2024/03/28

 

JAUNOSIOS AKORDEONININKĖS RAKTAS Į SĖKMĘ – IŠSKIRTINIS TALENTAS IR CHARIZMA

Kupiškio meno mokyklos auklėtinę, jaunąją akordeonininkę Urtę Baltakytę, jos mokytoja Genovaitė Bartaševičienė vadina vienu tų vaikų, turinčių viską, ko reikia geram muzikantui, – neeilinius muzikinius gebėjimus, greitą orientaciją, puikią klausą, gerą atmintį. Į darnią visumą susiliejus profesiniam talentui ir charizmai, Urtei puikiai sekasi, mergaitė sėkmingai dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose konkursuose.

Jurga BANIONIENĖ

Urtė su savo akordeono mokytoja Genovaite Bartaševičiene.
Nuotraukos iš asmeninio Urtės Baltakytės albumo

Gabūs vaikai – ir dovana, ir išbandymas

Jau beveik penkis dešimtmečius jaunuosius akordeonininkus rengianti G. Bartaševičienė pabrėžė, kad kiekvienas jų – labai skirtingas, keičiasi kartos, keičiasi ir vaikai. Tik labai džiugu, kad mokytojai likimas nuolat atsiunčia išskirtinai gabių vaikų. Su kiekvienu reikia mokėti rasti ryšį, gebėti parinkti tinkamus kūrinius, kad talentas skleistųsi.

Anot pašnekovės, dirbti su tokiais vaikais mokytojui yra daugybę kartų sunkiau. Tai savotiškas išbandymas. Bet kartu ir didžiulis džiaugsmas, dovana.

Paprašyta apibūdinti Urtę, mokytoja tvirtino, kad tai labai charizmatiška, žingeidi ir guvi mergaitė, turinti išskirtinius muzikinius gebėjimus.

„Urtė – kaip kulka, ji dažniau renkasi ir judrią muzikos kryptį. Kaip visi dabartinės kartos vaikai, mėgsta daryti tai, kas jai patinka, kas pavyksta greitai ir be didelių pastangų. O groti aukštu lygiu be pastangų – sunkiai suderinami dalykai. Tad mums tenka balansuoti tarp to, ką norime pasiekti ir ką galime. Urtė labai daug ką padaro ekspromtu. Kartais imamės groti sudėtingiausius akademinius kūrinius. Techniškai jai nėra lubų, ji turi puikią smulkiąją techniką, puikiai valdo akordus, turi polifoninį mąstymą, jai nesudėtinga mokytis groti“, – kalbėjo G. Bartaševičienė.

Šiuo metu U. Baltakytė groja naujos kartos baritoniniu „Pigini“ akordeonu, kokio Panevėžio apskrityje, pasak mokytojos, neturi joks kitas vaikas. „Jis buvo užsakytas ir pagamintas Italijoje. Iš namų tėvai akordeoną kiekvienai pamokai atveža į mokyklą. Jų indėlis – išties didžiulis“, – pabrėžė G. Bartaševičienė.

Jaunoji Kupiškio meno mokyklos akordeonininkė Urtė Baltakytė.

Stiprybė – kūrinio atlikimas

Mokytoja prisiminė, kad groti akordeonu Urtei pavyko labai greitai, jau pirmoje klasėje išmoko daugybę kūrinių ir pavasarį važiavo į pirmą savo konkursą.

„Kasmet važiuojame į tarptautinius konkursus, bet renkamės, kur norime vykti. Labai džiugina sveikas tėvų požiūris, kad vaikas turėtų vaikystę ir patirtų jos džiaugsmą, o muzikinė veikla netaptų sunkiu darbu. Juolab kad Urtė labai daug laiko skiria ir kitoms veikloms“, – akcentavo pašnekovė.

G. Bartaševičienė džiaugėsi, kad konkursuose Urtė iš karto būna pastebėta. „Ji turi kūrinio suvokimo, atlikimo jėgą. Urtei pradėjus groti, salė iš karto nuščiūva“, – sakė akordeono mokytoja ekspertė.

Kasmet Palangoje vasaromis vyksta tarptautinis seminaras-praktikumas, kuriame dalyvauja geriausi šalies akordeonininkai – mokytojai su savo mokiniais, atlikėjai, Muzikos akademijos studentai. „Urtė nuo antros klasės čia groja, dalyvauja koncertuose su kitų šalies miestų geriausiais akordeonininkais. Jau pirmą kartą jai užteko pagroti ir buvo pastebėta, Vokietijoje išleistame žymiausių šio seminaro akimirkų albume, skirtame jo 25-mečiui, atsidūrė ir Urtės nuotrauka“, – džiaugėsi mokytoja.

Pasak G. Bartaševičienės, jei tik galėtų, jaunoji akordeonininkė rinktųsi techniškus, greitus kūrinius, tačiau norint siekti aukštumų reikia ir kitokių – sudėtingų polifonijų, sonatinų. Tad tenka ieškoti kompromiso. Ir joms abiem pavyksta, tada sėkmė šypsosi ir konkursuose. „Matyt, ir aš turiu tokią nuojautą, kad perskaitau vaiko mintis, pataikau, kas jam patinka, tinka“, – sakė Meno mokyklos mokytoja.

2-asis tarptautinis Vaclovo Furmanavičiaus jaunųjų akordeonininkų konkursas-festivalis. Vilnius, 2018 m.

Paskatino mama

Pati Urtė pasakojo, kad jos pažintis su muzika prasidėjo Kupiškio meno mokykloje.

„Kai mokiausi antroje klasėje, mama mane paragino čia ateiti. Išlaikiau perklausos konkursą ir gavau pasiūlymą groti smuiku, bet šio instrumento visai nenorėjau. Kitos klasės draugės pasirinko akordeoną, jis patiko ir man. Tik paaiškėjo, kad pas mano dabartinę akordeono mokytoją G. Bartaševičienę nebėra vietų. Bet išgirdusi, kad noriu groti akordeonu, ji patikino, kad jei vaikas nori, vietos jam visada atsiras, taip ir nutiko“, – prisiminė Urtė.

U. Baltakytė džiaugėsi, kad muzikos keliu ją veda mokytoja G. Bartaševičienė. Puikiai su ja sutaria.

„Mokytoja labai daug man padeda, visada yra linksma, puikios nuotaikos, man tikrai pasisekė“, – sakė ji.
Prisijaukinti akordeoną mergaitei nebuvo sudėtinga, po truputį šis instrumentas ėmė patikti vis labiau.

„Pradžioje, kai tik pradėjau groti, buvo sunku suprasti, kaip jis veikia. Mokytojai viską paaiškinus, ėmus pažinti natas, sekėsi vis geriau. Dabar jau viskas puiku, tik kūriniai tampa sudėtingesni ir reikia įdėti daugiau pastangų“, – teigė U. Baltakytė.

Anot pašnekovės, dažnai tenka išgirsti, kad akordeonas – vyriškas, sunkus instrumentas. Bet jai taip neatrodo, be to, Kupiškio meno mokykloje juo groja gerokai daugiau mergaičių nei berniukų.

Paklausta, kokius kūrinius atlikti mėgsta labiausiai, ji prisipažino, kad pati yra aktyvi, linksmo būdo, tad labiausiai traukia greito tempo, smagios melodijos.

Konkursai – proga tobulėti

Visų koncertų, konkursų, kuriuose Urtė yra dalyvavusi, turbūt ir nebesuskaičiuosi. Su muzikiniais pasirodymais išvažinėtas ne tik Kupiškio rajonas, bet ir kiti šalies miestai. Urtė buvo išvykusi ir už Lietuvos ribų, dalyvavo konkurse Latvijoje, Daugpilyje.

„Turbūt pats įsimintiniausias buvo konkursas Šiauliuose, mano kategorijos konkurse pasirodė apie 30 muzikantų, čia pavyko laimėti antrą vietą. Pamenu, į konkursą Naujoje Vilnioje važiavau sirgdama, sugrojau kelis kūrinius ir dar laimėjau diplomą ne savo, o aukštesnės kategorijos grupėje“, – pasakojo muzikantė.

Ji prisipažino, kad pasiruošimas konkursams reikalauja nemažai įdirbio. Reikia ne tik gerai išmokti groti kūrinį, bet ir jį ištobulinti iki kiekvienos smulkmenos, čia labiausiai praverčia mokytojos pagalba.

Kiekvienas pasirodymas sukelia ir šiek tiek jaudulio, tačiau su juo susitvarkyti Urtei visada pavyksta. Groti jai tenka ir vienai, ir duetu, daugiausia – su akordeonininke Aurėja Kiaulėnaite.

Urtės Baltakytės ir Aurėjos Kiaulėnaitės duetas.

„Kai groji duetu, emocijas išreiški savo partnerei, vyksta bendravimas per muziką. Be to, kai nesi vienas ant scenos, visada būna šiek tiek jaukiau, ne tokios pastebimos ir klaidelės, o kai groji solo, jų nepaslėpsi“, – tikino Meno mokyklos auklėtinė.

Veiklos netrūksta

U. Baltakytė džiaugėsi, kad mokosi muzikos. Mergaitė šeimoje ne vienintelė groja, gal šį polinkį bus paveldėjusi iš artimųjų. Ji turi ir kitokios veiklos – Urtė šoka pramoginius šokius, lanko futbolo, stalo teniso treniruotes. Tiek daug aprėpti pavyksta, nes yra aktyvi nuo mažens.

„Nemėgstu tiesiog sėdėti namie prie kompiuterio, man labiau patinka su draugais išeiti į lauką, traukia sportiška veikla“, – atskleidė savo pomėgius ji.

Šiandien tik viskas kiek kitaip, daugiausia laiko tenka praleisti namie – nuotolinės pamokos, namų darbai. Bet akordeoną į rankas paima kasdien ir stengiasi pagroti mažiausiai valandą.

Urtė pasakojo, kad pati mėgsta klausytis profesionalių akordeonininkų Martyno Levickio bei Martin Kutnar, bet dažniausiai, kaip ir kiti paaugliai, renkasi šiuolaikinę muziką.

Apie ateitį ir tai, ar norėtų būti muzikantė, sakė dar nemąstanti, bet yra įsitikinusi, kad tai, ko išmoko Kupiškio meno mokykloje, ateityje labai pravers.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Šaunuole Urte! Taip ir toliau, nenustok stebinti kitus!

Rekomenduojami video