2024/04/19

 

INTRIGUOJANČIOS MŪSŲ KRAŠTO ISTORIJOS – ALMANACHAS ,,KUPIŠKIS 2019“

„Ką skaitome“

Kupiškio krašto žmonių gyvenimo metraštis – almanachas ,,Kupiškis 2019“ ir šį kartą nudžiugino ir nustebimo medžiagos gausa ir jos įvairove. Nepailstantis krašto metraštininkas Vidmantas Jankauskas ir Kupiškio viešoji biblioteka pakvietė į šio leidinio bei kitos kupiškėnų bibliotekos serijos knygos ,,Kukaukos šviesuliai“ pristatymą   birželio 26 dieną. Nepaisant vasariškos kaitros ir situacijos po karantino, tikri savo krašto kultūros, istorijos, etnografijos ir tarmės gerbėjai, gausiai susirinkę kuklioje salėje, dėmesingai klausėsi almanacho autorių minčių, debiutuojančios poetės Mildos Narmontienės poezijos. Muzikinę programą, sudėtingus S. Rachmaninovo kūrinius fortepijonui, atliko kraštietė Kauno kolegijos studentė Ugnė Čepkauskaitė.

Almanacho sumanytojas ir pagrindinis autorius, sudarytojas Vidmantas Jankauskas nepaliauja stebinęs ne tik produktyvumu, bet ir straipsnių aktualumu, intriguojančiomis istorijomis, o kraštietis Alvydas Totoris iš tolimosios Suvalkijos tebėra mums ištikimas ir publikuoja didelį tyrimą – 1798 metų Kupiškio seniūnijos inventorių. Kodėl šis dvaro inventorius toks svarbus? Ieškant savo giminės istorijos, jos šaknų po didžiojo maro sekęs laikotarpis padės sužinoti savo protėvių kilmę. Nepraleiskime progos pasidomėti. Čia rasite visų tuometinių Kupiškio miesto gyventojų pavardes, artimesnių ir tolimesnių kaimų gyventojų sąrašus ir jų prievolių dvarui dydį. Įdomus dalykas – jei galvojame, kad visi baudžiauninkai buvo varguoliai, tai toli gražu ne taip. Neretas baudžiauninkas turėjo samdinių ir juos siųsdavo prievolių atlikti į dvarą.

Kokias dar intriguojančias istorijas rasite almanache? Išskirčiau dvi –Vidmanto Jankausko tyrimą ,,Slidūs istorinės atminties vingiai arba Vargstanti motinėlė ir jos grupė“ ir Janinos Brundzienės publikaciją ,,Pabėgimas iš Paryžiaus“. Pirmoje Vidmantas Jankauskas, remdamasis archyvine medžiaga ir amžininkų liudijimais, išsamiai analizuoja sudėtingą pokario metų kovų laikotarpį Kupiškio rajone. Čia pasakojama U. Vidžiūnienės grupės iš Bakšėnų kaimo virtimo plėšikaujančia banditine gauja, prisidengusia partizanų vardu, istorija. Tai dar viena mūsų krašto pokario intriga, verta ir prozos kūrinio, panašaus, kaip neseniai pristatyta Renatos Šerelytės knyga ,,Pro rūdijančią naktį“.

Knygų apie Kupiškio kraštą lentyna pasipildė šiais leidiniais.
Nuotraukos iš Kupiškio viešosios bibliotekos archyvo

Janina Brundzienė straipsnyje ,,Pabėgimas iš Paryžiaus“ tiksliai aprašo šiuolaikinę situaciją Prancūzijoje. Didžiuliai kultūrinės migracijos sukelti pokyčiai labai pakeitė Paryžių, visą Prancūziją. Mąstantiems, kad užsieniuose puikus gyvenimas, verta atidžiai perskaityti šį straipsnį – nors rašytas 2015 m., bet ir šiandien autorės įžvalgas ir apmąstymus galima laikyti pranašiškais.

Almanache rasite ir puikių Vidmanto Jankausko fotografijomis iliustruotų straipsnių apie kupiškėnus nepriklausomybės kovose, Kupiškio kareivinių istorijos epizodų, Tomo Vidugirio atsiminimų apie pirmą bolševikų okupaciją. Ir daug kitų iliustruotų, įdomių straipsnių: Prano Juozo Žilinsko ,,Kelionė į Lietuvą“, Lino Valbasio ,,Toks mano kelias“ ir kt. Priminsiu, kad šį almanachą galite rasti Kupiškio viešojoje bibliotekoje.

Puikus ir kitas Vidmanto Jankausko tyrinėjimo rezultatas – knyga ,,Kukaukos šviesuliai“ – ji taip pat yra bibliotekoje. Kur ta vietovė, tokiu intriguojančiu pavadinimu? Kokie žmonės, verti šviesulių vardo, ten gyveno? Kodėl Maksvyčių septynmetės mokyklos mokytoja S. Karoblytė nešiojo juodą raištį, dengiantį kairiąją akį? Visa tai  sužinosite perskaitę šią knygą. Iki susitikimo bibliotekoje.

Algirdas VENCKUS,

Kupiškio viešosios bibliotekos direktorius

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video