2024/04/20

 

VELYKŲ STALUI – SPALVINGI VALGIAI SU KIAUŠINIAIS

Maisto gaminimas – viena didžiausių Jurgitos aistrų, o per šventes ji labai mėgsta palepinti savo šeimą įvairiais valgiais.
Nuotraukos iš asmeninio Jurgitos Malevičiūtės albumo

Pagrindinis Velykų šventinio stalo akcentas neabejotinai yra margutis. Ką dar galima pasigaminti gražiausiai pavasario šventei? Mėgstančios suktis virtuvėje moterys išradingumo išties nestokoja, viena jų – Jurgita Malevičiūtė, sutikusi skaitytojams pateikti velykinių valgių receptų.

Jurga BANIONIENĖ

Sočioji „Mimoza“

Jurgita Velykas dažniausiai švenčia pas gretimame Rokiškio rajone gyvenančius tėvus. Laikosi tradicijos dalyvauti šv. Mišiose, grįžus ruošiamas šventinis stalas.

Velykos jai ir dukroms neatsiejamos nuo kiaušinių marginimo.

„Jų būdai tradiciški, iš kartos į kartą perduodami. Kažko nauja neieškome, dažome svogūnų lukštais, mergaitės kieme prirenka įvairių žolelių, labai stengiamės rasti raktažolių, šiemet vargu ar bus, kadagio, medžių lapelių. Auginame velykinę žolytę, kviečių, miežių želmenis. Man Velykos – artumas, susibūrimas, pavasario pasitikimas, krutėjimas, nubudimas po žiemos, laikas pradėti planuoti pavasario darbus“, – tvirtino pašnekovė.

Velykų stalui Jurgitos mama visada ruošia šaltą valgį, pavadintą „Mimoza“. Šį receptą ji perėmė iš savo giminės šeimininkių, tradiciją tęsia ir Jurgita.

„Mimoza – gėlė ryškiai geltonais žiedais, pavasarį pražystanti viena pirmųjų, jos tėvynė yra Brazilija, bet Lietuvoje šis augalas auginamas kaip kambarinė gėlė. „Mimoza“ mūsų šeimoje visada buvo vienas pagrindinių patiekalų, dedamas stalo viduryje, patiekiamas dideliame stikliniame inde, kad matytųsi visi sluoksniai.

Ją gaminant naudojama daug kiaušinio trynių, kad būtų kuo didesnis geltonumas.

Ši spalva – tarsi pavasario, gamtos nubudimo pranašas, bandymas prisišaukti jį ir šilumą. Jei per Velykas pas mus nėra „Mimozos“ – ne Velykos“, – pasakojo J. Malevičiūtė.

Pasak jos, „Mimozai“ pagaminti reikia daug produktų, tad ir valgytojų – ne vieno ar dviejų, todėl jei šeima didelė, šis šaltasis valgis labai tiks.

„Jis gana riebus, daug kiaušinių, majonezo, šprotų, bulvių, porą šaukštų suvalgęs jau būsi sotus. Pamenu, vaikystės metais, kai grįždavome iš bažnyčios ir sudauždavome margučius, stengdavomės daug neprisivalgyti, laukdavome „Mimozos“, nuo stalo ji greitai išgaruodavo“, – prisiminė pašnekovė.

Geriausia „Mimozą“ ruošti iš vakaro, kad susigertų majonezas. Per naktį reikėtų laikyti šaltai, bet ne šaldytuve, kad neprisigaudytų papildomų kvapų.

Įdaryti kiaušiniai

Velykų stalas sunkiai įsivaizduojamas ir be įdarytų kiaušinių. Anot Jurgitos, turbūt kiek šeimininkių, tiek ir jų receptų, bet jos šeima vartoja mažai mėsos, tad siūlo labai spalvingą patiekalą – saulėje džiovintais pomidorais įdarytus kiaušinius. „Man jie labai patinka, taip pat ir dukroms, puikus skonis, spalva. Mėgstu sukiotis virtuvėje ir gaminu juos tol, kol pavyksta tobulai“, – sakė šeimininkė.

„Mimoza“

Reikės:
3 kietai virtų kiaušinių,
1 indelio šprotų (240 g),
1 indelio majonezo (500 ml),
3 vidutinio dydžio svogūnų,
3 vidutinio dydžio virtų morkų,
3 vidutinio dydžio virtų bulvių.

Ant stiklinio salotų indo (geriausia peršviečiamo) dugno išdėliojame šprotus (uodegėles nukarpome) ir truputį pamaigome su šakute, tada dedame su trupučiu aliejaus pakepintus svogūnus, pertepame majonezu. Kitas sluoksnis – kiaušinių baltymų, kuriuos reikia smulkiai supjaustyti, vėl tepame majonezu. Beriame virtas tarkuotas morkas, tepame majonezu, ant jo dedame virtas kubeliais supjaustytas bulves, ir vėl majonezo. Ant viršaus beriame daug smulkinto, geriausia tarkuoto kiaušinio trynio, kol visas viršus pasidengia ryškiai geltona spalva.

Kiaušiniai su saulėje džiovintais pomidorais

Reikės:
5 kiaušinių,
1 valg. šaukšto acto,
2–3 saulėje džiovintų pomidorų,
1 česnako skiltelės,
2 valg. šaukštų majonezo,
trupučio garstyčių,
druskos, pipirų,
laiškinių česnakų (papuošti), taip pat labai tinka daiginti kviečiai.

Kietai išverdame kiaušinius. Kad lengviau luptųsi, į verdantį vandenį supilame actą. Išvirusius kiaušinius palaikome šaltame vandenyje. Paskui perpjauname pusiau, išimame trynius. Baltymo puseles pasidedame ant pjaustymo lentelės. Visus kitus produktus su kiaušinio tryniais suberiame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės (tyrė neturi būti smarkiai sutrinta, kad neprarastų skonio). Paruoštą užtepėlę dedame į kiaušinio puseles.

Puošiame perrišdami su laiškiniais česnakais, galima pabarstyti daigintų kviečių.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video