2024/05/05

 

Baigus kirtimo darbus susitvarkyti – privalu

Miško kirtėjai, atlikę darbus, dažnai pamiršta susitvarkyti. Tai iki galo nebuvo padaryta ir Mirabelio miške.
Jurgitos Banionienės nuotrauka

Į miškus pasipylus grybautojams, „Kupiškėnų mintis“ pasiekė žinia apie pastebėtus pažeidimus. Gavus informaciją apie miško technikos išniokotą griovį Mirabelio miške ir nuvykus į vietą buvo matyti sunkiasvorių mašinų tempiant rąstus apgadintas griovys. Pasidomėjome, ar tokie atsitikimai dažni.

Susitvarkyti pamiršta

VĮ Kupiškio miškų urėdijos miško želdinimo ir apsaugos inžinierius Virginijus Paliulis pasakojo, kad kirtėjai tam, kad galėtų išsivežti medieną per sausinimo griovius, įrengia laikinus tiltus. Kartais atlikus darbus susitvarkyti vengiama. „Svarbiausia baigus ruošos darbus viską palikti taip, kaip radai – sutvarkyti medieną, išvalyti griovį, kad jis nebūtų užtvindytas ir sugadintas. Miškų įstatymas numato, kad miško naudotojai privalo sutvarkyti naudojant mišką sudarkytus miško plotus taip, kad jie tiktų naudoti pagal paskirtį, tausoti miško kelius, sausinimo sistemas ir kitus technologinius įrenginius“, – aiškino V. Paliulis.
Deja, atsitikimų, kai sausinimo grioviai niokojami, esama. Dėl to atsakingas institucijas pasiekia ir skundai.

„Miškų kontrolę privačiuose miškuose koordinuoja Valstybinė miškų tarnyba, jos pareigūnai tokių skundų gauna daugiau. Mes dirbame valstybiniuose miškuose, tad jų gauname mažiau, bet stebime, kad mūsų prižiūrimi valstybiniai grioviai nebūtų sugadinti. Vis dėlto tokių dalykų pasitaiko, juk prižiūrime daugiau kaip pusantro šimto kilometrų griovių valstybiniuose miškuose. Medienos traukimas Mirabelio miške buvo derintas su Kupiškio girininkija. Ten didelės žalos padaryta nėra, mes tai žinome ir stebime“, – komentavo pašnekovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video