2024/04/18

 

ŠEŠIASDEŠIMT PENKTA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Lenkija perduoda Ukrainai daugiau kaip 200 tankų „T-72“

Lenkija Ukrainai kovoje su rusų agresoriumi perduoda daugiau kaip 200 sovietinių „T-72“ tipo tankų. Tai penktadienį pranešė Lenkijos radijo naujienų agentūra IAR, remdamasi vyriausybės šaltiniais. Dauguma tankų esą jau kirto sieną ir yra Ukrainos teritorijoje.

Ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis prieš kelias dienas patvirtino, kad Ukrainai bus perduotas didelis kiekis tankų, tačiau tikslaus skaičiaus neįvardijo. Prezidentas Andrzejus Duda savaitės pradžioje pareiškė, kad Lenkija nuo karo pradžios Ukrainai suteikė karinės pagalbos už 1,5 mlrd. eurų.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis per pokalbį su lenkų žurnalistais Kyjive padėkojo „Lenkijai ir lenkams už beprecedentę paramą Ukrainai ir ukrainiečiams“, pranešė Lenkijos TV stotis TVN24.

V. Zelenskis turėjo omenyje ne tik paramą ginklais, bet ir jau daugiau kaip 3 mln. iš Ukrainos į Lenkiją pabėgusių žmonių priėmimą. Lenkija esą daro viską, kad pabėgę ukrainiečiai galėtų jaustis kaip namuose. Ir Lenkija labai gerai žino, kad abi šalys turi eiti išvien, jei viena yra užpulta.

V. Zelenskis ir V. Putinas pakviesti į G20 viršūnių susitikimą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pakviestas į lapkritį vyksiantį G20 viršūnių susitikimą, kuriame dalyvaus ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, penktadienį pranešė priimančiosios šalies Indonezijos prezidentas.

„Pakviečiau prezidentą Zelenskį dalyvauti G20 viršūnių susitikime“, – sakė Joko Widodo. Jo teigimu, buvo pasiektas kompromisas po Vakarų spaudimo uždrausti Rusijai dalyvauti renginyje, reaguojant į jos invaziją į Ukrainą.

V. Putinas per pokalbį telefonu su J. Widodo patvirtino, kad dalyvaus viršūnių susitikime, vyksiančiame Balio saloje, sakė Indonezijos lyderis per tiesiogiai transliuotą kreipimąsi.

Rusija yra G20 narė, Ukraina – ne.

Nuo karo Ukrainoje pradžios Indonezija patyrė smarkų JAV ir Vakarų šalių spaudimą neleisti Rusijai dalyvauti viršūnių susitikime. Tačiau Džakarta primygtinai teigė, kad būdama šeimininkė ji turi išlikti nešališka, o JAV prezidentas Joe Bidenas pasiūlė, kad ir Ukraina galėtų dalyvauti.

V. Zelenskis tviteryje paskelbė, kad trečiadienį Indonezija pakvietė jį į aukščiausiojo lygio susitikimą po pokalbio telefonu su J. Widodo.

„Žinome, kad G20 vaidina pasaulinės ekonomikos atsigavimo katalizatoriaus vaidmenį ir du dalykai turi įtakos pasaulio ekonomikos atsigavimui – COVID-19 ir karas Ukrainoje“, – „YouTube“ paskelbtame kreipimesi sakė J. Widodo. „Šiame kontekste aš pakviečiau prezidentą V. Zelenskį dalyvauti G20 viršūnių susitikime“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje trečiadienį vykusį pokalbį telefonu su Ukrainos prezidentu.

J. Widodo sakė atmetęs V. Zelenskio prašymą, kad Indonezija atsiųstų ginklų Ukrainai. „Pasakiau jam, kad pagal mūsų Konstituciją ir neprisijungimo užsienio politiką negalime siųsti paramos ginklais į kitas šalis, bet esame pasirengę nusiųsti humanitarinę pagalbą“, – sakė J. Widodo.

Jis taip pat sakė raginęs nutraukti karą per pokalbį telefonu su V. Putinu. „Prezidentas Putinas padėkojo už kvietimą į G20 viršūnių susitikimą ir sakė, kad dalyvaus“, – pridūrė jis.

Ukrainos gynėjams perduotas dar vienas oro gynybos kompleksas S-300

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų zenitinių raketų kariuomenė gavo oro gynybos kompleksą S-300, kurį jai  perdavė partneriai, praneša penktadienį „gazeta.ua“.

Kaip pažymi „Telegram“ kanale Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovybė, šis kompleksas sustiprino oro gynybą šalies pietuose.

Pasak Ukrainos kariškių, kompleksas jau vykdo kovines užduotis ir saugo šalies dangų nuo okupantų rusų.

Zenitinių raketų kompleksas S-300 gali numušti lėktuvus, sparnuotąsias ir balistines raketas 150 kilometrų atstumu.

Anksčiau buvo pranešta, kad Slovakija perdavė Ukrainai oro gynybos kompleksą S-300. Be to, Slovakijos vyriausybė patvirtino informaciją apie Bratislavos ir Kyjivo derybas dėl savaeigių artilerijos pabūklų „Zuzana 2“ pardavimo.

Maskva atsisako atverti humanitarinį koridorių iš Mariupolio plieno gamyklos

Rusija atmetė raginimus pradėti derybas dėl humanitarinio koridoriaus visiems, įstrigusiems „Azovstal“ plieno gamykloje priešų apsuptame Ukrainos Mariupolio mieste.

„Prezidentas (Vladimiras Putinas) labai aiškiai pasakė: civiliai gali išeiti ir pasitraukti bet kuria kryptimi, kariuomenė turi išeiti ir sudėti ginklus“, – valstybinei naujienų agentūrai TASS sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Jo teigimu, kariams garantuojama gyvybė ir medicininė pagalba, bet nieko daugiau. Maskva nenori suteikti jiems saugaus praėjimo, ir D. Peskovas pabrėžė, jog dėl to nebus jokių derybų.

Rusų okupuotame Donecke dega naftos bazė

Penktadienio rytą rusų okupuotame Ukrainos Donecko mieste užsidegė naftos bazė, praneša portalas „gazeta.ua“.

Pasak leidinio, gaisro priežastis kol kas nežinoma, bet prorusiški propagandininkai dėl jo jau kaltina Ukrainą.

Ugnis įsiplieskė auštant naftos bazėje miesto Kirovo rajone.

Internete pasirodžiusiuose vaizdo įrašuose matyti liepsnos ir į dangų kylantis tirštų juodų dūmų stulpas.

Vietos valdžia dar nekomentuoja incidento. Propagandininkai teigia, kad esą gaisro priežastis – naftos bazės „apšaudymas iš Ukrainos pusės“.

O. Arestovičius: karas peržengs Ukrainos sienas

Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Oleksijus Arestovičius mano, kad karas peržengs Ukrainos sienas. Jis tai pareiškė „YouTube“ kanalui „Feigin Live“.

Pasak patarėjo, „karo šešėlis krinta ant Moldovos, Baltarusiją jis jau seniai slegia, ir Rusijos regionus“.

„Karas plečiasi į visas puses, jis neišsilaikys nei „specialiosios operacijos“ ribose, nei tarp Ukrainos sienų. Jis metė labai didelį šešėlį, ir šiame šešėlyje matyti gaisrų pašvaistės“, – sakė O. Arestovičius.

Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas taip pat pabrėžė, kad nepripažintoje Uždniestrėje aerodromas rengiamas galimam Rusijos karinių lėktuvų nusileidimui. Anot O. Arestovičius, Ukrainos priešlėktuvinė gynyba prireikus galės juos numušti.

Parengta pagal ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video