2024/03/29

 

TAUTODAILININKAI NUSTEBINO ĮVAIROVE IR BRANDUMU

Tautodailininkai su 2019 metų ataskaitinės parodos svečiais.

Liepos 11 dieną Kupiškio etnografijos muziejuje būta nemažo sujudimo. Čia atidaryta Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos Kupiškio skyriaus tautodailininkų 2019 metų ataskaitinė kūrybos darbų paroda. Šį kartą ji išsiskiria įvairia technika sukurtų darbų ir jų autorių gausa, gražia ekspozicija.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kūrybos aruodas

Renginio vedėja, muziejaus darbuotoja Virginija Pakalniškienė, priminė, kad ši paroda šiemet neeilinė, nes skirta paminėti Tautodailės metams. Čia savo darbus eksponuoja 18 tautodailininkų sąjungos narių ir 4 meno mėgėjai.

Virginija Jurevičienė (kairėje) paskelbė, kad Irma Aleknienė priimama į tautodailininkų gretas.
Autorės nuotraukos

Karpinius eksponuoja Virginija Jurevičienė ir Rita Molienė. Įvairia technika tapytus paveikslus pristato Renė Sriubiškienė, labiausiai tituluota rajono tautodailininkė, Vytautas Pastarnokas, Alfonsas Blažys, Genia Vaičikauskienė, Vida Kaulakienė, Irena Vapšienė, Elena Jankauskienė. Laima Raišienė eksponuoja megztus paltus ir sukneles, o Liucija Vilkaitė ir Asta Šiaučiūnaitė – rankdarbius, Biruta Jugulienė ir Janina Varnienė – dailiai siuvinėtas staltieses.

Irmos Aleknienės velti darbai.

Čia pamatysime ir Violetos Laužikienės nupintas juostas, ir Rasos Krikščiūnienės kupiškėniško paveldo vytines juostas. Irma Aleknienė pristato veltus gaminius.

Genutės Beniulienės margintiems kiaušiniams draugiją palaiko ir V. Jurevičienės margučiai. Pasak jos, kiaušinių skutinėjimas gana ilgas ir kruopštumo reikalaujantis užsiėmimas. Su karpiniais jį jungia grafinis piešinys.

Literatė, poetė Regina Baltrūnienė šioje parodoje atsiskleidė kaip gabi tapytoja ir džiovintų žolelių paveikslėlių kūrėja. Gintautas Vaitonis pristato dirbinius iš metalo.

Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Sigutė Jūra Jurėnienė tautodailininkui Vytautui Jasinskui įteikė specialų prizą.

Akmentašys Vytautas Jasinskas eksponuoja du darbus, bet vienas jų, pelių ar paties autoriaus dantų prakąstas sūris, savo originalumu ir autentika sužavėjo visus parodos lankytojus. Dėl to ir specialiu Kupiškio etnografijos muziejaus prizu šį tautodailininką muziejaus direktorė Sigutė Jūra Jurėnienė apdovanojo.

Vytauto Jasinsko granito sūris traukė parodos lankytojų akis ir kai ką apgavo savo panašumu į tikrą sūrį.

Genia Vaičikauskienė pristato savo naujus darbus iš molio. Rajono medžio drožėjams šį kartą atstovauja tik vienintelė Romualdo Dobricko skulptūrėlė „Bardas“, netradicinis medinių drožinių personažas.

Kupiškio skyriaus tautodailininkų vadovė V. Jurevičienė paskelbė, kad į tautodailininkų gretas įsilieja I. Aleknienė. Ji šiuo metu gyvena Austrijoje ir tikimasi, kad kupiškėnišką kultūrą paskleis ir užsienyje.
V. Jurevičienė tautodailininkų skyriaus padėkas už dalyvavimą 2019 metų ataskaitinėje kūrybos parodoje, skirtoje Tautodailės metams, įteikė I. Aleknienei ir dar trims meno mėgėjoms – R. Baltrūnienei, R. Krikščiūnienei ir J. Varnienei.

Pasak V. Jurevičienės, daug pernai planuotų parodų neįvyko, bet rajono tautodailininkai nesėdėjo rankų sudėję.

Respublikinėse parodose dalyvavo A. Blažys, I. Vapšienė, V. Jasinskas ir V. Pastarnokas. Taip pat ir ji su R. Moliene bei G. Vaičikauskiene.

Alfonso Blažio tapyba.

Buvo surengta I. Vapšienės ir G. Vaitonio jubiliejinė paroda. „Židinyje“ kūrybos penkerių metų sukakties proga savo kūrybą pristatė tapytoja E. Jankauskienė. Čia savo darbus eksponavo ir tapytoja V. Kaulakienė, juostų pynėja R. Krikščiūnienė.

Dalyvaujama tarptautiniame projekte „Bella culture“. Rajono tautodailininkai (G. Vaičikauskienė, V. Laužikienė, V. Jurevičienė, Ilona Mikulėnienė) veda įvairius edukacinius užsiėmimus, dalyvauja miesto šventėse, mugėse, įvairiuose respublikiniuose renginiuose.

Džiugu, kad pernai R. Sriubiškienė ir I. Vapšienė gavo nominaciją už nuopelnus Kupiškio krašto kultūrai.

Tautodailininkai pakviesti dalyvauti Kazio Šimonio parodoje-konkurse, kuris numatytas šių metų rugpjūtį.

Sveikinimai ir atranka

Renginio dalyviams dainavo Vaiva Mališauskienė ir „Kupkėmio“ romansų atlikėjai.
Per ataskaitinės parodos atidarymą kupiškėnus tautodailininkus sveikino kolegos iš Rokiškio, Biržų, Pasvalio, Panevėžio ir Ukmergės.

Dainavo Vaiva Mališauskienė.

Panevėžio krašto tautodailininkų vadovas Saulius Kronis pabrėžė, kad ši paroda neeilinė, surengta po karantino.

„Kupkėmis“ dainavo romansus.

Matyti, kad šios aplinkybės kūrėjų nesugniuždė, bet įkvėpė naujiems darbams. Jis išskyrė I. Vapšienės sukurtas vestuvių kvieslių šiaudines kepures. Pakvietė visus į Aukštaitijos regioninę parodą, kuri vyks Rokiškio muziejuje rugsėjo 18 dieną. Taip pat paragino tautodailininkus dalyvauti „Aukso vainiko“ parodoje Anykščiuose spalio viduryje.

Parodą aplankė ir rajono meras Dainius Bardauskas. Jis ne tik pasveikino parodos dalyvius, bet ir įteikė tautodailininkams Savivaldybės padėkos raštus.

Tą dieną kupiškėnai tautodailininkai visus renginio svečius ir dalyvius pakvietė bendravimą pratęsti Palėvenės dominikonų vienuolyne, kur pastarąsias tris dienas vyko tautodailės pleneras „Kupiškio tautodailininkų kūryba“ ir surengta šio plenero dalyvių paroda.

Prieš išvykstant į Palėvenę komisija atrinko kupiškėnų darbus, kurie bus eksponuojami Aukštaitijos regioninėje parodoje Rokiškyje.

Pasak V. Jurėnienės, praktiškai į regioninę parodą atrinkta po vieną ar kelis visų parodoje dalyvavusių tautodailininkų kūrinius.

Taip pat į parodą keliaus ir iki šiol nepriklausiusių tautodailininkų gretoms I. Aleknienės, R. Krikščiūnienės ir J. Varnienės darbai.

Tautodailininkai su 2019 metų ataskaitinės parodos svečiais.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Muziejininkai parodomis, plenerais, kitais renginiais padeda atsiskleisti kūrybingiems žmonėms. Kadangi mačiau kaip Viktariškių muziejuje virve iš gilaus šulinio semiamas vanduo gėlėms laistyti, tai bet kokie gražūs žodžiai šia tema merui, atrodo kaip pajuoka. Nejaugi savivaldybei priklausančiuose objektuose šitaip gali tampytis moteris? Juk reikalaujama ten gražios aplinkos. O kaip sudaromos sąlygos jai prižiūrėti?

  • Kuriantys žmonės yra gražūs ir geri. Šaunu labai, kad Meras pagerbė juos.

Rekomenduojami video