2024/05/05

Verslo kliūčių žemėlapyje – kol kas tarp autsaiderių

Labiausiai smulkųjį ir vidutinį verslą stabdo darbuotojų trūkumas.
Vėjo Žilio nuotrauka

Kupiškyje verslo sąlygos yra mažiausiai palankios. Tai atskleidė tyrimas „Verslo kliūčių žemėlapis 2016“, kurį sudarė „Citadele“ bankas. Kiekvienai savivaldybei suteiktas verslo laisvės indeksas – didesnis jo rodiklis rodo mažesnes kliūtis, su kuriomis susiduria vietos smulkusis ir vidutinis verslas. Savivaldybių, turinčių žemiausią verslo laisvės indeksą, apačioje atsidūrė Šiaurės rytų Lietuvos regionas – taip pat ir Kupiškis. Rajono indeksas – 39 proc. Lietuvos vidurkio.

Apklausė įmones ir savivaldybes

Atlikto tyrimo metu savo nuomonę apie verslo problemas išsakė daugiau nei 500 smulkių ir vidutinių įmonių, 22 regioninės verslo asociacijos ir visos 60 šalies savivaldybių.
Vilniaus apskritis įmonių vadovų yra laikoma geriausias verslo sąlygas sudarančiu regionu. Verslo laisvės indekso lyderių penketuke – Neringos, Vilniaus bei Kauno rajonų savivaldybės. Po jų rikiuojasi Birštonas, Druskininkai, Klaipėdos miestas, Klaipėdos rajonas ir Elektrėnai.

Panevėžio apskritis yra vertinama kaip nelabai perspektyvus regionas smulkiam ir vidutiniam verslui plėtoti, negatyviai įvertintos ir vietos valdžios institucijų pastangos gerinant verslo aplinką.

Rezultatai rodo, kad daugiausia kliūčių smulkiam ir vidutiniam verslui yra Kupiškio ir kaimyniniuose Rokiškio, Pasvalio rajonuose. „Susipažinome su šio tyrimo rezultatais, jie nėra džiuginantys, bet kyla nemažai klausimų – pagal kokius kriterijus ir kas konkrečiai buvo vertinama. Abejoju, ar jie labai tikslūs. Tyrimas atliktas komercinio banko užsakymu, sunku pasakyti, kodėl ne tik Kupiškis, bet ir visas Panevėžio regionas įvertintas prastai“, – paprašytas išsakyti savo nuomonę kalbėjo Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Marius Mališauskas.

„Judame į priekį“

Jo teigimu, be jokios abejonės yra dalykų, kuriuos verslo srityje reiktų tobulinti. „Tai susiję ir su darbo jėgos paieška, kvalifikuotų darbuotojų trūkumu, žemės sklypų formavimo procedūromis ir pan.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video