2024/05/16

 

SEPTYNIASDEŠIMT ANTRA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Per naują apsikeitimą sugrąžintas 41 belaisvis, tarp jų – 11 moterų

Daugiau nei 40 Rusijos į nelaisvę paimtų Ukrainos karių ir civilių, tarp jų 11 moterų ir dvasininkas, buvo išlaisvinti per naują apsikeitimą belaisviais, penktadienį pranešė Kyjivas.

„Įvyko dar vienas apsikeitimas belaisviais: 41 žmogus, įskaitant 11 moterų, sugrąžinti namo“, – sakoma ministro pirmininko pavaduotojos Irynos Vereščiuk pranešime „Telegram“ kanale. Tarp paleistųjų yra 28 kariai ir 13 civilių, vienas jų – Ukrainos stačiatikių bažnyčios dvasininkas. Ji nepasakė, kiek mainais paleista rusų.

Nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą vasario 24 d. Kyjivas ir Maskva jau ne kartą apsikeitė belaisviais, pastarasis apsikeitimas įvyko balandžio 30 d., kai buvo išlaisvinta 14 ukrainiečių, tarp jų ir nėščia moteris.

Rusijos kariuomenė mėgina šturmuoti svarbų Rytų Ukrainos miestą

Rusijos pajėgos beveik apsupo Severodonecką, labiausiai į rytus esantį Ukrainos miestą, kurį valdo Kyjivas, ir mėgina jį šturmuoti, penktadienį pranešė vietos pareigūnas.

„Miestas beveik apsuptas Rusijos ir (separatistinės) Luhansko liaudies respublikos kariuomenės“, – Ukrainos televizijai sakė Severodonecko karinės administracijos vadovas Oleksandras Striukas. „Jie mėgina šturmuoti miestą per aplinkinius kaimus“, – sakė jis, nurodęs, jog tai daugialypis puolimas.

Severodonecko užėmimas būtų didelis laimėjimas Rusijos armijai, sutelkusiai pastangas užimti visą rytinį Donbaso regioną. O. Striukas sakė, kad kautynės vyksta kaime į šiaurę prie pat Severodonecko. Anot jo, Ukrainos kariuomenė kol kas „atmuša šias atakas“, tačiau rusai veržiasi į priekį. „Miestas laikosi, bet jaučiasi, kad jie bando supti“.

O. Striukas sakė, kad Severodonecke, kuriame prieš karą gyveno apie 100 tūkst. gyventojų, liko maždaug 15 tūkst. žmonių. Evakuacijos tempai sulėtėjo, teigė jis, „per dieną pavyksta įkalbėti išvykti maždaug 10 žmonių“. Regiono valdžia jau kelias savaites ragina žmones palikti miestą – pramonės centrą Ukrainos Luhansko srityje. Jį nuo netoliese esančio Lisičiansko skiria Doneco upė. Abu miestai yra pagrindiniai puolančios Rusijos kariuomenės taikiniai.

Iš Mariupolio evakuota beveik 500 civilių

Nuo Jungtinių Tautų vadovaujamos gelbėjimo operacijos pradžios iš apgulto Mariupolio miesto ir plieno gamyklos „Azovstal“ evakuota beveik 500 civilių, penktadienį pranešė Ukrainos prezidento biuro vadovas.

„Mums pavyko evakuoti beveik 500 civilių gyventojų“, – „Telegram“ pranešė Andrijus Jermakas. Jis sakė, kad Kyjivas „padarys viską, kad išgelbėtų visus savo civilius ir kariškius“, įstrigusius sugriautame mieste, ir pridūrė, kad evakuacija bus tęsiama.

Kyjivas: Rusija planuoja užimti „Azovstal“ iki gegužės 9-osios

Rusija, anot Ukrainos vadovybės, planuoja užimti Mariupolio „Azovstal“ gamyklą iki pirmadienio.

Prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjo Oleksijaus Arestovyčiaus teigimu, rusų kariai siekia perimti šio objekto kontrolę iki 77-ųjų pergalės prieš nacistinę Vokietiją metinių gegužės 9-ąją.

„Gražiausia dovana valdovui – jo priešininko galva. Aiškiai regiu ambicijas užvaldyti „Azovstal“ ir padovanoti Putinui „pergalę“ gegužės 9-ąją, – O. Arestovyčių citavo agentūra UNIAN. – Jie to labai nori, bet pažiūrėkime, ar jiems pavyks.“

„Azovstal“ gamykla laikoma paskutiniu ukrainiečių pasipriešinimo bastionu Mariupolyje. Anot Ukrainos šaltinių, be karių, čia yra šimtai civilių.

Maskvoje pirmadienį planuojamas didžiulis karinis paradas, skirtas paminėti gegužės 9-ąją. Ši data Rusijoje žinoma kaip Pergalės diena.

V. Zelenskis patvirtino reikalavimą dėl Maršalo plano Ukrainai

Nepaisant milžiniškos Vakarų paramos Ukrainai, prezidentas Volodymyras Zelenskis laikosi minties dėl savotiško Maršalo plano savo šaliai po karo.

Tarptautinėje donorų konferencija Varšuvoje  surinkti 6 mlrd. eurų paramos Kyjivui yra „tik dalis to, kas iš tikrųjų būtina, kad visoje teritorijoje, į kurią Rusija atnešė karą, būtų atkurtas įprastas gyvenimas“, sakė V. Zelenskis naktį į penktadienį paskelbtame vaizdo įraše. Esą reikalingas dar stipresnis laisvojo pasaulio ir tarptautinių institucijų dalyvavimas. „Todėl mums reikia šiuolaikinio Maršalo plano analogo Ukrainai“, – pažymėjo prezidentas.

Vykdydamos Maršalo planą, pavadintą pagal tuometinį JAV valstybės sekretorių George‘ą Marshallą, JAV po Antrojo pasaulinio karo milijardinėmis sumomis parėmė Vakarų Europos atstatymą. Tada Europos šalims buvo skirta beveik 14 mlrd. JAV dolerių – šiandien tai atitiktų 140 mlrd. milijardų dolerių (132,7 mlrd. eurų).

V. Zelenskis didelis viltis sieja su nauju portalu „United24“ per kurį galima aukoti Ukrainai. „Nes Ukrainai kiekvieną mėnesį reikia iki 7 mlrd. dolerių valstybės deficitui padengti“, – kalbėjo jis. Rusijos armijos sugriautos infrastruktūros atstatymui jau išleista per 600 mlrd. JAV dolerių. „Įsivaizduokite šį mastą“, – sakė V. Zelenskis.

Ukraina rengiasi galimam rusų išsilaipinimui prie Odesos

Ukrainos kariuomenė mano, kad Rusijos desantas gali išsilaipinti Juodosios jūros pakrantėje netoli Odesos uostamiesčio.

Kaip teigiama regiono karinės vadovybės pareiškime, virš šios teritorijos vis dažniau skraido Rusijos žvalgybiniai dronai, pranešė laikraštis „Ukrayinska pravda“.

Be to, prie Ukrainos kontroliuojamų pakrančių ir toliau aktyviai veikia Rusijos karinis jūrų laivynas.

Gyventojų buvo paprašyta nesiartinti prie paplūdimių ir pakrantės saugumo zonų, neplaukti į jūrą valtimis. Taip pat jie raginami pranešti apie įtartiną veiklą ar judėjimą.

Parengta pagal ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video