2024/03/29

 

JAUNAJAI FOTOGRAFEI DRAUGAI PROGNOZUOJA SĖKMINGĄ KARJERĄ

Kamilė Čepaitė.

Fotografija į gimnazistės Kamilės Čepaitės gyvenimą atėjo prieš keletą metų. Pradėjusi nuo gamtos fotografijos dabar Kamilė labiausiai mėgsta fotografuoti žmones. Be šio užsiėmimo, kuriam tikrai negaili laiko, ji yra ir didelė liaudies dainos mylėtoja, dalyvauja Kupiškio kultūros centro folkloro ansamblio „Jaunimo Ramuva“ veikloje.

Jurga BANIONIENĖ

Nuo telefono – prie fotoaparato

Kamilė pirmiausia, kaip ir daugelis, pradėjo fotografuoti telefonu. Jai ypač patiko kadrai, kai išryškėja vienas objektas, o vaizdas už jo susilieja. Vis dažniau ėmė kirbėti mintis, kad reikia tikro, kokybiško fotoaparato. Kartą apie šią svajonę prasitarė tėčiui. Gavusi jo pritarimą ir palaikymą, ilgai rinkosi, kreipėsi pagalbos ir į dėdę, kuris yra fotografas, kol galiausiai rado norimą, „Nikon“ firmos.

„Nuo tada, kai jį gavau, ir pradėjau fotografuoti“, – prisipažino mergina.

Technikos galimybes nagrinėjo ilgai, apie metus domėjosi, mokėsi internete. Imdavo fotoaparatą į rankas ir važiuodavo į kaimą, kur visada yra ką įamžinti. O kai abu susidraugavo, tuomet pasidarė dar įdomiau.  

Per tą laiką, kai fotografuoja, apie penkerius metus, tekdavo pabandyti tai daryti ir kitokiais fotoaparatais, bet jie nepatraukė, liko prie savojo. „Jau pačios rankos dirba su juo, nebe protas, puikiai moku jį valdyti, viską gerai išmanau“, – kalbėjo K. Čepaitė.

Žinoma, norėtų įsigyti ir dar kokybiškesnį.

Mėgstamiausi – rudens vaizdai

„Į mano akiratį anksčiau patekdavo vien tik gamtos peizažai, o paskui po truputį pradėjau fotografuoti žmones ir šiuo metu vien juos ir įamžinu“, – sakė jaunoji fotografė.

Kamilė jau gauna ir užsakymų fotografuoti asmeninis šventes – vestuves, krikštynas ir pan. Paauglei šiek tiek užsidirbti labai smagu. Ji tikino, kad patinka dirbti su žmonėmis, jaučiasi jaukiai, pavyksta užmegzti kontaktą, kuris kuriant fotografijų nuotaiką labai svarbus.

Gamtoje ją labiausiai žavi rudens peizažai, spalvos. Seniau ypač patiko fiksuoti fotokamera vaizdus ar daiktus iš arti, o paskui perėjo prie tolimesnių objektų fotografavimo.

„Man labiausiai patinka fiksuoti gyvybę, kad ir fotografuojant gamtą, vis tiek labai noriu, jog į objektyvą patektų paukštis ar bitė“, –akcentavo pašnekovė.

Įdomu fotografuoti ir miesto vaizdus, įvairius senus pastatus, ypač istorinius dvarus.

K. Čepaitė turi susikūrusi savo darbų aplanką, kuriame saugo pačias geriausias fotografijas. Taip pat yra sulaukusi ir pasiūlymo surengti jų parodą. Merginos fotografijomis galės pasidžiaugti Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos, kurioje mokosi, bendruomenė.

Paklausta, kaip draugai, tėvai reaguoja į jos aistrą fotografijai, Kamilė sakė, kad sulaukia jų visų palaikymo. Ypač džiaugiasi tėtis. „O draugai sako, kad po dešimties metų turėčiau tapti milijoniere“, – juokėsi Kamilė.

Kamilės mintyse fotografija įrašyta ir kaip būsima profesija. Tiesa, viskas, anot jos, dar gali pasikeisti. „Aš tokia, kad savo planus galiu pakeisti per dešimt minučių, tad nežinau, kaip bus“, – šypsojosi ji.

„Jaunimo Ramuvoje“ – kaip šeimoje

Šiuo metu K. Čepaitė mokosi 11 klasėje. Mokslai sekasi vidutiniškai, labiausiai patinka istorija, taip pat menai. Mergina dabar panirusi į dailę, iki tol daugiau orientavosi į muziką. Karantino metu panoro išmokti geriau piešti, tai labai patiko. Bet muzika liko šalia – Kamilė toliau tęsia mokslus Kupiškio meno mokykloje, dainuoja chore, groja dviem muzikos instrumentais, fortepijonu ir saksofonu. Be to, ji ir aktyvi Kupiškio kultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro klubo „Jaunimo Ramuva“ narė. Šiame kolektyve dalyvauja jau septynerius metus.

Viskas prasidėjo tada, kai jos išskirtinį balsą mokykloje pastebėjo muzikos mokytoja Daiva Palionienė. Ji ir pakvietė Kamilę pirmiausia įsijungti į vaikų folkloro kolektyvą „Zbitkai“. Liaudies dainą gimnazistė taip pamilo, kad nebeįsivaizduoja savęs be šios veiklos, nuolatinių repeticijų ir pasirodymų.

K. Čepaitė prisipažino, kad iš pradžių sutartinės ją gąsdino, nesuprato, kaip jas dainuoti, bet kuo toliau, tuo labiau jos žavėjo. „Dievinu kariškas dainas, jos tokios rimtos, jautrios, melodijos labai traukiančios“, – teigė pašnekovė.

„Jaunimo Ramuvos“ bendruomenė, anot jos, draugiška ir linksma. Jei kur nors nuvažiuoja, visada būna pastebėti. Šiuo metu kolektyve yra apie 20 narių. Vieni ateina ir lieka, kiti nubyra. „Svarbiausia yra turėti noro ir žinoti, kur eini, taip pat ir suvokimo, kad tai nėra tik pasisėdėjimas, laiko praleidimas, bet ir darbas. Bet kas ateina pas mus, retas kuris išeina, įsitraukia į visą veiklą, patinka mūsų bendruomenė, jau galėčiau vadinti ją net šeima“, – pabrėžė Kamilė.

Su „Jaunimo Ramuva“.
Nuotraukos iš asmeninio pašnekovės albumo

Artėjant kolektyvo penkerių metų gimtadieniui, ji nusprendė sukurti knygą, kurioje atsispindėtų visa ramuviečių veikla.

Kamilė linksta į italų kultūrą, mėgsta klausytis itališkos muzikos. Bet jos muzikinis skonis įvairus, kasryt atsikėlusi gali leisti skirtingą muziką, pagal tuometinę nuotaiką.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Nuostabi, šilta, miela. Iniciatyvi, novatoriska, žaviuosi tavo energija. Ačiū kad esi.

Rekomenduojami video