2024/04/20

 

DOMINYKO JASAIČIO PALYDOVAS – KALNUS VERČIANTIS ENTUZIAZMAS

Jau ne vienerius metus Dominykas groja fortepijonu Kupiškio meno mokykloje. Groja ir trimitu, bet norėtų jį keisti į saksofoną.
Nuotraukos iš asmeninio pašnekovo albumo

Kupiškyje gyvenančiam Dominykui Jasaičiui – dar tik dvylika, bet savo talentais, motyvacija ir iniciatyvumu jis nustelbia netgi didžiąją dalį vidurinę mokyklą baigusių jaunuolių.

Šeštokas ne tik labai gerai mokosi ir lanko Kupiškio meno mokyklą – šiemet jis apdovanotas kaip aktyviausias Kupiškio rajono 2020 metų jaunasis policijos rėmėjas.

Dominykas taip pat yra informacinėms technologijoms gabus mokinys. Jis nekantrauja sulaukti keturiolikto gimtadienio, kai galės imtis nuosavo verslo.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Policija ir kompiuteriai – nuo pat mažų dienų

Su Dominyku smagiai pasikalbėjome, kaip šiandien madinga, virtualiai per „Microsoft Teams“ programą. Netgi individualų kvietimą sutartu laiku jis sukūrė specialiai mūsų pokalbiui.

Kupiškis – mažas miestas. Apie neeilinių gabumų berniuką jau seniai sklandė gandai, neva jis vos kuprinę ant pečių panešdavo, o jau kompiuterius taisė. Dominykas pripažino, kad tai tiesa.

Lankydamas darželį jau gebėdavo sureguliuoti išmaniojo telefono nustatymus ir netgi kitą pamokydavo, o pirmą savo uždarbį (du „Coca-Cola“ butelius ir traškučius) už sutaisytą kompiuterį parsinešė būdamas pirmokas. Jaunąjį talentą pastebėjo ir informatikos mokytojai prognozuodami, kad berniukas šioje srityje daug pasieks.

Nuo pat ankstyvos vaikystės D. Jasaitis labai žavėjosi ir policijos veikla. Net gerai raidžių nepažinodamas „YouTube“ platformoje raidė po raidės paieškos laukelyje įrašydavo frazę „policija“ ir vaizdo medžiagą apie policijos bičiulį šuniuką Amsį pats susiradęs žiūrėdavo.

Dominyko mama Žaneta Jasaitienė pasakojo, kad, matydama didelį sūnaus užsidegimą, nematė kitos išeities, kaip tik nukulniuoti į Kupiškio rajono policijos komisariatą su neeiliniu prašymu – surengti individualią ekskursiją mažajam Dominykui. Pareigūnai mielai sutiko.

„Kad Jūs būtumėte matę, kokia jo reakcija buvo. Atrodė, kad pašoks iki dangaus“, – apie sūnų entuziastingai kalbėjo Ž. Jasaitienė, kadaise ir pati svajojusi tapti policijos pareigūne.

Jaunasis policijos rėmėjas darbo Šepetoje metu.

Gilinasi į sistemų kūrimo subtilybes

Turbūt ne veltui sakoma, kad norai pildosi, tik reikia labai norėti. D. Jasaitis pasidžiaugė, kad šiandien įgyvendina abu savo vaikystės troškimus, tapo jaunuoju policijos rėmėju, domisi internetinių svetainių, socialinių tinklų puslapių kūrimu ir administravimu.

„Esant įvairiems sistemų trikdžiams (kai kurios sistemos randasi ne tik Lietuvoje), tenka susisiekti su „Microsoft“ kompanijos ar tiekėjų atstovais. Užpildžius tam tikrą formą, vidutiniškai po dešimties minučių sulaukiu skambučio atstovų iš įvairių pasaulio šalių, su kuriais susikalbame anglų kalba. Kartais telefonu su jais šnekamės daugiau nei vieną valandą ir net vėlyvą vakarą“, – bendravimo įdomybes atskleidė D. Jasaitis.

Dominykas į savo pomėgį žiūri atsakingai, kaip į darbą.

Mama Ž. Jasaitienė teigė, jog kartais reikia sūnui priminti, kad nepervargtų, nes prie to paties ekrano vyksta ir kasdienių pamokų ruoša.

Šiemet D. Jasaitis sulaukė ir dar vieno jam labai svarbaus paskatinimo – mokinys išrinktas aktyviausiu ir geriausiu Kupiškio rajono jaunuoju policijos rėmėju, apdovanotas diplomu ir daiktiniais prizais su Lietuvos policijos simbolika. Dominykas džiaugėsi, kad tai jį dar labiau motyvuoja tobulėti ir siekti užsibrėžtų tikslų.

Kupiškyje gyvenantis Dominykas Jasaitis šiemet apdovanotas kaip aktyviausias jaunasis policijos rėmėjas. Tai jam – didžiulis paskatinimas siekti savo svajonių.

Gal vienas tų tikslų – kovoti su nusikaltimais virtualioje erdvėje? D. Jasaitis nusišypsojo – jis jau šiandien iš dalies tuo užsiima. Jei tik socialiniuose tinkluose pastebi įžeidžiamą komentarą, kuriame negražiai apie jaunųjų policijos rėmėjų ar policijos darbą atsiliepiama, iš karto apie tai praneša kolegoms.

„Ateityje save tokį ir įsivaizduoju. Dirbantį policijos biure prie kompiuterių ir serverių“, – atvirai kalbėjo jaunuolis.

Autoritetas – brolis

Nors Dominykas mokosi labai gerai (bendras dalykų vidurkis aukštesnis nei 9 balai), nereikia ir klausti, kokia mėgstamiausia jo pamoka. Be abejonės, tai – informacinės technologijos. Pasak jo, dabar, esant nuotoliniam mokymuisi, tik geriau, kad šį dalyką galima pritaikyti ir kitose pamokose.

Antai visai neseniai Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos technologijų mokytojo Sauliaus Morkūno paskatintas Dominykas savo žinias apie išmaniąsias technologijas pritaikė įgyvendindamas savo paties sumanytą projektą „Gediminaičių stulpai“ – iš LED juostelių padarė Gediminaičių stulpų simbolį, kuris prijungtas prie elektros tinklo šviečia ryškia balta šviesa.

Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos šeštoko technologijų pamokos projektas „Gediminaičių stulpai“. Įjungus į elektros tinklą jie šviečia ryškia balta šviesa.

„Idėja gimė labai greitai, gal per 2–3 minutes. Draugas padėjo atliekant litavimo reikalus, o brolis davė LED juostelių“, – sakė projektą technologijų pamokai įgyvendinęs šeštokas.
Kalbėdamas D. Jasaitis dažnai minėjo vyresnįjį brolį Vilmantą Bieliūną. Brolis – jo autoritetas, taip pat labai gabus informacinių technologijų srityje. Šiuo metu jis dirba žurnalistinėje įstaigoje.

„Daug kas sako, kad einu jo pėdomis“, – didžiavosi brolio pasiekimais Dominykas.

O vyresnė sesuo Jovita gyvena užsienyje, dirba kosmetologijos srityje. Su Dominyku ir mama kartu gyvena tik jaunesnioji sesutė Viktorija. Ji gabi kalboms, jau dabar skaito „Harį Poterį“ originalo (anglų) kalba. Su sese Dominykas kartu lanko Kupiškio meno mokyklą. Abu dainuoja, groja fortepijonu.

„Dar groju trimitu, tačiau greitai keisiu į saksofoną, nes trimito pūtimas reikalauja pernelyg didelių fizinių pastangų“, – prasitarė Meno mokyklos auklėtinis.

Mama Ž. Jasaitienė sakė, kad muzikalumą jaunieji jos vaikai paveldėjo iš senelio, kuris net natų nepažindamas meistriškai akordeoną valdė. Muzikinę klausą turi ir ji pati, tik gaila, kad galimybių baigti muzikos mokyklą savu laiku nebuvo.

Stovykloje „Drąsūs kaip Jėzus“.

Ne pagal amžių brandus

Mums kalbantis nuo ekrano Dominykas kažkur trumpam dingo, o grįžęs prisėdo su sąsiuviniu rankoje. Čia, pasirodo, idėjų sąsiuvinis, kuriame įvairių elektronikos darbų brėžiniai, gal netgi būsimų išradimų užuomazgos.

„Laukiu nesulaukiu, kada man sueis keturiolika metų. Planuoju turėti nuosavą verslą. Tai būtų susiję su kompiuterija, internetinių svetainių kūrimu, programavimu.

Primityvią svetainę ir dabar sukurti galiu, bet norėčiau turėti elektroninę parduotuvę ir rašyti „blogą“ – vadinamąjį tinklaraštį“, – norus išdėstė jaunuolis.

Mūsų pokalbio klausydamasi D. Jasaičio mama Žaneta pabrėžė, kad jaunėlis sūnus nuo mažens buvęs labai savarankiškas ir jau seniai mamos kišenpinigių neprašo. Labai taupus, verslus. Netgi pajamų ir išlaidų sąsiuvinį pildo.

Prisimąsto įvairių būdų, kaip laisvalaikį turiningai praleisti. Pavyzdžiui, ne vienerius metus eina pasivaikščioti su draugais ir maišelį rankoje nešasi. Kam tas maišelis, dažnas paklaustų. Ogi depozito tarai, paupyje, pamiškėje išmėtytai surinkti. Ir gamta švaresnė, ir savotiškas uždarbis.

„Dominykas labai supratingas, ne pagal amžių. Grįžtu namo, o jis sako, mama, aš tau kambarį išsiurbiau“, – džiaugėsi sūnumi mama.

Baigdamas pokalbį D. Jasaitis puse lūpų prasitarė ir apie dar vieną svajonę – studijuoti prestižinėje Jungtinių pasaulio koledžų (angliškas trumpinys – UWC) mokykloje Singapūro padalinyje ir ten gauti tarptautinį bakalauro diplomą. UWC laikoma viena geriausių pasaulio mokyklų, skirtų 16–18 metų mokiniams.

Palinkėkime, kad ir šis Dominyko troškimas virstų realybe.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Šaunuolis Dominykas, tik sėkmės !

    • Dėkoju!

Rekomenduojami video