2024/03/29

 

KANDIDATAI Į EUROPOS PARLAMENTĄ: AMŽIUS, TAUTYBĖ, ŠEIMINĖ IR TURTINĖ PADĖTIS, IŠSILAVINIMAS

Apibendrintas 2019 m. gegužės 26 d. rinkimuose į Europos Parlamentą dalyvaujančio kandidato portretas: prieš 3 mėn. 51-ąjį gimtadienį atšventęs vyras, deklaravęs turto už maždaug 290 tūkst. eurų. Tikėtina, kad jo vardas – Kęstutis, Andrius arba Vytautas.

Pasiskirstymas pagal lytį

Dalyvauti 2019 m. gegužės 26 d. rinkimuose į Europos Parlamentą užregistruoti 301 kandidatai (86 kandidatais daugiau nei 2014 m. vykusiuose rinkimuose į Europos Parlamentą), 198 vyrai ir 103 moterys.

Amžiaus vidurkis

Beveik trečdalio (31,89 proc.) kandidatų amžius – nuo 55 iki 64 metų. 35–44 bei vyresnių, 45–54 metų amžiaus kategorijų kandidatų yra daugmaž po lygiai (atitinkamai 21,59 proc. ir 21,93 proc.). Pačiose negausiausiose (11,96 proc. ir 12,62 proc.) amžiaus grupėse yra jauniausi, nuo 21 iki 34, bei 65 metų ir vyresni kandidatai.

Kandidatų į Europos Parlamento narius amžiaus vidurkis – 51,3 metų.

Priešinguose amžiaus grupių poliuose atsiranda visuomeniniai rinkimų komitetai „Aušros Maldeikienės traukinys“ (amžiaus vidurkis 40,1 m.) ir „Stipri Lietuva vieningoje Europoje“ (amžiaus vidurkis 60,2 m.) kandidatai. Solidžiausio amžiaus kandidatą į savo sąrašą įtraukė visuomeninis rinkimų komitetas „Vytautas Radžvilas: susigrąžinkime valstybę!“ (82,5 m.). Jauniausias kandidatas – visuomeninio rinkimų komiteto „Lemiamas šuolis“ (22 m. ir 11 mėn.) sąraše.

Anksčiau teisti

Pildydami anketas, būsimieji kandidatai privalėjo nurodyti savo teistumą. VRK duomenimis, kandidatai į klausimą apie teistumą teigiamai atsakė 6 partijų kandidatai: du Darbo partijos, ir po vieną kandidatą iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų), Lietuvos socialdemokratų partijos ir Lietuvos socialdemokratų darbo partijos sąrašų.

Išsilavinimas

Daugiau nei pusė kandidatų (54,2 proc.) savo anketose nurodė turį aukštąjį universitetinį išsilavinimą, 24,9 proc. – aukštąjį, po 0,7 proc. – aukštąjį neuniversitetinį, aukštesnįjį, ir vidurinį išsilavinimus. Likusi dalis, 18,9 proc. kandidatų, savo išsilavinimo apskritai nenurodė.

Pagal anketoje pateiktus duomenis, daugiausia kandidatų su aukštuoju išsilavinimu į savo sąrašus įrašė Lietuvos žaliųjų partija (100 proc.), Darbo partija (95,5 proc.), Lietuvos socialdemokratų partija (90,9 proc.) ir Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) (90 proc.).

Šį išsilavinimą turinčių mažiausiai yra visuomeninių rinkimų komitetų „Prezidento Rolando Pakso judėjimas“ (50 proc.) ir „Stipri Lietuva vieningoje Europoje“ (60 proc.) sąrašuose.

Turtinė padėtis

Kandidatai į Europos Parlamento narius privalėjo pateikti savo turto ir pajamų deklaracijų išrašus. Turtingiausi kandidatai kandidatų sąrašuose yra Lietuvos centro partijoje, kurios visų iškeltų kandidatų deklaruoto turto bendra vertė – daugiau kaip 29 mln. eurų. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatų turto bendra vertė – 8 mln. eurų, Lietuvos žaliųjų partijos– beveik 8 mln. eurų.

Turtingiausių kandidatų dešimtuke yra 8 milijonieriai, kovosiantys dėl mandatų: A. Guoga (per 27 mln. eurų)  iškeltas Lietuvos centro partijos sąrašo; R. Lapinskas (per 6 mln. eurų) – Lietuvos žaliųjų partijos; R. Š. Marčiulionis (5 mln. eurų) – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS); A. Šedžius (2,5 mln. eurų) – Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP); P. Lukoševičius (per 2 mln. eurų) – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS LKD); V. Uspaskich (2 mln. eurų) – Darbo partija (DP); A. Zuokas (beveik 1,5 mln. eurų) – Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai); A. Lydeka (1 mln. eurų) – Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis (LRLS).

Šeiminė padėtis

Daugiau kaip trečdalis (38,5 proc.) visų kandidatų – susituokę. Nevedusių (netekėjusių) yra apie 11 proc., 1 proc. – našlių. 8,3 proc. kandidatų nurodė, jog yra išsiskyrę, o daugiau kaip penktadalis (22,3 proc.) duomenų apie savo šeimyninę padėtį nepateikė.

Tautybės

Didžioji dauguma (75,1 proc.) kandidatų – lietuviai. Lenkai sudaro 5 proc., rusai – 2,3 proc. Taip pat 0,3 proc. kandidatų sudaro kitų tautybių asmenys: kandidatuoja vienas (-a) graikė, moldavas, prancūzas, totorius, žydas.  48 kandidatai (15,9 proc.) anketose savo tautybės nenurodė.

Populiariausi vardai

Kokių bendravardžių kandidatų šiuose rinkimuose į Europos Parlamentą daugiausia? Rinkimams registruoti 10 kandidatų, vardu Kęstutis; 9 vardu Andrius;  8 vardu Vytautas; po 5 Antanus ir Marius. Europos Parlamento nario mandato sieks 6 Jolantos, 4 Rasos, po 3 Daivas ir Linas.

Rinkimai į Europos Palamentą vyks gegužės 26 d., kurių metus bus išrinkti 11 Lietuvos atstovų.

VRK inf. ir nuotrauka

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Europarlamentas tai partinių dramblių kapinės + postai už laaaabai didelius pinigus + politikos donkichotai + masalas durneliams. Kurie kandidatai kuriai kategorijai priklauso spręskite patys.

    • Europarlamentas – tai yra ES sprendimai. Išrenkam neaiškius tipelius, paskui piktinamės ES nurodymais. Europos parlamentas yra žiauriai svarbus, gal nebekaskim sau duobės visokius Paksus ten siųsdami?

Rekomenduojami video