2024/05/07

 

SEPTYNIASDEŠIMT TREČIA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Iš „Azovstal“ evakuotos visos moterys, vaikai ir pagyvenę žmonės

Ukraina šeštadienį pranešė, kad iš Mariupolyje esančios „Azovstal“ gamyklos evakuotos visos moterys, vaikai ir pagyvenę žmonės.

„Prezidento įsakymas – įgyvendintas: iš „Azovstal“ evakuotos visos moterys, vaikai ir pagyvenę žmonės. Ši humanitarinės misijos Mariupolyje dalis – baigta“, – teigiama socialiniuose tinkluose paskelbtame šalies vicepremjerės Irynos Vereščuk pranešime.

„Azovstal“ gamykla laikoma paskutiniu ukrainiečių pasipriešinimo bastionu Mariupolyje. Jos likimas įgavo simbolinę reikšmę priešinantis platesnei Rusijos invazijai.

I. Vereščuk penktadienį pranešė, kad tądien iš gamyklos evakuota 50 žmonių, tarp kurių, anot Rusijos gynybos ministerijos, buvo 11 vaikų. Anksčiau šeštadienį taip pat pranešta apie dar 50 žmonių evakuaciją iš šio objekto. Prieš tai skaičiuota, kad čia esančiuose bunkeriuose gali būti likę apie 200 civilių.

Rusija tęsia „Azovstal“ šturmą

Rusija tęsia Mariupolyje esančios „Azovstal“ gamyklos šturmą. Tai šeštadienį pranešė portalas „Sky News“, remdamasis Ukrainos karine vadovybe.

„Pasitelkdamas artilerijos ir tankų ugnį, priešas tęsia šturmo veiksmus“, – feisbuke teigė vadovybė.

Ukrainos duomenimis, šioje gamykloje yra daug civilių. Manoma, kad objekto tuneliuose taip pat yra apie 2 tūkst. Ukrainos karių.

Vėlų penktadienį paskelbtame vaizdo įraše Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigė, kad šiuo metu siekama „diplomatinių sprendimų mūsų „Azovstal“ esančiai kariuomenei išgelbėti“.

Ukraina praneša netoli Gyvačių salos sunaikinusi Rusijos desantinį laivą

Gynybos ministerija Kyjive pranešė, kad, naudojant „Bayraktar“ droną, buvo sunaikintas desantinis laivas „Serna“. „Tradicinis gegužės 9-osios Rusijos Juodosios jūros laivyno paradas šiemet vyks netoli Gyvačių salos, jūros dugne“, – pridūrė ministerija.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos atskirai pranešė, kad per tą patį smūgį taip pat buvo sunaikinta priešlėktuvinės gynybos sistema „Tor-M2“, kuri turėjo būti pristatyta į Rusijos karinių pajėgų šiuo metu kontroliuojamą salą.

Rusijos gynybos ministerija šios informacijos dar nepatvirtino.

Rusijos pajėgos subombardavo kelis tiltus, kad užkirstų kelią ukrainiečių kontratakoms

Rusijos pajėgos pradėjo bombarduoti tiltus Ukrainos šiaurės rytuose, kad atremtų ten vykdomas ukrainiečių kontratakas. Tai šeštadienį pareiškė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas, kuriuo remiasi CNN.

Štabas savo naujausioje įvykių suvestinėje nurodė, kad teritorijoje į rytus nuo Charkivo „okupantai susprogdino tris tiltus, kad sulėtintų gynybinių pajėgų kontratakas“.

CNN negali nepriklausomai patvirtinti šių teiginių.

Per pastarąsias dvi savaites Ukrainos kariai atsiėmė keleto kaimų, esančių į šiaurę ir rytus nuo Charkivo, kontrolę ir dėl to Rusijos pajėgoms tapo sunkiau apšaudyti šį miestą, taip pat kilo grėsmė Donecke ir Luhanske besikaunančių rusų karių aprūpinimui karine įranga.

Italijoje areštuota su V. Putinu siejama superjachta

Italijos pareigūnai areštavo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu siejamą superjachtą „Šecherezada“.

Vyriausybė Romoje penktadienio vakarą pranešė, kad šalies finansų policija susiejo šią 140 metrų ilgio jachtą su asmeniu, turinčiu ryšių su Rusijos vadovybe ir kitais į Europos Sąjungos (ES) sankcijų sąrašus įtrauktais žmonėmis.

Prieš tai pareigūnai jau kurį laiką stebėjo šį laivą. Jis registruotas Kaimanų salose ir paskutinį kartą aptarnautas Toskanos regiono Marina di Karara uoste.

Italijos pareigūnų skaičiavimu, „Šecherezada“ verta maždaug 650 mln. eurų. Kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno komanda tyrimo metu nustatė, kad jachta priklauso V. Putinui.

Italų žiniasklaida skelbė, kad oficialiai jachtos savininku registruotas buvęs Rusijos valstybinės įmonės „Rosneft“ vadovas Eduardas Chudainatovas. Jam oficialiai taip pat priklauso antradienį Fidžyje areštuota superjachta „Amadea“.

Parengta pagal ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video