2024/03/29

 

VYRIAUSYBĖ APSISPRENDĖ: GALĖS VISIŠKAI ATSIDARYTI RESTORANAI, KAUKIŲ DĖVĖJIMAS VIEŠOSE VIETOSE NEBUS PRIVALOMAS

Vyriausybė apsisprendė nuo gegužės 18 dienos leisti visiškai atsidaryti restoranams ir kavinėms. Taip pat priimti sprendimai dėl švietimo įstaigų veiklos bei apsauginių kaukių dėvėjimo.

Atsižvelgiant į palankią epidemiologinę situaciją, nuo ketvirtadienio, gegužės 14 dienos, pakeisti reikalavimai dėl asmenų būriavimosi viešose vietose bei numatyta, kad leidžiama būriuotis iki 5 asmenų grupėms. Anksčiau tai buvo leidžiama tik šeimos nariams.

Taip pat apsaugines kaukes viešose vietose su tam tikromis išlygomis bus tik rekomenduojama dėvėti.

„Ir toliau privaloma vyresniems nei 6 metų asmenims dėvėti kaukes visose viešose uždarose erdvėse (išskyrus valgant ir geriant viešojo maitinimo organizavimo vietose bei sportuojant) ir tam tikrose atvirose erdvėse: turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose, renginiuose, ekskursijose, viešojo transporto įlaipinimo vietose. Kitais atvejais kaukes viešose vietose tik rekomenduojama dėvėti”, – nurodoma dokumentuose.

Nuo pirmadienio, gegužės 18 dienos, leista visiškai atsidaryti viešojo maitinimo įstaigoms, restoranams, kavinėms, barams, naktiniams klubams, kitoms pasilinksminimo vietoms, ribojant jų darbo laiką nuo 8 iki 22 valandos. Šis ribojimas būtų netaikomas, kai maistas tiekiamas išsinešti, pristatomas fiziniams ar juridiniams asmenims arba kai viešasis maitinimas organizuojamas atvirose erdvėse.

Taip pat nuo gegužės 18 dienos leista atnaujinti lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų salonų veiklą, ribojant jų darbo laiką nuo 8 iki 22 valandos.

Nuo gegužės 18 dienos leista vykdyti ne tik ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą, bet ir neformalųjį vaikų švietimą. Ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas bei neformalusis vaikų švietimas vykdomi užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu nustatytas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas arba nuotoliniu būdu.

Nuo gegužės 25 dienos leista vykdyti pradinį ugdymą ir teikti švietimo pagalbą mokiniams, taip pat organizuoti konsultacijas mokykloje vidurinio ugdymo programos baigiamosios klasės mokiniams, skirtas brandos egzaminams pasirengti, vykdyti mokinių ugdymą specialiosiose mokyklose, skirtose mokiniams, turintiems specialiųjų ugdymosi poreikių dėl įgimtų ar įgytų sutrikimų, ir bendrojo ugdymo mokyklų specialiosiose (lavinamosiose) klasėse, bendrojo ugdymo mokykloms vesti mokyklose konsultacijas (individualias ir grupines) ir teikti švietimo pagalbą mokiniams pagal pradinio ugdymo programą, vykdyti aukštojo mokslo studijas, kurių neįmanoma vykdyti nuotoliniu būdu, ir profesinį mokymą, kai jo neįmanoma vykdyti nuotoliniu būdu arba kai jis vykdomas individualių užsiėmimų principu.

Nuo gegužės 30 dienos mokyklose galima vykdyti pagrindinį ir vidurinį ugdymą ir teikti švietimo pagalbą mokiniams, bendrojo ugdymo mokykloms vesti mokyklose konsultacijas (individualias ir grupines) ir teikti švietimo pagalbą mokiniams, kurie neturėjo tinkamų sąlygų mokytis nuotoliniu būdu pagal pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas. vykdyti neformalųjį suaugusiųjų švietimą, jeigu dėl programų specifikos neįmanoma jo vykdyti nuotoliniu būdu.

Nuo gegužės 30 dienos švelninami reikalavimai renginiams bei susibūrimams. Nustatyti mažesni reikalavimai srautų ribojimui, t. y. būtina užtikrinti ne mažesnį kaip 5 kv. m plotą, tenkantį vienam asmeniui vietoj buvusių 10 kv. m. Taip pat siūloma leisti rengti aukšto meistriškumo sporto varžybas, nedalyvaujant žiūrovams bei netaikyti apribojimų asmeninėms šventėms viešose erdvėse.

Nuo gegužės 18 dienos švelninami srautų ribojimo reikalavimai sporto veikloms bei nustatyta, kad vykdant individualias sporto veiklas bei fizinio aktyvumo pratybas, būtų užtikrinamas ne mažesnis kaip 5 kv. m plotas, tenkantis vienam asmeniui (vietoj buvusių 10 kv. m), ir ne mažesnis nei 2 m atstumas tarp asmenų (vietoj buvusių 10 m).

Nuo gegužės 30 dienos leista veikti sveikatinimo paslaugų centrams, teikiantiems poilsio paslaugas.

Nuo gegužės 14 dienos įsigalioja patikslinta skrydžių organizavimo tvarka. Reguliarūs skrydžiai keleiviams vežti į Lietuvos tarptautinius oro uostus būtų vykdomi tik maršrutais, kurių atnaujinimui pritaria Vyriausybė užsienio reikalų ministro siūlymu. Tuo tarpu nereguliarūs skrydžiai, kuriais vežama daugiau nei 10 keleivių, į Lietuvos tarptautinius oro uostus vykdomi tik gavus Lietuvos transporto saugos administracijos išduotą atskirą leidimą oro susisiekimui vykdyti.

ELTA

 

EPA-ELTA nuotr.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video