2024/05/05

Kiaulidės priežiūra – dar gana sudėtinga

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai rajono kiaulių ūkius tikrina neįspėję.
Autorės nuotrauka

Posakis „Tvarka kaip kiaulidėje“ šiais laikais įgavo visai kitokią prasmę. Norint paruošti vietą kiaulėms auginti reikia tikrai pasistengti. Mat kilus afrikinio kiaulių maro grėsmei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įpareigojo kiaulių augintojus laikytis griežtų reikalavimų. Ar jie įveikiami, domėjomės kartu su specialistais lankydami smulkius rajono ūkius.

Kupiškyje maras lankėsi seniai

Šiuo metu Kupiškio rajone žmonės dar laiko daugiau nei 500 kiaulių. Tokių ūkių neatsisakė per 160 smulkių laikytojų, kurie gali auginti ne daugiau dešimties kiaulių savo tvartuose. Dar trijuose ūkiuose auginama 13 vietnamietiškų kiaulyčių.
Stambūs kiaulių kompleksai Kupiškio rajone tebėra du – UAB ,,Kupiškio akmenlita“ ir UAB ,,Paryžė“.

Tikėtina, kad yra ir nelegaliai laikomų kiaulių, kurios neregistruotos ir nedeklaruotos. Mat vis pasitaiko skundų apie tokius ūkius.
Dar pavasarį Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai į pagalbą pakvietė Kupiškio rajono savivaldybės atstovus padėti vykdyti afrikinio kiaulių maro prevenciją tikrinant kupiškėnų tvartus. Ši liga jau kelinti metai savo gniaužtuose laiko Kupiškio ir aplinkinių rajonų ūkininkus.

„Neseniai kiaulių maro židiniai aptikti Biržų, Anykščių rajonuose. Mūsų rajone kiek ramiau dabar. Paskutinis šia liga sirgęs šernas nustatytas metų pradžioje. Kiaulių ūkyje maro nebuvo jau pusantrų metų“, – apie situaciją rajone kalbėjo Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Rita Pasmokienė.

Tokia gana rami statistika, pasak pašnekovės, paskatino Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą dar kartą kreiptis į Europos Komisiją persvarstant priemones dėl afrikinio kiaulių maro grėsmės kai kuriose Lietuvos teritorijose. Inspektorė teigė, jog gali būti, kad Kupiškio rajonas vėl grįš į antro lygio grėsmės zoną ir žemdirbiams bus šiek tiek lengviau auginti kiaules.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video