2024/04/16

 

6 KLAUSIMAI, KURIUOS VERTA UŽDUOTI KOLOKACIJOS SPECIALISTAMS

Rackray.com/lt nuotrauka

Kolokacija – tai IT įrangos talpinimas pritaikytose duomenų centro (DC) patalpose. Šiuolaikiškoms įmonėms optimizuojant visus procesus bei investuojant į modernius biurų projektus, paslauga tampa vis populiaresnė. Gerai pagalvojus, tinkamas serverių sandėliavimas biure reikalauja daug papildomų investicijų – tiek laiko, tiek pinigų atžvilgiu. Reikia rasti tinkamą vietą ir užtikrinti joje sklandžiam įrangos veikimui palankias sąlygas. O kur dar elementarūs saugumo niuansai. Taigi, jei nusprendėte savus serverius perkelti į profesionalų duomenų centrą, pateikiame 6 klausimų gidą, kuris padės priimti apgalvotą sprendimą.

1. Kiek vietos turės serveriai ir ar yra galimybė prireikus plėstis?

Fiziniai arba dar vadinami dedikuoti serveriai aktualūs didesniems, ypatingo saugumo ir kone neribotų resursų reikalaujantiems projektas. Tiesa, nėra optimalaus serverių skaičiaus, kuris leistų išpildyti visų skaitmeninių projektų lūkesčius ir poreikius, tad kiekviena kompanija jų turi skirtingą kiekį. Tai gali būti vienas serveris arba net kelios jų spintos. Gera žinia ta, kad profesionalūs duomenų centrai yra lankstūs ir sutinka priimti tiek, kiek aktualu. Vis dėlto, net jei į ekspertų rankas atiduodate vieną serverį, nepamirškite įvertinti ateities perspektyvų. Pasidomėkite, ar esant poreikiui bus galima sklandžiai padidinti įrangos kiekį.

2. Kaip užtikrinamas visapusis duomenų saugumas?

Viena pagrindinių priežasčių, kodėl pasirenkama būtent kolokacijos paslauga – siekis užtikrinti įrangos saugumą. Kai kalbame apie šį, svarbi tiek fizinė, tiek virtuali apsauga. Nepasitikėkite tik gražiu paslaugos aprašu ir teiraukitės faktų, kurie įrodytų, kad jūsų serverius saugos tinkamai. Nuo ko pradėti? Jei objektyviam techninių niuansų vertinimui neturite pakankamai žinių, dairykitės TIER III sertifikato. Jis užtikrina, kad visi komponentai duomenų centre – dubliuoti arba pertekliniai, o informacija – papildomai saugoma nuo kenkėjiškų DDoS atakų.

Beje, pasauliniu mastu pripažintu sertifikatu įvertinto DC pastatas taip pat maksimaliai pritaikomas. Atsakingi „Uptime Institute“ ekspertai dokumentu patvirtina, kad įmonė laikosi „pastato pastate“ reikalavimų. Čia – grindys pakeltos aukščiau, o sienos yra dvigubos, atsparios ugniai. Apskritai, tokiuose centruose turi būti integruota priešgaisrinė sistema, vaizdo stebėjimo kameros ir kiti saugikliai. Temperatūra ir drėgmės lygis kasdien stebimi ir palaikomi pagal rekomendacijas.

3. Kaip užtikrinamas nepertraukiamas serverių darbas?

Kita priežastis, dėl kurios savus serverius įmonės talpina duomenų centruose yra nepertraukiamas jų darbas ir pasiekiamumas 365 dienas per metus, 24 valandas per parą. Todėl paklauskite, kaip tiksliai šie aspektai yra užtikrinami konkretaus paslaugų teikėjo. Kertiniai momentai, kuriuos būtina aptarti – nenutrūkstamas elektros tiekimas ir nepertraukiamas interneto ryšis. Jei serverių nuomos ekspertai patvirtina, kad turi kontraktus bent su keliais interneto ryšio tiekėjais ir užtikrina nepertraukiamą maitinimą elektra (net jei ji dingtų visame mieste) – tai jau labai gera pradžia.

4. Ar yra taikomas minimalus sutarties terminas?

Minimalus sutarties terminas ne vieną kompaniją atgraso nuo susitarimų, todėl lankstūs rinkos ekspertai konkretaus įrangos talpinimo laiko neapibrėžia ir netaiko baudų už reikalingus pokyčius. Kodėl? Elementaru, kad bet kokie ribojimai apsunkina nenumatytose situacijose ir neleidžia efektyviai priimti ne paslaugos teikėjui, bet įmonei geriausio sprendimo. Todėl, jei DC atstovai pasako, kad netaiko minimalaus sutarties termino, tai yra didelis privalumas jums.

5. Ar yra suteikiamas talpinamos įrangos draudimas?

Nors tai atrodo akivaizdu, būtinai pasidomėkite įrangos draudimu. Rinkos profesionalai kasdien dirba tam, kad užtikrintų maksimalų serverių bei duomenų saugumą, tačiau, kaip ir visose sferose, gali susidaryti nenumatytos aplinkybės. Tokiu atveju norėtumėte būti užtikrinti, kad saugomiems serveriams įmonė suteikia draudimą nuo bet kokios fizinės žalos.

6. Ar einamuosius ir skubius darbus gali atlikti pats paslaugos teikėjas?

Galiausiai, dairykitės papildomų paslaugų ir privalumų, kurie palengvintų jūsų kasdienybę ir leistų optimizuoti su serverių priežiūra susijusius procesus. Puikus pavyzdys – nuotolinių rankų paslauga. Patyrusi komanda gali atlikti ne tik įprastą vizualinę įrangos patikrą, bet ir einamuosius arba skubiuosius darbus, perkrauti įrangą, pakeisti komponentus. Supratote teisingai, tokia paslauga reiškia, kad jums nebūtina kaskart planuoti kelionės į duomenų centrą.

Inovatyvi serverių kolokacija – be abejonės dėmesio verta paslauga, kurią pasirinkus investicijos atsipirks greitu metu. Dabar, kai jau žinote esminius klausimus ir kaip turėtų skambėti patikimų paslaugos teikėjų atsakymai – laikas pereiti prie paieškų. Ekspertai rekomenduoja tikrinti interneto svetainėse pateikiamus skambius faktus, klausti, įvertinti turimus pasauliniu lygiu pripažintus sertifikatus.

Rackray.com/lt inf.

Užs. Nr. 573

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video