2024/04/30

 

KO SKIRIASI EMALIUOTI IR PAPRASTI KETAUS INDAI?

Zana.lt nuotrauka

Virtuvėje gausu įvairiausių reikmenų, nuo smulkių elementų iki pagrindinių maisto gaminimo indų. Ieškant ilgaamžių puodų ar keptuvių, dažniausiai pasirenkamos iš kokybiškų, „draugiškesnių“ gamtai medžiagų pagamintos talpos. Šios pasižymi aukštos kokybės, natūraliomis medžiagomis, kurios neišskiria į maistą kenksmingų medžiagų. Mėgstantys universalius gaminius dažnai renkasi ketų. Šiandien galima rinktis emaliuotus ir įprastus ketaus indus. Šiame straipsnyje trumpai supažindinsime su jų privalumais ir priežiūros ypatumais.

Emaliuoti gaminiai

Kaip emaliuojami virtuvės reikmenys? Intensyviai šildomos stiklo detalės išsilydo, apgaubia puodą apsauginiu sluoksniu. Šis apsaugo nuo mechaninių įbrėžimų gaminant ir galimų rūdžių atsiradimo. Emaliuoti ketaus puodai lengvai plaunami rankomis po šiltu vandeniu su minkšta kempinėle. Be to, šie puikiai praleidžia šilumą ir yra tinkami naudoti ant indukcinės kaitlentės.

Paprasti ketaus gaminiai

Neemaliuoti indai taip pat yra patvarūs, be to – tinkami naudoti ant atviros ugnies. Kitaip nei emaliuotus, šiuos puodus ar keptuves reikia reguliariai tepti augaliniais riebalais. Riebaluotas paviršius užtikrina, kad prie jo gaminant nepridegs maistas. Kruopščiai išvalyti ir dažnai naudojami virtuvės reikmenys džiugins savo ilgaamžiškumu net dešimtis metų.

Kodėl reikia ir kaip tinkamai prižiūrėti indus?

Ketaus puodus ar keptuves specialistai gamina iš itin kieto geležies, anglies ir silicio lydinio. Dėl unikalaus paviršiaus reikalinga kiek kitokia šių indų priežiūra. Kokybiškas keptuvių ar puodų valymas susidaro iš 4 paprastų žingsnių:

  1. nuplaukite nešvarumus šiltu vandeniu ir specialiomis indų plovimo priemonėmis;
  2. gerai nusausinkite šluoste;
  3. ištempkite visą indo paviršių aliejumi;
  4. pagal galimybes, pakaitinkite keptuvę ar puodą ant elektrinės viryklės arba orkaitėje.

Indo paruošimas kitam naudojimui – šiek tiek laiko reikalaujantis procesas, kuris užtikrina gaminio ilgaamžiškumą. Nuplovus svarbiausia nusausinti perteklinę drėgmę. Čia galėtų baigtis procesas, tačiau geriausiam rezultatui pasiekti rekomenduojama pagrindą ištepti augaliniu aliejumi. Kaitinimas leidžia riebalui geriau įsigerti į paviršių.

Aukštos kokybės gaminiai turėtų atsirasti kone kiekvieno namų virtuvėje. Gaminant juose neišsiskiria jokios cheminės medžiagos, kurios gali pakeisti patiekalo skonį ar kokybę. Tinkamai pagaminti patiekalai ketaus puode ar keptuvėje išsaugos visas maistines savybes ir ilgai išliks šilti.

Zana.lt inf.

Užs. Nr. 571

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Gal kuo skiriasi?

Rekomenduojami video