2024/03/29

 

MOKYKLOSE – NEPATOGŪS PERMAINŲ VĖJAI

Nuo rugsėjo mokinių, mokytojų ir kitų mokyklos darbuotojų laukia naujovės. Jei orai leis, bus daugiau pamokų lauke, bus leidžiama pietauti klasėje, o suaugusieji mokyklos viduje turės dėvėti apsauginę veido kaukę. Visa tai (ir dar daugiau) numatyta Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijose. Autorės nuotrauka

Nuo rugsėjo mokinių, mokytojų ir kitų mokyklos darbuotojų laukia naujovės. Jei orai leis, bus daugiau pamokų lauke, bus leidžiama pietauti klasėje, o suaugusieji mokyklos viduje turės dėvėti apsauginę veido kaukę. Visa tai (ir dar daugiau) numatyta Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijose.
Autorės nuotrauka

Vasara eina į pabaigą, ne už kalnų ir rugsėjis. Atsižvelgdama į dabartinę epidemiologinę situaciją, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija nusprendė, kad ugdymo procesas turėtų vykti nebe nuotoliniu būdu, o mokyklų kabinetuose, tačiau bus privaloma laikytis atitinkamų sveikatos apsaugos ministro-operacijų vadovo parengtų rekomendacijų.

Kokie esminiai pokyčiai laukia mokytojų ir mokinių, papasakojo Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Jurgita Trifeldienė.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Srauto ribojimas

„Laukia daug problemų ir naujovių. Visi sprendimai dar tik priimti ir gali būti bet kada pakoreguoti“, – teigė J. Trifeldienė.

Bene didžiausias pasikeitimas lauks 5–10 klasių mokinių. Kiekvienai klasei bus paskirtas konkretus kabinetas, kur vyks pamokos. Tai reiškia, kad mokytojai ateis į klases, išskyrus pamokas, per kurias būtina specializuota įranga, pavyzdžiui, fizikos, chemijos, technologijų ar kūno kultūros. Po kiekvienos pamokos būtina vėdinti specializuotus kabinetus ir sporto sales, taip pat dezinfekuoti bendrai mokinių naudojamą mokymosi inventorių ar priemones.

Anot J. Trifeldienės, pagal šiandien galiojančius ministerijos sprendimus pradinėse klasėse dirbantiems mokytojams per pamokas kaukių dėvėti nereikia, o pagal pagrindinio, vidurinio ugdymo programas dirbantiems mokytojams kaukes dėvėti reikia tik tada, kai neišlaikomas saugus dviejų metrų atstumas nuo mokinių.

Atsižvelgiant į oro sąlygas ir dalyko turinį, pamokas rekomenduojama organizuoti lauke. Pamokų organizavimas neturi pakenkti ugdymui, t. y. pamokų skaičius neturi sumažėti.

Taip pat ugdymo organizavimo rekomendacijose numatyta, kad būtina atskirti mokinių srautus. Judėjimas, jeigu tai įmanoma, turi būti sutvarkytas taip, kad būtų išvengta sankirtų su kitais srautais. Jeigu mokykloje yra galimybė, būtina numatyti kelias įėjimo, išėjimo vietas ir kelią, kuriuo arčiausiai pasiekiama mokymosi vieta. Mokinių judėjimo kryptys turėtų būti pažymėtos rodyklėmis.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 22 d. „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video