2024/04/26

 

PAŽINTIS SU KUPIŠKIU TĘSIASI DEŠIMTMETĮ

Rasa Alksnytė. Metanojos Žlėnaitės nuotrauka

Rasa Alksnytė.
Metanojos Žlėnaitės nuotrauka

Belgijoje gyvenanti ir kurianti menininkė Rasa Alksnytė pirmą kartą Kupiškio žeme pavaikščiojo prieš dešimt metų. Tuomet moteris lankė čia gyvenusį pažįstamą, su kuriuo skaičiavo krentančias žvaigždes. R. Alksnytės likimas susiklostė taip, kad menininkė kelerius metus iš eilės vasaros atostogas leidžia Kupiškio rajone ir kiekvienąkart apsilanko turguje, į kurį ją atvilioja raganų šluotos.

Audinga SATKŪNAITĖ

Žavisi apylinkių pievomis

Belgijoje gyvenanti menininkė Rasa Alksnytė ypač žavisi aplink Kupiškį liūliuojančiomis pievomis. Anot jos, bendruomenė galėtų pasukti galvas, kaip ne vieno akį traukiančius grikių laukus, ypač jų žydėjimo metu, paversti traukos vieta.
Nuotrauka iš Rasos Alksnytės asmeninio albumo

R. Alksnytė savo vizitų į Kupiškį nebeskaičiuoja ir puikiai supranta, kad šių metų vasarą čia lankėsi tikrai ne paskutinį kartą. Moteris tvirtina, kad miestas, kaip ir kitos nedidelės Lietuvos vietovės, per dešimt metų labai pasikeitęs.
„Visi Lietuvos miesteliai atrodo atsigavę – gražūs, tvarkingi ir jaukūs. Galbūt tą lemia ir didesnis finansinis vietovių iždas. Maži miestai tvirtu žingsniu juda į priekį. Tą galima pajusti ir kiekvieną kartą užsukus į Kupiškį“, – kalbėjo viešnios akimis miesto gyvenimą vertinanti R. Alksnytė.

Prieš dešimt metų prasidėjusi Rasos Alksnytės pažintis su Kupiškiu tęsiasi iki šiol. Ji su miestu visam laikui neatsisveikino ir šią vasarą, moteris nė neabejoja, kad kitais metais vėl turės progą savo akimis įvertinti Kupiškio pokyčius.
Metanojos Žilėnaitės nuotrauka

Anot jos, pirmas įspūdis prieš dešimt metų užsukus į Kupiškį buvo teigiamas ir nė kartą jai už akių neužkliuvusios neatitaisomos miesto blogybės.
„Aišku, visuomet galima sakyti, jog tas ar anas bado akis, bet tokių dalykų yra mažuma, kur kas daugiau , kurie yra nepaprastai gražūs ir džiuginantys sielą“, – tikino pašnekovė.
R. Alksnytės teigimu, nereikia pamiršti to, kad kiekvienas miestas prasideda nuo rajono, o ją ypač žavinčios aplink Kupiškį liūliuojančios pievos.

Rasa Alksnytė iš rankų nepaleidžia fotoaparato, o jos fotografijose kasdienės gyvenimo akimirkos nušvinta visai kitomis spalvomis. Daug vaizdų jos fotografijų albume – ir iš Kupiškio miesto.
Metanojos Žilėnaitės nuotrauka

„Žemės, plytinčios aplink miestą, nėra tiek daug apdirbtos kaip kituose Lietuvos kraštuose, todėl apylinkių pievos yra nepaprastai gražios. Jos sukelia vieną stipriausių įspūdžių važiuojant Kupiškio link“, – tvirtino R. Alksnytė.
Rasos žvilgsnis kiekvieną kartą užkliūva už mieste stovinčių skulptūrų, tačiau moteris apgailestauja, kad jos visos sukurtos to paties autoriaus. Pasak R. Alksnytės, kiekvienas meno kūrinys apie miestą papasakoja išskirtinių ir įdomių istorijų, sukelia įvairių mitologinių vaizdinių.

 

Rasos Alksnytės nuotrauka

„Gera jomis sekti nuo vieno miesto pakraščio iki kito ir tokiu būdu atrasti miesto perlų. Vienu tokių atradimų man buvo sinagoga, stovinti labai netikėjote vietoje, – savo įspūdžiais dalijosi R. Alksnytė ir pridūrė: – Apie žydų gyvenimą mes kol kas labai kukliai kalbame ir tarsi nežinome, kaip apie jį kalbėti: ar prisiimti kaltę. Deja, mes turime tokią istoriją, apie kurią primena ir likę žydų pastatai, todėl apie ją kalbėti reikia.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video