2024/04/19

 

PIRMĄJĄ IŠANKSTINIO BALSAVIMO DIENĄ PILIETINĘ VALIĄ PAREIŠKĖ 0,74 PROC. RINKĖJŲ

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, Prezidento rinkimų antrame ture ir rinkimuose į Europos Parlamentą (EP) per pirmą išankstinio balsavimo dieną balsavo 18079 rinkėjai. Tai sudaro 0,74 proc. visų sąrašuose įrašytų rinkėjų.

Daugiausiai rinkėjų balsuoti iš anksto atvyko Neringos (3,07 proc.), Birštono (1,58 proc.), Mažiausiai rinkėjų balsavo Pagėgių (0,24 proc.), Šalčininkų (0,25 proc.), Šiaulių (0,31 proc.) ir Vilniaus (0,35 proc.) rajonuose. Kupiškio rajone – 0,99 proc.

Išankstinis balsavimas Prezidento ir EP rinkimuose vyksta gegužės 20–24 dienomis.

Rinkėjai, kurie dėl įvairių priežasčių rinkimų dieną (gegužės 26 d.) negalės atvykti ir balsuoti rinkimų apylinkėje, gali balsuoti iš anksto visose savivaldybėse. Balsavimas iš anksto bus organizuojamas visų savivaldybių pastatuose nuo 8 iki 20 valandos.

Rinkėjai, kurie balsuos iš anksto, rinkimų komisijų nariams turės pateikti tik asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

„Atkreipiame dėmesį, kad rinkėjo kortelė yra tik vardinis kvietimas balsuoti ir nuoroda, kurioje apylinkėje reikėtų balsuoti. Tie rinkėjai, kurių rinkimų komisijos nariai nerado namuose ir rinkėjo kortelės neįteikė, gali vykti balsuoti tik su asmens tapatybę patvirtinančiu dokumentu tiek išankstinio balsavimo metu, tiek rinkimų dieną“, – teigiama VRK pranešime.

Šalies vadovą Lietuvos piliečiai renka iš 2 kandidatų: ekonomisto Gitano Nausėdos bei buvusios finansų ministrės Ingridos Šimonytės.

Lietuvoje į EP narius kandidatuoja 16 sąrašų: Visuomeninis rinkimų komitetas „Prezidento Rolando Pakso judėjimas“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos žaliųjų partija, Lietuvos socialdemokratų partija, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Visuomeninis rinkimų komitetas „Lemiamas šuolis“, Lietuvos centro partija, „Valdemaro Tomaševskio blokas“–Krikščioniškų šeimų sąjungos ir Rusų aljanso koalicija, Darbo partija, Visuomeninis rinkimų komitetas „Stipri Lietuva vieningoje Europoje“, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, Visuomeninis rinkimų komitetas „Vytautas Radžvilas: susigrąžinkime valstybę!“, Visuomeninis rinkimų komitetas „Aušros Maldeikienės traukinys“, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis ir partija „Tvarka ir teisingumas“.

Gegužės 26-ąją Lietuvoje vyks Prezidento ir EP rinkimai.

Parengta pagal ELTOS inf.

Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video