2024/04/18

 

SPORTAS – TARSI LIGA, KURIA NORISI SIRGTI AMŽINAI

Edgaras Masilionis net du kartus tapo Lietuvos ir Latvijos kultūrizmo čempionatų nugalėtoju. Nuotraukos iš Edgaro Masilionio asmeninio albumo

Ir Kupišky dangus žvaigždėtas

Kupiškio vardą pastaraisiais metais garsina didelis būrys lengvojo kultūrizmo atstovų. Tarp jų yra ir Danielė Einorytė bei Edgaras Masilionis. Su jais po treniruotės sporto klube „Reljefas“ pasikalbėjome apie sportą, mokslą bei kitus pomėgius. Gimnazistai papasakojo, kaip jiems sekasi viską suderinti, kokius ateities planus jie brandina, apie ką svajoja.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Danielės kelio pradžia

Danielė Einorytė per varžybas, kuriose laimėjo trečią vietą.
Nuotraukos iš Danielės Einorytės asmeninio albumo

D. Einorytė mokosi Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos antroje klasėje. Lengvojo kultūrizmo treniruotes pradėjo lankyti nuo 12 metų. Prieš tai porą metų žaidė futbolą mergaičių komandoje, kurią buvo subūręs treneris Ričardas Puntuzas. Taigi Danielė sportuoja nuo mažų dienų.

Sportuoja, žaidžia krepšinį ir jos brolis Vakaris.

Pradinėse klasėse Danielė dar lankė ir šokių būrelį, kuriam vadovavo choreografė Dalia Senvaitienė. Irmina Puipaitė taip pat buvo jos šokių mokytoja. Be to, prieš pirmas varžybas, ji keletą savaičių Danielę mokė vaikščioti su aukštakulniais batais, padėjo susikurti sceninę programą ir labai palaikė, drąsino.

„Treniruoklius pirmą kartą išbandžiau dar lankydama futbolo treniruotes, nes norėjau sustiprinti kojas. Namie savarankiškai darydavau pratimus su savo svarmenimis. Sportas mane visada traukė. Tai liga, kuria norisi sirgti amžinai“, – prisipažino pašnekovė.

Sporto klube „Reljefas“ ji daug gerų patarimų ir palaikymo sulaukė iš trenerio Modesto Puišės. Į šį klubą gimnazistę paskatino ateiti čia sportuojantis jos draugas Tadas.

Pirmą kartą Lietuvos ir Latvijos kultūrizmo bei fitneso čempionate Danielė dalyvavo 2015 metais. Tuomet ji „Mis bikini“ kategorijos varžybose užėmė penktą vietą. Po metų mergina šio čempionato „Miss Fitness“ kategorijos rungties jaunių grupėje laimėjo trečią vietą. Kol kas tai pats aukščiausias jos, kaip sportininkės, įvertinimas.

„Malonu, kai būni įvertintas. Smagu, kad tokiu būdu gali garsinti Kupiškį net tarptautinėse varžybose. Daug kas stebisi, kad iš nedidelio miestuko gana aukšto lygio varžybose dalyvauja gausus sportininkų būrys. Visgi profesionalus sportas atima daug jėgų. Sveikatai dideli krūviai, griežta dieta irgi – ne į naudą. Sportuoti savo malonumui, kai nesirengi varžyboms, išties man labai patinka. Į klubą užsuku penkis kartus per savaitę. Jaučiuosi sustiprėjusi. Malonu, kai išeina atlikti vis naujus pratimus, kai paklūsta didesni svarmenys. Vis dėlto labiausiai džiaugiuosi matydama savo kūno pokyčius veidrodyje. Gal kam nelabai patinka platesni pečiai, tvirtos rankos ir kojos, bet aš jaučiuosi gerai turėdama tokią figūrą“, – sakė Danielė ir pridūrė, kad dėl to suvyriškėjusi nesijaučia.

Mitybos ypatumai

Sportas ir sveika mityba – du neatsiejami dalykai. Ką gi valgo intensyviai sportuojanti mergina?

Danielė teigė, kad labai mėgsta gaminti įvairius patiekalus, eksperimentuoti virtuvėje. Jos mityba įvairi. Per pusryčius valgo mirkytas avižas su uogomis arba avižinių miltų blynelius su kiaušinių baltymais. Per savaitę galima suvalgyti ir keturis kiaušinių trynius.

Ką valgys mokykloje, Danielė pasigamina pati namuose iš anksto ir įsideda. Priešpiečiams valgo grikius, ryžius, ruduosius makaronus su paukštiena, stirniena (tėtis medžiotojas). Pietums irgi panašus meniu – mėsa, daržovės, kruopos. Bulvių ji valganti labai mažai. Jas verda su lupenomis.

Pasak Danielės, tarp valgių būna 2,5–3 val. tarpas. Ji maitinasi 5 kartus per dieną.

„Po sporto išsikepu „pirato akį“ – speltos grūdų duonos riekės viduryje išpjaunu dalį minkštimo ir į tą vietą įmušu kiaušinio baltymą, kepu ryžių sėmenų aliejuje. Vakarienei pasigaminu salotų su kiaušiniu, lašiša. Vakarais nemažai laiko skiriu pamokų ruošai. Tad prieš miegą būnu šiek tiek išalkusi. Tuomet suvalgau nesaldaus varškės kremo. Cukraus nededu. Valgį saldinu medumi, stevija. Kai nesirengiu varžyboms, tai suvalgau ir vieną kitą saldainį, bandelę, pačios keptų iš kokosų arba avižinių miltų pyragaičių“, – apie savo mitybą pasakojo pašnekovė.

Danielė sakė, jai labiausiai reikia susiimti rengiantis varžyboms. Iki jų griežtos dietos, alinančių treniruočių periodas tęsiasi apie 6 ar 10 savaičių. Tuomet darosi piktesnė, dažniau konfliktuoja su namiškiais. Tačiau tas laikotarpis mokslams išeina į naudą. „Susikaupiu, susidėlioju savo dienotvarkę ir atkakliai einu savojo tikslo link“, – sakė mergina.

Pasak jos, visas šias kančias atperka džiaugsmas, kai užlipi per varžybas ant scenos, kai būni neblogai įvertintas.

Pašnekovė neslėpė, kad po varžybų tarsi nutrūksta nuo pavadėlio ir sujaukia visą savo maitinimosi tvarką. Tuo metu norisi tortų, pyragų ir kitokio uždrausto maisto. Apsivalgymas tęsiasi kelias dienas. Būna labai negera. Vėliau vėl viskas sugrįžta į ankstesnes vėžes.

Ateities svajonės

Danielė sakė, kad ateityje neketina rinktis sporto specialybės. Mananti, kad sportavimas ir toliau bus vienas jos laisvalaikio pomėgių. Kur norėtų studijuoti baigusi gimnaziją, mergina tvirtino dar nežinanti. Mokslai jai sekasi gerai. Labiausiai patinka chemija ir fizika. Gal rinksis kažkokią šių dalykų studijų sritį. Artimieji yra sakę, kad jai labai tiktų veterinarės specialybė, nes mėgstanti gyvūnus, noriai jais rūpinasi. Turi šuniuką.

„Visada troškau turėti kokį nors gyvūną namuose. Man labai gaila benamių gyvūnėlių. Gal bandysiu kada nors pabūti savanore gyvūnų prieglaudoje. Tik nesu įsitikinusi, kad veterinarija yra man skirta profesija. Dar ieškau, į kokią sritį norėčiau gilintis“, – prisipažino pašnekovė.

Edgaras Masilionis net du kartus tapo Lietuvos ir Latvijos kultūrizmo čempionatų nugalėtoju.
Nuotraukos iš Edgaro Masilionio asmeninio albumo

Edgaro eksperimentai

Edgaras subatėnas. Greitai jam sukaks aštuoniolika metų. Vaikinas šiuo metu mokosi Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos IV klasėje.

„Kultūrizmu susidomėjau maždaug 14 metų. Treniruodavausi savarankiškai Subačiuje. Informacijos, kaip atlikti pratimus, ieškodavau internete. Prieš tai Panevėžyje buvau pradėjęs lankyti Tailando kikbokso treniruotes. Ten patyriau traumą ir jas mečiau. Per tą laikotarpį netekau 15 kilogramų. Norėdamas sustiprėti pradėjau domėtis kultūrizmu. Dvejus metus treniravausi savarankiškai. Treniruotės sąlygos (patalpa rūsyje, mažokas svarmenų pasirinkimas ir pan.) buvo nelabai geros. Ieškodamas geresnių sąlygų susiradau sporto klubą Kupiškyje. Ir čia treniruojuosi nuo 16 metų“, – pasakojo vaikinas.

Jis mėgsta treniruotis individualiai, pats ieškoti atsakymų į iškilusius klausimus. Domisi įvairiais moksliniais šios srities tyrimais, sveikos gyvensenos, mitybos naujovėmis. Trenerio pasiklausia patarimo tik tuomet, kai pats nebesuranda atsakymo.

Pasak Edgaro, sportas keičia visą įprastinį žmogaus gyvenimą, skatina domėtis sveika mityba, gerina savijautą, teikia pasitikėjimo savimi, ugdo charakterį, o visa tai tikrai gyvenime praverčia.

„Prieš pusantro mėnesio susidomėjau ketogenine dieta. Valgau daug riebaus maisto ir daržovių. Taip maitinantis į kraują išskiriama daug riebalų skaldymo produktų – ketonų. Visą energiją organizmas gauna ne iš gliukozės, bet iš riebalų. Tai mažai angliavandenių turinti dieta. Anksčiau valgiau ryžius, vištieną, daržoves. Šiuo metu vartoju kokosų, alyvuogių ir kitokį aliejų, daugiau valgau kiaulienos, riebesnę žuvį, riešutus, sėklas, daržoves. Šis valgymo būdas labiau patinka. Manau, kad ketogeninė mityba man tinka. Vartodamas daug angliavandenių jaučiausi apsunkęs, o dabar lyg – ant sparnų.

Ši dieta leidžia fantazuoti gaminant maistą. Pavyzdžiui, ir pyragą galima išsikepti. Jam reikia natūralios kakavos, 4 trynių ir 4 baltymų. Juos reikia atskirai išplakti. Dar reikia pridėti grietinėlės, sviesto, stevijos saldiklio. Viskas sumaišoma ir pašaunama į orkaitę. Kartais pasigaminu mažų šokoladukų. Turiu sugalvojęs ir jų receptą. Kol kas jokių varžybų neplanuoju. Tad kas dvi savaites vieną dieną prisivalgau visko, ko tik širdis geidžia“, – savo valgymo ypatumus išdėstė Edgaras.

Pasak jo, sportuojančiam žmogui reikia į savo valgiaraštį kaskart įtraukti vitaminų, žuvies taukų ir panašių maisto papildų. Visgi, vaikinas pabrėžė, kad visko pagrindas yra ne papildai, bet maisto produktai ir mitybos būdas.

Edgaras yra du kartus tapęs Lietuvos ir Latvijos kultūrizmo ir fitneso čempionato jaunių kultūrizmo kategorijos čempionu, o šiemet per tokias pat varžybas buvo trečias. „Rungtyniavau po menisko traumos. Stigo visaverčio pasirengimo. Traumą gavau Subačiuje treniruodamasis šaltoje patalpoje. Matyt, prieš treniruotę kaip reikiant neapšilau“, – pasakojo vaikinas ir pridūrė, kad tokios traumos nuo sporto neatbaido.

Jis teigė, kad visada smagu siekti aukščiausio tikslo, smagu, kad taip gali garsinti ir Kupiškį.

Edgarui šie mokslo metai gimnazijoje paskutiniai. Mokykloje jam geriausiai sekasi biologija, chemija. Toliau jis norėtų studijuoti sporto mediciną.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video