą įsteigimo“. Panašiomis aplinkybėmis 1942 m. pasirašyta Londono deklaracija, padėjusi pagrindus Niurnbergo tribunolui.

Kovo pradžioje Tarptautinis baudžiamasis teismas, sulaukęs atitinkamo 39 šalių prašymo, paskelbė pradedantis karo nusikaltimų tyrimą, vykstant Rusijos invazijai į Ukrainą.

Kovo 7 d. Hagos Tarptautinis Teisingumo Teismas pradėjo nagrinėti Ukrainos ieškinį, kuriame Rusija kaltinama genocido vykdymu.

V. Zelenskis: šūkį „Daugiau niekada“ Ukraina šiemet supranta kitaip

Šį sekmadienį Ukraina kartu su visu civilizuotu pasauliu pagerbia tuos, kurie Antrojo pasaulinio karo metais gynė planetą nuo nacizmo, tačiau šiemet šūkis „Daugiau niekada“ suvokiamas kitaip, skelbia Ukrainos nacionalinė naujienų agentūra „Ukrinform“.

„Šiemet „Daugiau niekada“ sakome kitaip. Ir kitaip girdime „Daugiau niekada“. Tai skamba skausmingai, žiauriai. Ne su šauktuku, o su klaustuku“, – sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo vaizdo žinutėje.

„Mes žinojome, kokią kainą mūsų protėviai sumokėjo už savo drąsą, žinojome, kaip svarbu ją išsaugoti ir perduoti savo palikuonims. Tačiau niekada neįsivaizdavome, kad mūsų karta taps piktnaudžiavimo žodžiais (…) liudininkais“, – pabrėžė Ukrainos vadovas.

Savo ruožtu šalies vyriausiasis kariuomenės vadas Valerijus Zalužnyj Ukrainos ginkluotąsias pajėgas pavadino pirmąja taikos armija.

„Niekada daugiau … Deja, taip nėra. Europos centre vėl verda kruvinas ir klastingas karas. Agresorius ciniškai naudojasi Antrojo pasaulinio karo atmintimi. Tačiau mes iškęsime. Esame stiprūs. Ukrainos ginkluotosios pajėgos yra pirmoji taikos armija. Nugalėjome nacizmą ir nugalėsime rušizmą“, – V. Zalužnyj rašė savo „Telegram“ kanale.

Pasak Mariupolio gynėjų, evakavus civilius jie gali laukti tik stebuklo

Iš apgultame Mariupolio mieste esančios gamyklos teritorijos evakavus paskutinius ten besislėpusius civilius, brigados vadas praėjus kelioms valandoms po evakuacijos vėl kreipėsi pagalbos.

Serhijus Volinskis, vadovaujantis 36-ajai jūrų pėstininkų brigadai, teigia, jog kariai dabar gali tikėtis tik stebuklo, „kad aukštesnės jėgos ras būdą, kaip įvykdyti gelbėjimo operaciją“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigia, kad bus deramasi, jog daugybę savaičių plieno gamyklos požeminiuose tuneliuose įsitvirtinę kariai būtų išleisti. Tačiau Maskva nepatvirtino, kad tokios derybos vyksta.

S. Volinskis sako, kad per galutinę civilių gyventojų evakuaciją šeštadienį žuvo trys kariai, dar šeši buvo sužeisti.

„Jausmas toks, lyg būčiau papuolęs į pragarišką realybės šou, kuriame mes, kariai, kovojame už savo gyvybes, o visas pasaulis žiūri šią įdomią seriją. Skausmas, kančia, badas, vargas, ašaros, baimė ir mirtis. Visa tai tikra“, – pridūrė S. Volinskis, kartu publikavęs savo nuotrauką, kurioje jis nesiskutęs, apsiblaususiomis akimis ir sužalota nosimi.

Rusija sunaikino beveik 200 kultūros paveldo objektų Ukrainoje

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis praneša, kad nuo Rusijos įsiveržimo pradžios Ukrainoje suniokota beveik 200 kultūros paveldo objektų.

„Rusijos kariuomenė jau sunaikino arba apgadino beveik 200 kultūros paveldo objektų. Deja, blogis linkęs sugrįžti, kai negerbiamos kitų žmonių teisės, nepaisoma įstatymų ir naikinama kultūra. Būtent taip ir nutiko Rusijos valstybei. Todėl dabar turime gintis: saugoti savo žmones, miestus ir net muziejus, kurie tampa Rusijos raketų taikiniais“, – šeštadienį vaizdo žinutėje kalbėjo šalies prezidentas.

Tarp naujausių suniokotų objektų – Ukrainos poeto ir filosofo Hryhorijaus Skovorodos (1722-1794) muziejus Charkivo srityje. Į pastatą praėjusią naktį, V. Zelenskio teigimu, pataikė raketa.

Ukrainos vadovas priminė, kad šį sekmadienį ir pirmadienį minima pergalė prieš nacius Antrajame pasauliniame kare. Tačiau, anot jo, Rusijos invazija turėtų priminti kiekvienai valstybei ir tautai, kad neįmanoma nugalėti blogio kartą ir visiems laikams.

Parengta pagal ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video