2024/04/16

 

ARCHITEKTĖ DAIVA GASIŪNIENĖ: „ESU UŽ MIESTĄ, KURIS ARČIAU ŽMOGAUS“

Anykščių vyriausioji architektė Daiva Gasiūnienė ne kartą yra viešėjusi mūsų krašte. Jai Kupiškis – mielas miestelis, turintis žmogui suprantamą ir aprėpiamą mastelį. Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Kiekviena vietovė – ar tai būtų miestas, ar kaimas, turi savo ypatingus ir tik jai būdingus bruožus. Tas išskirtinumas sugula į savitą veidą ne per vieną šimtmetį, jei jų nesunaikina karai, santvarkos ar besikeičiančios ideologinės pažiūros. Atsitinka ir taip, kad unikalios ypatybės dingsta dėl skubotų ar neprofesionalių sprendimų. Suvienodėja aikštės, jų dangos, pagal vienodą muziką „šoka“ fontanai.

Po Kupiškį pasivaikščiojome su Anykščių rajono savivaldybės vyriausiąja architekte Daiva Gasiūniene. Buvo įdomu sužinoti, koks yra miestas architektės akimis, išgirsti apie dabarties architektūros tendencijas keičiant aplinką, apie viešnios darbo patirtį Anykščiuose.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ, Nomeda SIMĖNIENĖ

Aikštės spindesys ir skurdas

Pirmiausia atėjome į centrinę Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštę. Paklausta apie šios aikštės vaizdą, architektė sakė, kad pati turinti kiek kitokį požiūrį. Jos nuomone, svarbiausia yra aikštės mastelis, aikštės ryšys su miestu, jo dydžiu, specifika, su funkcija, kurią aikštė atlieka mieste.

„Esu prieš paminklus, prieš stabus, prieš sustabarėjimą ir nesikeitimą. Esu už miestą, kuris arčiau žmogaus, kuriame žmogus būtų labiau įtraukiamas į miesto gyvenimą ir jame gerai jaustųsi ne tik tam tikromis progomis, bet ir kiekvieną dieną. Fontanas yra visada gerai. Vanduo žmogų teigiamai veikia, traukia.

Muzika irgi labai gerai, ji žmogų paveikia emociškai. O kiti dalykai tvarkingi, tipiniai, kaip visur, todėl kaip ir viskas gerai. Bet aš už tai, kad miesto centras turi būti tvarkomas su itin didžiule atsakomybe, duokle istorijai, dabarčiai, ateičiai ir begaliniu jautrumu. Tai yra sudėtingi, ilgo mąstymo, gilių profesinių žinių ir projektavimo patirties reikalaujantys dalykai. Todėl greito atsakymo nežinau, o ir nenorėčiau be įsigilinimo komentuoti. Labiau reikėtų pasidomėti, kokio užstatymo ir erdvių specifikos čia būta, ar svarbų vaidmenį vaidino reljefas, kurio užuominos, kad būta, lyg matosi, ar jis turėjo įtakos Kupiškio aikštei ir aplinkiniam gyvenimui? Kas išliko, kas pakito, kodėl? Vieno atsakymo negali būti. Visą informaciją ir jauseną gerai išmano vyriausiasis architektas ir tikrai nemažai nuo jo priklauso.

Jis turi turėti savo skyrių ir dirbti, pasitelkdamas teritorijų planavimo, želdynų formavimo, paveldosaugos specialistus ir gerus specialistus, atsižvelgti į aplinkos niuansus, žmonių reakcijas.
Pagrindinė architekto funkcija pirmiausia yra socialinė. Jis turi turėti laisvę kurti, laisvę skleisti savo mintis, laisvę ir pareigą įtraukti gyventojus, verslininkus, net valdžios atstovus, nors jis lyg ir pats valdžia yra. Organizuoti konkursus ar kita forma vizualiai sudėlioti sumanymų variantus, savotiškai pažaisti, kad užsimegztų dalykinė diskusija, kad visi pajustų, jog ir kiekvienas yra svarbus, svarbi jo nuomonė, kad jis įtrauktas į savo miesto kūrimą. Tai didžiulė atsakomybė, tai be galo reikšminga pareigybė“, – kalbėjo pašnekovė.

Jai papasakota, kad Savivaldybė buvo surengusi Kupiškio centrinės aikštės projektų konkursą ir pakvietusi visuomenę juos vertinti. Deja, pažadai, kad geriausiai žmonių įvertintas projektas bus įgyvendintas, neišsipildė. To konkurso dalyviai gavo tik atitinkamą atlygį už savo pateiktus projektus. Jų triūsas traktuotas tik kaip kūrybinis konkursas. Aikštę projektavo jau kiti architektai, nedalyvavę pirmame konkurse. Kupiškėnų pasąmonėje iki šiol yra likusi nuoskauda dėl jų nuomonės nepaisymo. Klausimas, ar norės visuomenė vėl leistis į panašius žaidimus.

Plačiau skaitykite liepos 11 d. „Kupiškėnų mintyse“

Daivos Gasiūnienės nuomone, svarbiausia yra aikštės mastelis, aikštės ryšys su miestu, jo dydžiu, specifika, su funkcija, kurią aikštė atlieka mieste.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Ar čia Dubaj? Aikštė puikiai tiktų būti patalpinta į dangoraižių kvartalus. Tik ne mažam miesteliui. Visiškai pamirštas miestelio centro kultūrinis paveldas, jaukumas ir patogumas. Apgailėtinas apželdinimas. Šalta, prabangu ir nejauku.

  • Graži, moderni, šiuolaikiška aikštė su fontanu, atgaiva pensininkams ir anūkams pabėgioti, o ir šventėms- platu vietos. Pažiūrėkite kokia nuostabi ji nufilmuota iš aukštai.

  • Ši aikštė šiame mieste, mano akimis, įsikomponuoja tinkamai, nes
    aplink gausu žalumos.
    Su grindinio trinkelėmis – bėda, “ šaukštas deguto“.

  • Ar Kupiškis turim savo architekta. Kur jo balsas. Ar meras vienas visuose trjuose asmenyse.

  • Nera aikstes.Yra trinkeliu isdestymas.Ir fontanai….i kuriuos negalima nei vaikams nei gyvunams.
    Aikste yra negyva,ne vieno Lt nera miestelio,kur trinkeles graziau uz geles.Apvaziuokite.Negi nera ukininku ar miestelenu,kurie nenoretu pagrazinti aikste?tuoj ruduo..ir lapu ir tu nebus,nei kastonu….toliau trinkeles skaiciuosime.

  • O kada atsiras aikštėje bent viena gėlytė? Net prie profesinės mokyklos žiedų gausa džiugina akį…nežinau ar dar rastumėte kur nors viešąją erdvę, be nei vienos žydinčios gėlės, jau nekalbant apie tai, kad ta aikštė yra gremėzdiška, nejauki, niūri, slegianti ir vienu žodžiu tariant BAISI arba baisiai sugadinta, lyginant kokia spalvinga ji buvo prieš ją rekonstruojat, ar kokia žalia buvo prieš kokius 40 metų…

  • Siaip aciu uz gera straipsni. Taktiskai, bet su issakyta nuomone.
    Ir del trinkeliu ivardijo tiesiai sviesiai- brokas.Kas netingit, pasiziurekit vaziuojamoje dalyje ties Med.banku trinkeliu bukle
    Baisu, kiek nutrupejusiu trinkeliu.Netikiu, kad valdzia nemato.
    Gi garantija yra. Kodel netaisoma?
    Gelynu trukumas aikštėje akivaizdus.
    O mes Kupiskyje ar turime rajono vyr.architektą? Nes toks jausmas, kad ne.Isejus is darbo E.Sipavicienei-nebesijaucia.
    Kitaip pasakytu Kulturos namams, jog ju geles atrodytu graziau pasodintos zemeje nei i tas baltas vazas…

    • Na jau ne,nedirbo Sipavičienė architekto darbo.Ji labiau tiko į Gasiūno pavaldines,prižiūrėti,kas kur ir kaip pražydo.Nesidomėjo nei statiniais,nei medžiagų kokybe,nepaisė gyventojų nuomonės.

  • Jei jau aikštė mieste, tai ryšys yra. Jei vienintelė- tai universali paskirtis. Ar gali miestas būti arčiau žmogaus? Mieste gyvena ir dirba žmonės.Tai bene reiktų aplink miestą ratais gyventi? Miestas žmonėms gali būti didingas, jaukus, patogus, gražus… Ką čia norima pasakyti?

    • Pritariu, patogumo jokio

Rekomenduojami video