2024/03/28

„ZACHOR. ATSIMINK“: TARPUKARIO KUPIŠKIO ARBA KUPIŠOK LITVAKŲ KELIAIS

Kupiškis arba Kupišok (taip miestelį tarpukariu vadino čia gyvenę žydai) garsus ne tik įspūdinga bažnyčia, bet ir vadinamuoju Donaldo Trumpo namu. Namas priklausė malūno savininkui, turtingiausiam miestelėnui Nochemui Šmidtui, o kodėl šiandien jį kupiškėnai vadina D. Trumpo namu, atskleis dokumentinės apybraižos „Zachor. Atsimink“ kūrėjai Dovilė ir Elijas.

Jau kelis dešimtmečius name gyvenanti paskutinio Šmidto malūno direktoriaus dukra Audronė aprodys įspūdingą rūsį ir papasakos, kaip namas atrodė tarpukariu, ką rado jį remontuodama ir koks likimas ištiko pirmą namo savininką Nochemą.

„Zachor. Atsimink“ papasakos ir daugiau įdomių istorijų apie tarpukariu Kupiškyje gyvenusius litvakus, kuriuos įamžino lietuvis Juozas Karazija, garsus fotografas, miestelio metraštininkas. Ar žinote, kad anksčiau buvo gana įprasta praktika iš anksto apsirūpinti karstais, bet retas kas sugalvodavo iš anksto pasirūpinti ir nuotraukomis – t. y. nusifotografuoti atsigulus karste. Jei neteko girdėti, kas kartą nutiko fotografui J. Karazijai, – smagią istoriją papasakos „Zachor. Atsimink“.

Keliaudami drauge su dokumentinės apybraižos kūrėjais TV žiūrovai taip pat pabuvos rabino kabinete ir sužinos, kaip žydams pavykdavo apeiti draudimą statyti aukštas sinagogas, kiek tarpukariu kainavo elektra ir kodėl Kupiškyje buvo kilęs elektros boikotas. Žiūrovai taip pat sužinos apie garsią tarpukario Kupiškio akušerę Stefaniją Glemžaitę, priiminėjusią ir vietinių lietuvių moterų, ir žydžių gimdymus.

Dokumentinę apybraižą „Zachor. Atsimink“ žiūrėkite pirmadienį, spalio 12 d., 19.30 val. per LRT televiziją.

Jovita Bazevičiūtė

LRT atstovė ryšiams su visuomene

Nuotraukose – laidos kadrai

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video