2024/04/29

 

AŠTUONIOLIKTA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Dabar Ukrainai svarbiausia – naikintuvai

Ukrainai svarbiausias užsienio karinės pagalbos teikimo jai klausimas yra naikintuvų pristatymas. Tai sekmadienį parodytame interviu televizijos kanalui CBS pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

„Ypač trūksta lėktuvų, naikintuvų, kadangi, deja, Ukrainos ir Rusijos karinių oro pajėgų galios negalima lyginti“, – sakė Ukrainos diplomatijos vadovas, paprašytas patikslinti, kokios ginkluotės ir karinės technikos labiausiai reikia Kyjivui. Pasak jo, tai skubiausias klausimas. „Tiesą sakant, mes nesuprantame visų mums pateiktų paaiškinimų, kodėl mums negalima perduoti šių lėktuvų. Mes tęsime spaudimą mūsų partneriams, prašydami šios pagalbos“, – pabrėžė D. Kuleba.

„Jūs manęs klausiate, ar NATO mus apgins? Na, aš šito nesitikiu. Mes tik prašome: apginkluokite Ukrainą, o visa kita mes jau padarysime. Duokite mums reikiamos ginkluotės, ir mes patys kovosime už savo žemę ir savo tautą“, – pabrėžė Ukrainos URM vadovas.

Turkija neprisijungs prie Vakarų sankcijų prieš Rusiją

Turkija neprisijungs prie Vakarų sankcijų prieš Rusiją, kurių buvo imtasis dėl Kremliaus agresijos prieš Ukrainą. Tai sekmadienį pranešė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlütas Çavuşoğlu.

„Mes manome, kad sankcijos neišspręs problemos, – pareiškė jis, paklaustas apie Ankaros poziciją dėl sankcijų Rusijai.- Pavyzdžiui, oro erdvės uždarymas. Mes negalime jos uždaryti pagal Montrė konvenciją. Tai teisinis įsipareigojimas“.

Šeštadienį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas Antalijoje pareiškė, jog Aljansas tikisi, kad visos jo narės imsis priemonių prieš Maskvą. Pasak jo, jis išdėstė šią poziciją Turkijos URM vadovui.

Rusijos raketos Javorivo poligone prie Lvivo pražudė 35 žmones

Naktį į sekmadienį per Rusijos raketų ataką prieš Tarptautinį taikos palaikymo pajėgų ir saugumo centrą, kuris yra Javorivo poligone netoli Lvovo, žuvo 35 žmonės, dar 134 buvo sužeisti.

Tai pranešė Lvivo srities vadovas Maksymas Kozyckis.

Pasak Ukrainos pareigūnų, Rusija smogė aviacijos smūgį iš Juodosios ir Azovo jūrų akvatorijos. Rusų lėktuvai pakilo iš Saratovo oro uosto. Jie iš viso paleido daugiau kaip 30 raketų. Dalį jų pavyko numušti Ukrainos oro gynybos pajėgoms.

Iš pradžių buvo pranešta, kad Javorivo poligone žuvo devyni žmonės, o dar 57 buvo sužeisti.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas dar kartą paragino NATO uždaryti dangų virš Ukrainos.

Sprogimai Lvivo srityje nugriaudėjo pirmą kartą nuo Rusijos agresijos prieš Ukrainą pradžios.

Kyjivas ruošiasi blokadai: maisto sukaupta dviem savaitėms

Du milijonai Ukrainos sostinės gyventojų, kurie nepasitraukė iš miesto, neliks vieni, jei padėtis dar labiau pablogės. Tai sekmadienį pareiškė Kyjivo valstybinės miesto administracijos atstovai.

Pasak jų, Kyjive sukauptų maisto atsargų turėtų pakakti dviem savaitėms.

„Miestas pasiruošė galimiems veiksmams blokados atveju. Tie du milijonai kyjiviečių, kurie nepaliko savo namų, neliks vieni, jei padėtis dar labiau pablogės. Sostinės valdžia, bendradarbiaudama su verslu, padarė visa, kad veiktų parduotuvės ir vaistinės, o kainos jose būtų prieinamos“, – sakoma Kyjivo valstybinės miesto administracijos pranešime.

Jame pažymima, kad miestas dėkingas partneriams Ukrainoje ir užsienyje, kurie per labai trumpą laiką aprūpino dideles ir mažas parduotuves būtiniausiomis prekėmis, organizavo jų tiekimą beveik be pertrūkių.

„Be to, sostinėje mokamas darbo užmokestis ir pensijos, todėl prašome Kyjivo gyventojus, jei leidžia galimybės, ne tik pirkti visa, kad reikalinga, parduotuvėse, bet ir mokėti už komunalines paslaugas, kurios teikiamos be apribojimų. Taip pat padėkite tiems, kurie šalia“, – paragino miesto vadovybė.

Ukraina praneša, kad jau nukauta daugiau kaip 12 tūkst. Rusijos kareivių

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas sekmadienį pranešė, kad nuo vasario 24 d. jau nukauta daugiau kaip 12 tūkst. Rusijos kareivių.

Taip pat sunaikinti 374 tankai, 1 226 šarvuotieji transporteriai, 140 artilerijos sistemų, sakoma Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo „Facebook“ paskyroje.

Jo duomenimis, taip pat sunaikintos 62 reaktyvinės salvinės ugnies sistemos, 34 priešlėktuvinės gynybos priemonės, 74 lėktuvai, 86 sraigtasparniai, 600 automobilių technikos vienetų, trys laivai, 60 degalų cisternų, septynios bepilotės skraidyklės.

„Duomenys tikslinami. Skaičiavimą apsunkina labai intensyvūs kovos veiksmai“, – pabrėžė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo atstovai.

Tiriama daugiau kaip 1,7 tūkst. Rusijos karo nusikaltimų

Jau tiriama daugiau kaip 1,7 tūkst. Rusijos karo nusikaltimų Ukrainoje. Tai savo „Facebook“ paskyroje pranešė Ukrainos generalinė prokurorė Iryna Venediktova.

„Prokuratūra fiksuoja kiekvieną RF karo nusikaltimą mūsų žemėje – dabar jau tiriama 1 717 nusikaltimų“, – pabrėžė pareigūnė.

Iš jų 1 059 susiję su karo įstatymų ir papročių pažeidimais.

I.Venediktova priminė, kad Rusijos agresijos įrodymai renkami bendroje valstybinėje platformoje „warcrimes.gov.ua“.

„Jeigu jūs tapote liudininku ar auka, turite nuotraukų ar vaizdo įrašų – prisijunkite prie mūsų teisingumo fronto“, – paragino Ukrainos generalinė prokurorė.

Kaip pranešė naujienų agentūra UNIAN, kovo 9 d. duomenimis, Rusijos karo nusikaltimus Ukrainoje jau tiria keturios Europos šalys.

Rusijos pajėgos apšaudė raketomis Ukrainos poligoną netoli sienos su Lenkija

Rusijos kariuomenė naktį į sekmadienį paleido aštuonias raketas į Tarptautinį taikos palaikymo pajėgų ir saugumo centrą, plačiau žinomą kaip Javorivo karinis poligonas. Jis yra už 30 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Lvivo ir už 20 kilometrų nuo sienos su Lenkija.

Preliminariais duomenimis, aukų nėra, padaryta žala tikslinama.

Pasak Ukrainos pareigūnų, kelias Rusijos pajėgų paleistas raketas pavyko sunaikinti.

Įsteigtas Koordinacinis elgesio su karo belaisviais štabas

Ukrainos vyriausybė įsteigė koordinacinį elgesio su karo belaisviais štabą, kurio vadove paskirta vicepremjerė, laikinai okupuotų teritorijų reintegracijos ministrė Iryna Vereščuk.

Tai sekmadienį pranešė leidinys „Ukrainskaja pravda“, remdamasis vyriausybės nutarimu.

Štabe dirbs profilinių ministerijų, jėgos žinybų atstovai ir prezidento biuro vadovo patarėjas.

Anksčiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, jog į nelaisvę paimtų okupantų rusų skaičius jau pasiekė tokį lygį, kad šio klausimo nebegalima palikti iki karo veikusioms struktūroms, todėl nutarta įsteigti Koordinacinį elgesio su karo belaisviais štabą.

Rusijos žmogaus teisių įgaliotinė Tatjana Moskalkova anksčiau pareiškė esanti pasirengusi dalyvauti apsikeitimo karo belaisviais procese.

JAV skiria Ukrainai dar 200 mln. dolerių karinės paramos

JAV prezidentas Joe Bidenas pritarė, kad Ukrainai būtų skirta dar 200 mln. dolerių (183 mln. eurų) karinės paramos, pranešė Baltieji rūmai.

J. Bidenas prieš dvi savaites jau patvirtino 350 mln. dolerių paramą Ukrainos kariuomenei. Pasak šalies valstybės departamento, už šias lėšas nupirkta ginkluotė, įskaitant „Javelin“ tipo modernias prieštankines raketas, jau pasiekė Ukrainą.

Nuo praėjusių metų pradžios JAV jau skyrė Ukrainai 1,2 mlrd. dolerių karinės paramos. Anksčiau šią savaitę šalies Kongresas taip pat patvirtino didelį Ukrainai skirtą humanitarinės ir karinės paramos paketą.

Parengta pagal ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video